Hoppa till sidans innehåll

MOIF:s historia


MOIF 1971-2006

Läs om vår förenings historia i korthet!!

Myssjö-Ovikens IF

 

 

Litet historik

 

Myssjö-Ovikens IF bildades 1971 genom  sammanslagning av Ovikens IF, bildad 1918 och Myssjö IF, bildad 1945. Anledningen till sammanslagningen var framförallt ambitionen att kunna fortsätta bedriva områdets största verksamhet – fotboll. Både Ovikens IF och Myssjö IF stod inför en generationsväxling och att fortsätta bedriva seniorfotboll på någorlunda hög nivå hade varit omöjligt utan sammanslagningen.

Under en tid på 50-talet fanns också ett samarbete mellan de båda föreningarna vad gäller fotboll. Som exempel kan nämnas att när Ovikens IF 1956 vann junior-DM var det nio av de elva distriktsmästarna som året efter drog på sig Myssjö IF:s gul-svarta dress.

Genom sammanslagningen 1971 blev Myssjö-Ovikens IF kommunens största förening verksamhetsmässigt och är så fortfarande.

Nedan följer en sammanfattande historik om Myssjö-Ovikens IF:s verksamhet.

 

Fotboll

 

Föreningens största verksamhet är fotboll. Även om omfattningen och standarden varierat genom åren har föreningens fotbollsplaner varit väl utnyttjade. Det mörka, och förhoppningsvis det enda året av denna karaktär, var år 2004 då föreningen helt saknade representationslag för herrar seniorer. Därmed bröts en över 50-årig tradition, ja i slutet på 40-talet fanns det till och med 3 herrseniorlag i denna region: Myssjö IF, Ovikens IF och Tigrarna, det sistnämnda laget med förankring i Kyrkbygden-Åbbåsenområdet.

 

Annars kan man säga att Myssjö-Oviken varit ett stabilt div. IV-lag, det är i den serien herrarna tillbringat sin mesta tid. Avvikelserna har varit två år i div. III, men även några års harvande i div. V finns på föreningens konto. Apropå div. III bör också nämnas att Myssjö IF spelade i den serien  före sammanslagningen. Året var 1968 och stommen i det laget var dom som blev juniormästare i Ovikens IF:s namn 1956.

 

Myssjö-Oviken var också tidiga med att ta upp damfotbollen på programmet. Det är väl inte helt fel att säga att damerna rönt större framgångar än herrarna genom åren. Många framgångsrika år i div. II och som krona på verket blev damerna distriktsmästare efter en rafflande final mot Frösön. Tränaren John-Rune Wikén vågade inte titta när den avgörande straffen slogs in. Damlaget är också det lag som fostrat en landslagsspelare, Helen Nilsson, som gjorde ett flertal A-landskamper för Sverige och även deltog i VM.

 

Det kanske viktigaste vad gäller fotbollen har jag sparat till sist – ungdomsfotbollen. Det är i särklass föreningens största verksamhet. Vissa år har det funnits över tio ungdomslag och det måste man säga är enastående för en så liten ort. Förutsättningen för ungdomsfotbollen, liksom för all verksamhet för övrigt, är tillgången på ledare. Här har föreningen varit duktig. Kommer man ner på Kejsarvallen en försommarkväll vimlar det av fotbollsungdomar och entusiastiska ungdomsledare, såväl damer som herrar. En underbar social verksamhet och kanske det roligast av allt, ungdomarna verkar lika glada om dom förlorat som när dom har vunnit. Då har man lyckats bra som ungdomsledare!

 

 

Skidor

 

Efter fotbollen kommer skidor som en av föreningens stora och traditionella verksamheter. Rent historiskt är skidtraditionen också äldre än fotbollen. Skidverksamheten i föreningen har framförallt bedrivits som en breddverksamhet, förutom under de inledande åren på 2000-talet då det även ägde rum en viss elitsatsning med bl.a. deltagande i stora SM. Största framgången var när Ida Ingmarsdotter tog VM-silver i sprint för damjuniorer 2004 och VM-brons i samma gren 2005. Juniorsatsningen i början av 2000-talet var också lyckad. Alla juniorer tog SM-medalj innan dom la´av! Numera kan man säga att verksamheten återgått till ”normal” nivå.

 

Föreningens flaggskepp arrangörsmässigt genom åren har varit Sundinsrännet, en tävling som startade på 40-talet och fick sitt namn efter legendaren och orgeltramparen Erik Sundin.

Under de första åren kördes tävlingen med start vartannat år i Långsved och vartannat på Orrgården. Så småningom ändrades sträckningen till Långsved – Myrviken och därmed fick man tillgång till skolans lokaler för ombyte mm. Sundinsrännet var som störst på 60-talet då deltagarantalet ofta låg på över 200 deltagare. Vikande intresse har gjort att det nu är ganska många år sen senaste tävlingen anordnades men skulle intresset återkomma går tävlingen lätt att återaktualisera.

 

En annan stor tävling där Myssjö-Ovikens IF alltid är representerade är Vasaloppet. Varje år åker ett antal ”elitmotionärer” från föreningen till Dalarna första helgen i mars. Det är alltid litet känsligt att nämna någon viss person när man pratar föreningsledare, men ingen kommer att ta illa upp om jag säger Sune Salomonsson när det gäller skidor och Myssjö-Ovikens IF. Sune är den som oförtrutet lagt ner hela sin själ för skidåkningen de senaste 30 åren.

Nämnas bör också att Myssjö-Ovikens IF arrangerat DM på längdskidor två gånger 1982 och 2001, stora arrangemang som genomförts på ett utomordentligt sätt.

