Hoppa till sidans innehåll

Med segelbåt från Italien till Motala - del 2

16 APR 2017 15:11
Att nattsegla på ett hav är en sällsam upplevelse. Skymningen är kort, solen går rakt ner i havet och med mörkret kommer kylan. Molnen rör sig över horisonten som långa formationer av tecknade figurer i en färg som aldrig ses i Norden.
  • Uppdaterad: 19 APR 2017 15:51

Känslan att vara långt från all möjlig kommunikation förstärker upplevelsen av att vara ensam på havet. Man märker sin egen litenhet och jag tror att det påverkade oss alla ombord. Ett vaktschema var nödvändigt för att alla skulle få chansen att vila och sova och det följdes noga. Värst var troligen den sk hundvakten från 00 till 04 på morgonen.

Vinden var svag hela tiden så vi fick använda motorn för att hålla oss över de åtta knop som behövdes föratt vi skulle nå etappmålet i rimlig tid.

En fördelningsdiod till batteriladdningen packade ihop en av dagarna och det innebar lägre spänning i båda servicebatterierna. Felet var inget vi kunde åtgärda under färd så vi satte kurs på norra Menorca med begränsad el ombord. Till detta kom att vi började få ont om bränsle och då var det skönt att det är en segelbåt vi färdades med.

En liten topp markerade Menorcas plats mot horisonten och ön nådde vi sent på kvällen med en spännande insegling i en smal farled, endast med hjälp av ensfyrar och en hand-GPS.

Fornells var en liten vänlig stad långt från turiststråken med underbara människor som hjälpte oss. Inget tankställe fanns där men vi fick låna en krögares bil för att hämta diesel från grannbyn i våra reservdunkar. Båtelektriker fanns bara i Mahon, Menorcas huvudstad.

Utfarten från Fornells blev dramatisk med en sjögång som slog alla rekord. Tror inte att någon av oss upplevt högre vågor när vi kämpade oss ut ur sundet rakt mot vinden.

Tack vare en sjövärdig båt med trebladig propeller gick det galant även med svarta vassa klippor oroväckande nära. För att komma ut i rum sjö var vi tvungna att kämpa mot den grova sjön en timma innan kursen lades söderut.

Fortsättning följer

Skribent: Johan Sjöberg
Epost: Adressen Gömd

Våra sponsorer:

 

 

 

 

315c08281c25e4c1aa0e45648dac547b.SFF_SvenskaSjo_290x490px.gif
 

 

räknare
besöksräknare

Postadress:
Motala SS - Segling
Biskopsvägen 41
59173 Motala

Besöksadress:
Biskopsvägen 41
59173 Motala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info