Hoppa till sidans innehåll

2011-01-15


 

Östersund 2011-01-15

 

 

Rallydebuten avklarad

 

 

Rallydebut vid snart 55 är nåt man bara drömt om. Att köra har för mig varit helt otänkbart, men att sitta bredvid har kanske legat i bakhuvudet att varför inte. Lite lugnt och stilla sitta bredvid när någon kör lite halvfort ensam i skogen.

 

Chansen fick jag i Lördags. Men inte fan var det som jag trodde. Tävlingsdebut direkt. Kartläsare direkt. Jag som aldrig suttit i en rallybil. Men nu är debuten avklarad.

 

Arbetskamraterna tvivlade och kom med elaka tillrop.

 

 Först upp tidigt på lördagsmorgon. 15 grader kallt. På med nyköpta bomullslångkalsonger. Ut till Krokom för att se en blänkande röd SAAB V4-73. Men herregud så små dom är. Jag kommer ihåg när man satt 8 i en V4 på väg till dans. Lite trångt då också men mysfaktorn var hög. Nu får man knappt plats med 2. På med trång overall och hjälm. Iväg för inskrivning och uppställning vid Krokomshallen. Problemet är att man knappt tar sin in i bilen.

Vi får karta men ingen kompass men väl en roadbook. Sture ställer klockan och väl var väl det. Själv får jag instruktion om hur roadbooken skall läsas. Startid 11.00. Inte en sekund fel. Det här börjar ju bra. Sen skall det läsas på instrument hur långt vi åkt för att hitta rätt. Tur att en oherrans massa pilar är utmärkta så vi hittar rätt. Så framme vid start. Exakt 11.43.00. Klaras med glans. Motorn varvas och vi far iväg.

 

Dra åt skogen så fort det går. Jag själv kör aldrig så här fort. På sommarväglag. Snabbt är vi uppe i 120 på en väg som är smalare än Tord. Sen skall jag förvarna innan pilning hur vi ska köra. Så vid första skissen ropar jag vänster. Men pildjävlarna visar höger. Sture svänger höger. Vilken debut. Det står ju för fan fel i roadbooken. Upphetsningen stiger. Fortsättningsvis är jag mer tveksam när man ropar. Så kommer vi fram till första hårnålen och Sture börjar rycka med handen nere vi golvet. Håll händerna på ratten tänker jag. Men bilen kastas åt vänster i 140 grader. Bakändan kommer som en katapult och vi är kvar på vägen. Det ända jag tänker på är att det går fort. Fruktansvärt fort. In i mål oskadda.

 

Så iväg på tid till nästa Specialsträcka. Exakt 12.23.00 klaras av. Nu börjar man bli van. Inga malörer efter banan mer än att fartkänslan börjar gillas. Nu börjar jag förstå att det här är kul. Men innan mål börjar det bli varmt i bilen. Riktigt svettigt. Sträckan avslutas med rak väg där det känns som man flyger fram över guppen. Härligt. Efter målgång direkt till Krokom igen för tankning och service. Själv hämtar jag kaffe. Varmt i bilen kallt ute.

 

Iväg till dagens svåraste specialsträcka. Från Tullus till Värmon. Jag får skriva på att vi vet om att det är svallis efter ca 7,5 km. Starten går perfekt men därefter blir det krokigt. Mycke krokigt. Och snart kommer svallisen. Vid nån kurva kommer Sture åt räkneverket som börjar gå baklänges. Det kan jag säga att då är det inte lätt att hänga med som roadbookläsare!

Men vi kommer i mål. På minus enligt räkneverket!

 

De två sista specialsträckorna går som på räls. Nu är vi varma i kläderna. För nu är det varmt i bilen. Man börjar ångra satsningen på nya långkalsonger. Och så är det trångt. Jag får trycka mig mot ytterdörren så inte kroppen tar i rattväxeln. Jag skulle nog inte ätit korv i Krokom.

Sista sträckan kör Sture som en gud. Ratten går som en gräddvisp fram och tillbaka. Och det går fort. Själv vinkar jag mest till publiken. Det är mycke folk ute och tittar. Brasor brinner i skogarna och folk har det mysigt där de fikar.

 

Målgång och inlämning av startkort. Vi blev 2:a. Slagna med dryga halvminuten. Men det var kul. Otroligt kul. Där får jag reda på att visst. Det stog fel i Roadbooken. Men jag skulle ha läst alla papper. Det var tillrättat på ett tilläggsblad. Så är det när man är nybörjare.

 

Jag har också fått en liten inblick att det är ett jättearbete att arrangera en rallytävling. Hur många timmar har inte lagts ner idéllt för att gubbar som jag skall få åka fort i skogen. Men allt fungerade utmärkt. Och med en fantastiskt trevlig stämning. Jättebra jobbat av alla funktionärer.

 

Slutsatsen är att det är lätt att känna glädje när man har roligt. Och det hade jag.

 

Thomas Fuchs

Uppdaterad: 27 APR 2011 10:50 Skribent: Thomas Fuchs

Postadress:
Motorklubben VMT Jämtland - Bilsport
Andersson, Varvsvägen 2
83541 Dvärsätt

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...

Se all info