Hoppa till sidans innehåll

Med segelbåt från Italien till Motala - del 3

20 APR 2017 17:14
Vi kom till Mahon, fick suverän hjälp av Pedros Marine Service och en trollhättebo som emigrerat till ön. Trevliga restauranger vid hamnen förgyllde vårt strandhugg på Menorca och ett våldsamt oväder drog förbi på natten när vi tursamt låg i hamn.
  • Skapad: 20 APR 2017 17:14

Nästa dag lämnade vi Mahon i solsken och obetydlig sjögång. Mallorca låg under horisonten söderut och vi planerade att segla på östra sidan om ön för att sedan sikta på Ibiza.

Gitarren kom fram och med den delfinerna. Underbart medelhavsväder med en gassande sol och den blå färg på vattnet som bara havet bär. Trivseln ombord var på topp, vi hade fått ordning på el och alla instrument.

Men säg den glädje som varar. Några timmar senare märkte vi att det fanns vatten under durkarna och länspumpen började gå lite väl ofta.

Inget katastrofläge men heller inget bra läge att fort- sätta vår långa segling.

Vi kunde inte lokalisera var vattnet kom ifrån så det fanns inget annat val än att gå in i hamn igen.

Närmast i vår väg låg Palma och där utgick vi ifrån att hjälp kunde fås.

Ännu en mörk kväll angjordes en hamn, och att hitta rätt i ljusmyllret utanför Palma krävde skärpa och uppmärksamhet. Vi fick en hamnplats och inväntade morgonen. I Palmabukten fanns ingen hjälp att få men Martin hittade ett varv på webben på Mallorcas sydostkust. Två timmars gång från Palma på förmiddagen till andra sidan halvön med oväntad reducering av besättningen, där det sedan hände saker snabbt som ögat. 

Adriano Ship Yard tog emot oss så fort vi satte stäven mot kajen med proffsigt folk med stort hjärta och vilja att lösa vårt problem. 45 minuter senare stod båten på land och besiktningsmannen som följde oss konstaterade snabbt att det inte var fel på drevets genomföring i skrovet. Inget vatten rann ut  där det borde, dvs felet var inget stort problem. Det visade sig att en av avgasslangarna i akterluckan troligen hade fått sig en smäll av ett ankare eller annat tungt som gjort hål i slangen, som sedan växt genom motorns vibrationer. En halv meter kapades av slangen, återkopplades och sedan var problemet löst. Detta hade egentligen gått att fixa utan att lyfta båten men det visste vi inte då.

Ett par av varvets pumpar tömde båten på saltvatten, en tekniker säkrade alla genomföringar, lanternor fixades. En trevlig varm kväll på marinakrogen följdes av en natt på varvet. Efter lunch, på avtalad tid dagen efter stävade vi ut mot havet igen.

God bless Adriano Ship Yard.

Fortsättning följer

Skribent: Johan Sjöberg
Epost: Adressen Gömd

Våra sponsorer:

 

 

 

 

315c08281c25e4c1aa0e45648dac547b.SFF_SvenskaSjo_290x490px.gif
 

 

räknare
besöksräknare

Postadress:
Motala SS - Segling
Biskopsvägen 41
59173 Motala

Besöksadress:
Biskopsvägen 41
59173 Motala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info