Hoppa till sidans innehåll

Dam: Klara för elitserien

15 MAR 2020 11:07
Under lördagen blev det klart att Mölndal Bandy kommer att spela i elitserien nästa säsong. Bortamötet med Söråkers IF slutade oavgjort 1-1 vilket tillsammans med resultatet 4-0 från hemmamötet förra helgen räckte för avancemang.
  • Uppdaterad: 15 MAR 2020 11:07

Martin Lindberg lagledare och assisterande tränare för laget, hur känns det?

- Det känns fantastiskt! Att efter så hårt slit få ett avslut som detta känns helt underbart.

Berätta om säsongen!

- Tycker faktiskt att denna säsong började redan förra säsongen då vi fick in många nya spelare med väldigt hög kapacitet och potential. Men det tog egentligen den säsongen att få ihop gruppen bra och hitta rollerna. Sen märkte vi tidigt under årets försäsong att fler var beredda att träna hårdare, vi hade bättre närvaro än tidigare. Vår tidigare huvudtränare Martin Lind som under förra säsongen hade en paus valde att komma tillbaka och ta huvudansvaret vilket gjorde att alla i laget lyftes ytterligare. Göran Svanström med ansvar för målvaktsträningen har även bidragit väldigt mycket, inte minst i sin roll som sjukgymnast/massör. Tror att laget genom Göran har känt sig mer , hur ska man säga, betydelsefulla och sedda då dom via Göran har fått hjälp med sina skador. Under hösten blev det även klart att Sara Adolfsson valde spel med oss vilket kanske var ytterligare en av pusselbitarna som saknades. Sen vann vi i oktober den allsvenska dambandycuppen i Örebro, en cup där vi förra säsongen slutade tvåa vilket gav oss en härlig boast inför serien.

Men ni startade serien lite knackigt?

- Knackigt och knackigt, jag vet inte men vi startade med förlust mot ett starkt Villa där vi ändå gjorde mycket rätt men vi gjorde inga mål. Därefter en oavgjort mot toppkonkurrenten Tranås. Efter det lyfte vi oss och det rullade det på, där Västerås borta, förlust med 5-4 var en plump i protokollet vilket gjorde att vi tvingades spela många måste matcher därefter. Något vi gjorde väldigt bra, inför den sista kvalmatchen hade vi nio raka segrar vilket är oerhört starkt. Tror att nyckel till det resultat vi fått denna säsong är en bättre offensiv än tidigare och ett fortsatt mycket starkt försvarsspel, på 21 tävlingsmatcher har vi bara släppt in 26 mål varav 5 straffmål, dvs ett insläppt spelmål i snitt vilket är väldigt bra.

Varför är ni så starka defensivt?

- En jättebra målvakt i Ellen, mycket bra försvarsspelare och defensiva mittfältare men kanske viktigast att hela laget tror på det sättet vi nu spelar försvarsspel på och det visar sig på plan.

Och ni har under året använt 22 spelare – en stor trupp.

- Vi gick in i denna säsong med en trupp på 18 spelare där den stora osäkerheten var målvaktssidan. En riktigt bra förstamålvakt i Ellen men ingen reservmålvakt, vi valde då att teckna Kareby/Surtes två målvakter på utvecklingsavtal. Under säsongen som gått har vår tidigare målvakt Anna Malm kommit tillbaka och stått en match för att därefter bli skadad och egentligen först nu till kvalet kunna träna igen. Sen har vi även efter jul fått in Emelie Modig Johansson som en backup målvakt vilket har varit väldigt värdefullt. Så av våra 22 spelare vi använt är alltså 4 målvakter. Under säsongen har vi tappat två spelare, en som ska bli mamma och en som har blivit opererad för en knäskada. Sen ska vi inte glömma bort att Sara Adolfsson inte har varit tillgänglig under så många matcher pga en höftskada.

Och ni säkrade en kvalplats redan när det var en omgång kvar?

- Ja, det har blivit ett lite uppdelat firande, först säkrad kvalplats, sen säkrad serieseger och nu en elitserieplats – å vi som inte är vana att fira!

Och hur var läget i truppen inför kvalmatcherna?

- I slutskedet på säsongen blev vi lite oroade över sjukdomar och att vi kanske hade en för liten trupp och valde då att kontakta Elin Hult som visade sig vara sugen på en comeback. Med Hult fick vi en rutinerad spelare som ger ökad tyngd åt vårt anfallsspel vilket var värdefullt under slutspurten. Många är ganska slitna så här i slutet av säsongen, ganska många som har en hel del krämpor, så Göran har fått jobba hårt. Men värst var nog att vår målvakt Ellen skadade sig på träningen måndag innan första kvalmatchen. Ett hårt skott som tog olyckligt på hennes högra lillfinger. Det resulterade i en bortopererad nagel och en ”krossad” fingertopp. Det var nervöst några dagar innan det visade sig att hon kunde stå med ett speciellt gipsskydd runt fingret och en specialsydd handske som Göran och Gunnar hjälptes åt med att fixa. Sen kan jag bara ana hur ont det ändå måste ha gjort att stå i mål med en sådan skada. Starkt gjort av Ellen.

