Hoppa till sidans innehåll

Historik


Norrahammars motorklubb bildades 20 maj 1930 på Solviks Café.

1930 – 1950 Motorintresserade träffades i början för att utbyta erfarenheter och åka till olika utflyktsmål sedan förlades träffarna som en orientering, att efter angivelser och karta komma till mål.

1950 – 1965 En crossbana byggdes där nu Torsviks industriområde är beläget. Trail satsade klubben stort på och hade då flera duktiga förare som körde flertalet SM deltävlingar.
1954 byggdes en ny crossbana vid Hägnen där kördes bl.a. SM 1957. Tyvärr kördes sista crosstävlingen där 1958 för klubbens kassa var tom.

1965 Klubbens första rallytävling för bilar kallades för Rally special "Raka spåret".

1970 Rallyintresset var på topp och på tävlingarna kunde det vara ca 15-20 rallyekipage från NMK. Rally var klubbens huvudsakliga verksamhet på 70 – talet.
En ny verksamhet kom in på programmet - Radiostyrda bilar skala 1:8 där vi hade en bana vid Flahultsskolan. Det fanns flera duktiga förare med segrar i både SM och NM.

1980 Klubben köper en större barack vid Eksjö lasarett för att få större lokaler. Den flyttas till Norrahammar på trailers. Efter mycket arbete blev det en fin klubbstuga.
Enduro verksamheten kom igång tack vare vi fick hyra marken vid klubbstugan och mot motorvägen. Ytterligare en crossbana byggdes vid klubbstugan men endast avsedd för ungdomscross.
Bilorientering - Klubben har kartläsare och förare som bl.a. är SM-mästare ett flertal gånger, Lars Ellbring och Hans-Erik Haraldsson.
Roadracing - SM och NM-mästare, Tomas Pallander.

1990-2011 Trial verksamheten dras nu i gång av Klas Palm. Klubben skaffar ett fint område vid Källarp. Ett flertal SM tävlingar har körts, både stora SM och veteran SM då på Grännaberget där det är klassisk mark för trailsporten.
Enduro har kört 3 stycken SM och bl.a. kylarestaffetten i flera år. Ett flertal duktiga förare har kommit högt i resultatlistorna bl.a. Jakob Mörhed och Toni Pettersson.

Så livaktig som klubben är i dag har den knappats varit någon gång med närmare 600 medlemmar.

Enduro med ca 130 förare som löst banavgift, Rally med ca 10-15 bilar, Trial med ca 15 mc och Motocross där ca 70 förare deltar på crosskolan och i serielaget.

Uppdaterad: 13 APR 2014 13:53 Skribent: Peter Skånhagen

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Postadress:
Norrahammars MK - Motorcykel och Snöskoter
Box 15, Barnarpsvägen
56221 Norrahammar

Besöksadress:
Barnarpsvägen, Barnarpsvägen
56221 Norrahammar

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: medlem@norrahammarsm...

Se all info