Hoppa till sidans innehåll

Med segelbåt från Italien till Motala - del 1

06 FEB 2017 15:44
Artikeln är skriven av Hasse Ström. En något förkortad version har tidigare publicerats i Motala Tidning.
  • Uppdaterad: 19 APR 2017 15:55

Ett spännande äventyr tog sin början söndagen den 17 april 2016 när ett gäng förväntansfulla motalaseglare tog flyget från Landvetter till Pis i Italien.

Åtta mil norr om staden med det lutande tornet (jo, vi såg det också) ligger en stor kuststad som heter La Spezia och något söder om den en liten by som heter Bocca di Magra.

Där låg båten, en Elan Impression 434 som vi hade åtagit oss att segla till Lagos i Portugal som etapp ett på en lång resa hem till Motala.

Det första vi fick uppleva var den italienska inställningen att, det som inte ordnar sig idag går säkert bra i morgon eller kanske nästa dag. Vårt svenska sinne för planering och organisation fick sig en riktig törn av den lokala sedvänjan att lova en sak och sedan göra något annat. Martin som är nybliven båtägare fick lägga all krut på att få alla avtalade prylar på plats och vi andra for runt i omgivningen för att bunkra livsmedel, sjösäkra båten och stuva in våra prylar.

Efter några dagars väntan och ett besök på en exklusiv krog med Michelinstatus tog Martin flyget hem igen till en förestående mässa, och vi andra kom äntligen iväg, ut på ett soligt och lugnt Medelhav. Vi styrde först mot Carrarra för att fylla på bränsle, och de vita marmorbrotten i bergen ovanför staden gav en effektfull introduktion till vårseglats.

Vår kurs lades i rät vinkel mot italienska fastlandet och betydde att vi till att börja med seglade mot Korsikas östra sida. Vi anade snarare än såg ön på grund av molnformationer men snart hade även den konturen försvunnit mot horisonten. Sedan väntade några långa ensamma dygn ute på ett öde hav. Hade man förväntat sig ett livligt trafikerat hav stod det snart klart att så inte var fallet. Någon enstaka gång skymtade vi ett fartyg mot horisonten men mestadels var det en slät linje. Ett stort spöklikt skepp som låg och drev utan positionsljus kom i vår väg en natt och det kändesliteoroligtnärviintesågtillnågotlivombord.

Ingen belysning som visade att fartyget var bemannat. Sedan kom en rökpuff från skorstenen akterut så helt dött var det ändå inte.

Fortsättning följer.

Skribent: Mattias Oberpichler
Epost: Adressen Gömd

Våra sponsorer:

 

 

 

 

315c08281c25e4c1aa0e45648dac547b.SFF_SvenskaSjo_290x490px.gif
 

 

räknare
besöksräknare

Postadress:
Motala SS - Segling
Biskopsvägen 41
59173 Motala

Besöksadress:
Biskopsvägen 41
59173 Motala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info