Och ni har kunnat träna trots att Åby stängdes 4 mars?

- Lite olyckligt och stökigt att kommunen stängde Åby redan 4 mars. Föreningen har fått lägga en hel del energi på match och träningstider.  Dom höll i och försig öppet så att vi fick träna 3:e och 4:e men sen stängdes banan. Den 6 fick vi träna på Ruddalen där vi sen spelade vår hemmamatch. Sen har vi denna vecka haft två träningar i Ale arena, måndag och torsdag lite sena tider men vi har varit tacksamma för att vi fick tiderna överhuvudtaget.

Och i kvalet mötte ni Söråkers IF ett lag ni aldrig mött tidigare?

- Det är det alltid lite oroligt att möta ett lag man aldrig sett spela, Där får vi ändå tacka våra kontakter i andra lag som gav oss en väldigt tydlig bild av hur Söråker spelade och vilka styrkor och svagheter som fanns.

Och första kvalmatchen blev en blöt tillställning?

- Ja verkligen, men första halvlek var det faktiskt riktigt ok is även om vinden var besvärlig. Det kändes tidigt att vi var ett starkare lag än Söråker och 2-0 till oss i paus var faktiskt i underkant Sen blev det svårspelat i andra halvlek det blev ett riktigt ruskväder men vi var klart det starkare laget och fick med oss 4-0. Vi var faktiskt lite förvånade att Söråker inte var bättre än vad som visade sig vara i matchen. Några av dom spelarna som har dubblerat med AIK denna säsong visade sig ha bra kvaliteter men dom fick inte ut något av det i matchen. Var egentligen bara en målchans dom skapade på en stark genomåkning i första halvlek.

4-0 hemma och förutsättningarna för matchen igår var klara. Söråker måste vinna med 4-0 för att få till en förlängning och gjorde ni 1 mål måste Söråker vinna med 5 mål. Berätta om matchen!

- Jättebra förutsättningar, inte bara resultatmässigt, nån minusgrad, och en värmande sol, lite vind i planens längdriktning. Vi vet att vi har ett väldigt bra utgångsläge men har bestämt oss för att inte starta defensivt utan att försöka ta kommandot tidigt i matchen. Sen vet vi att Söråker kommer att försöka få ett tidigt mål för att sätta press på oss och få oss lite i gungning. Dom pressar oss ganska hårt första 15 minuterna, där är vi verkligen satta under press. Men trots den pressen skapar dom inte några riktigt farliga målchanser. Efter 15 minuter tar vi över matchen, vi skapar flera bra lägen, får isär deras lag genom att variera ett långt spel med ett varierande kortpassningsspel men det bjuds inte på något skönspel. Mitt i halvleken får vi ett inslag i högerytterposition. Inspelet slås av Steff och tack vara mycket trafik framför Söråkers målvakt går inspelet direkt i mål. Första halvlek spelas av med oss som det spelförande laget.

Och i andra halvlek?

- Inte mycket att skriva hem om faktiskt, ganska slarvigt spel, vi låter tyvärr Söråker ta över spelet därute. Tycker ändå att vi gör en inställningsmässigt bra andra halvlek. Söråker skapar några halvchanser men det är nog ändå vi som trots det har dom vassaste chanserna, bl.a. ett stolpskott av Sara efter en snygg upprullning med flera Mölndalsspelare inblandade. Dom kvitterar i slutet av matchen genom ett högt inspel mot mål som Ellen inte riktigt kommer åt att greppa, kan tänka mig att den lite klumpiga handsken och gipsskyddet på fingret ställer till det för henne.

Och känslan när domaren blåser av matchen?

- Overklig, visste inte riktigt hur man skulle agera. Sen blir man fantastiskt glad förstås, framförallt för spelarnas skull, men även för föreningen, alla som jobbar i bakgrunden med allt som måste skötas och så. Kul under matchen att vi faktiskt hade en högljudd hejarklack med supportrar.

Och varför går ni upp i elitserien och inte Söråker?

- Tycker att vi är bättre i dessa två matcher. Vi har en rejälare inställning, känns som om vi ville mer.  Sen tror jag att vi i kvalet haft nytta av att spela tuffare och svårare matcher  i vår serie än vad kanske Söråker har gjort.

Och vad händer nu?

- Nu börjar ett hårt jobb. Säkra att årets trupp blir intakt, kontakta eventuella nyförvärv, samarbeten med andra föreningar, se över organisationen, börja jobba med intäktssidan, det finns mycket att göra framförallt då vi inte har för avsikt att bli en strykpåse i elitserien. Målsättningen är att etablera oss vilket jag tror att vi har goda möjligheter att göra.

Då tackar vi för pratstunden och önskar lycka till i elitserien 20/21!

Skribent: Webmaster
Epost: Adressen Gömd


Matchrapportering- Live!

Logga sponsorhuset

 

 


 


test
räknare

Antal besök sedan 

Postadress:
Mölndal BK - Bandy
Idrottsvägen 7
43162 Mölndal

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@molndalbandy....

Se all info