Hoppa till sidans innehåll

Avlysning skjutfält

05 JUN 2022 07:16
Innan man beträder skjutfältet (NMS motorstadion) så behöver man veta vad som gäller på ett militärt skjutfält. 

  • Uppdaterad: 05 JUN 2022 07:16

Avlysning skjutfält

Innan man beträder skjutfältet (NMS motorstadion) så behöver man veta vad som gäller på ett militärt skjutfält. 

På Försvarsmaktens övnings- och skjutfält övar vi(FM) och skjuter med skarp ammunition. När vi gör det är skjutfältet avlyst, alltså stängt för allmänheten. 

Det är upp till dig som besökare att informera dig om de risker och styrningar som framgår av informationstavlor och skyltar på plats. När fälten är avlysta råder tillträdesförbud enligt Skyddslagen (2010:305). Att bryta mot ett tillträdesförbud kan vara livsfarligt och leder till omhändertagande och polisanmälan.

Här kan du se om det är avlyst:

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/viktiga-meddelanden/skjutfalt-och-avlysningar/?fbclid=IwAR1Zd-lC4eZpuxNxa6z7T6H3FOvbnPC_kH5P6QynYMkOwsiDfJXUt6baWAQ

Skjutfält heter Bodens södra och Kusträsks övnings- och skjutfält (I 19). 

Motorstadion ligger i område 3. Skulle ni Komma till bommen nere vid vägen och den är stängd så kontroller om det är avlyst: dvs om omr 3 är markerat i dokumentet som farligt område? Isåfall så är det avlyst och det är livsfarligt att beträda området inkl motorstadion. 

Ibland förekommer det övningar av sådan art så att det är farligt att vara i området men ”motorstadion” är fredad, det kan t.ex. vara övningar med stridsvagnar, körning med bildförstärkare, stridsförflyttningar i högt tempo mm. 

Det kan endast den ansvarige skjutledaren svara på och TRÄNINGSANSVARIG på Nms motocross kontrollerar detta i god tid innan träningen (dagar innan) om vi kan träna på motorstadion trots att det är avlyst. Är så fallet skall detta märkas upp på bommen med en skylt ”Träning pågår, skall man till motorstadion äger man rätten att passera men i övrigt så är fältet avlyst och skyddslagen, tillträdesförbud gäller. När träningen är avslutad tas denna skylt bort och bommen låses”.

När man öppnar bommen (med ”träning pågår”)skylt och kör in för att träna skall man sätta tillbaka skylten igen efter att man passerat. Träningsansvarig låser bommen efter avslutad träning och anmäler detta till ansvarig skjutledare.

//Ordförande MC sektionen Markus Dyrvold 
Skribent: Anette Dalsfelt
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartner:

 


 


 


bothnia.pngYw574


LrfKonsult jpeg

 

Postadress:
Norrbottens MS Boden
Box 17
96121 Boden

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info.nmsboden@gmail....