 

Bandy

 

Den sport som levererat flest antal elitidrottsmän är bandy. I Agne Åhs´ anda har mer än en handfull personer fortsatt sin bandykarriär på hög nivå i olika klubbar i Sverige. Grunden har varit rinkbandyverksamheten på skolans hockeyrink, en anläggning som på 60- och 70-talet varje kväll fylldes av folk av båda könen  i olika åldrar men med ett gemensamt: alla hade en bandyklubba i näven. Besvärligare var det då med 11-mannabandy, där lösningarna varierat. Bandyplan på sjöis vid Fröjdholmen, lånade planer i Östersund och på senare år Ovalla har varit dom platser där 11-mannabandyn bedrivits. Förutom Östersund har Oviken varit den dominerande bandymetropolen under senare delen av 1900-talet. Med risk att jag glömmer någon nämner jag dessa spelare som spelat med olika elitklubbar: Jörgen Eriksson, Dag Eriksson, Stefan Lundin, Jonas Karlholm, Robert Karlsson, Jon-Anders Åhs och Anders ”Utta” Westin, den sistnämnde fortfarande aktiv i Falu BS. Erik Gabrielsson, mångårig tränare i Östersunds Bandysällskap, har också fått sin uppfostran i Oviken.

 

Friidrott

 

Friidrotten hade sin högperiod i början av 60-talet då entusiasten, tandläkaren Allan Axelsson, var den drivande kraften. Han såg till att det byggdes löparbanor och kastanordningar på Kejsarvallen, han arrangerade tävlingar bl a DM och han lockade mängder av ungdomar till friidrottsarenan och till terränglöpningar på olika platser i bygden. På elitnivå i länet fanns från Myssjö-Oviken t ex stavhopparen P-G Eriksson och kulstötaren och diskuskastaren Lennart Olofsson.

 

Bordtennis, orientering, simning, gymnastik, basket

 

Rubricerade idrotter har förekommit i föreningens verksamhet i varierad omfattning. Någon större tävlingsverksamhet har inte förekommit, men tidvis har deltagarantalet varit mycket högt för att så småningom kanske helt dö ut. Motionsgymnastik för damer är dock en verksamhet som varit populär allt sedan den nya sim- och sporthallen stod klar hösten 1970.

 

Anläggningar

 

Myssjö-Ovikens IF är den förening i länet som har de flesta egna anläggningarna, möjligen i konkurrens med Ope IF. Detta kan vara både positivt och negativt. Självklart är det positivt att själv kunna bestämma över en anläggning men det kan också uppstå problem, främst ekonomiska, att driva och underhålla stora anläggningar. Genom ett visst stöd från kommunen och genom stora ideella insatser håller anläggningarna bra standard överlag.

 

Fröjdholmen är föreningens stora festplats, på 50-, 60- och 70-talet länets största festplats sommartid. De senaste tio åren har det varit en svacka, men nu är tendensen åter på uppåtgående. Genom bl a EU-medel har serveringens kök moderniserats, vilket öppnar för utvidgad verksamhet. I anslutning till Fröjdholmen har också uppförts en båthamn, en anläggning som ytterligare förgyller området.

 

Kejsarvallen med nyupprustad och utökad fotbollsplan och intilliggande campingplats är föreningens ”huvudarena”. Här har också föreningen sitt kansli i en del av den servicebyggnad som står till förfogande för såväl campinggäster som idrottsutövare.

 

Åsvallen är den andra föreningsägda gräsplanen och har alltid varit huvudarenan för seniorfotbollen. Hur det blir i fortsättningen återstår att se. Klart är dock att Åsvallen försetts med en ny omklädningsbyggnad och att upprustning av gräsplanen är planerad att genomföras sommaren 2006. Ett annat intressant projekt i anslutning till Åsvallen är att, genom ett elljusspår, koppla ihop anläggningen med Persåsliften och därmed utöka nyttjandet av den fina omklädningsbyggnaden.

 

Ovalla. Genom ett arrendeavtal med Ovikens travklubb har föreningen uppfört en grusplan i anslutning till travbanan på Ovalla. Denna plan används företrädesvis på våren som träningsplan för fotbollen, men har också några vintrar försetts med is och nyttjats för skridskoåkning i allmänhet och bandy i synnerhet.

 

Eljusspår och skidstadion. Dessa anläggningar är kommunägda, men det är Myssjö-Ovikens IF som sköter drift och underhåll. Det var också föreningen som verkade för att elljusspåret förlängdes och knöts samman med Kejsarvallen genom en bro under Myråns vägbro och på så sätt tillskapades också ett mindre skidstadion i anslutning till Kejsarvallens servicebyggnad. Det var f ö här som föreningen anordnade skid-DM 2001.

 

Sammanfattning

 

Detta är, sammanfattningsvis, vad jag  spontant och oförberett känner när jag obetts göra en liten presentation av Myssjö-Ovikens IF. Säkert har jag glömt en massa, kanske något fel också har smugit sig in, men håll till godo!

 

Myrviken i januari 2006                                  Börje Svedjesten

Det finns inget album kopplat till denna sida.

          Välkommen in 


 

LÄNK OVALLA & TRAVKLUBBEN

Mtrl leverantör

                 Sagemarks

Masita

Postadress:
Myssjö-Ovikens IF
Myre 110
83024 Oviken

Besöksadress:
Kejsarvallen
83024 Oviken

Kontakt:
Tel: 064310133
Fax: 064310701
E-post: This is a mailto link

Se all info