Hoppa till sidans innehåll

Med helikopter i Yxbacken

25 AUG 2021 18:46
Nu går schaktprojektet i Yxbacken in i den sista och avslutande fasen. Med hjälp av helikopter och spindelgrävare arbetar man just nu med att skapa jämnare backar med bättre nedfarter
  • Skapad: 25 AUG 2021 18:46

Norrköpings Skidklubb ser ljust på framtiden och planerar för kommande skidsäsong.
-Förra året slog vi rekord i antal besökare trots pandemin. Så följde vi också alla regler och pandemisäkrade vår stora anläggning i enlighet med bestämmelserna från såväl Svenska Skidförbundet som Folkhälsomyndigheten. Vi fick väl godkänt av Länsstyrelsen, berättar skidklubbens styrelseordförande Jennifer Grändås.

Samarbete
Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings kommun, Trafikverket och Norrköpings Skidklubb. Överskottsmassorna kommer från Malmölandet när Kardonbanan byggs om. Yxbacken har tagit emot 60 000 kubikmeter schaktmassor som ska ge nedfarterna en bättre jämnhet och lutning. Dessutom har en av liftarna höjts för att ytterligare förbättra anläggningen. Yxbacken blir nu ännu mer användarvänlig då båda liftarna kommer kunna nyttjas som avstigning till samtliga nedfarter. Det är både Stora backen, Familjebacken och Funparken som genomgår samma förbättringsarbete.

-Vi tror på en lika fin säsong i år. Vi har ett stort upptagningsområde. Våra skidåkande gäster kommer från hela Östergötland, Småland och Sörmland för att nöjesåka och träna utförsåkning, särskilt nu när Tolvmannabacken i Kisa sorgligt nog har stängt. Vi har också årligen förekommande stora, alpina tävlingar som lockar en entusiastisk skidpublik från hela södra Sverige, berättar Jennifer Grändås.

 

Medlemmarna driver backen
Norrköpings Skidklubb startades 1895 och är därmed en av landets äldsta. Klubben äger marken och driver anläggningen själva, genom enbart ideella krafter.

-Ja, vintertid arbetar vi medlemmar i skift dag och natt med snötillverkning och snöläggning av alla våra pister. Sommartid erbjuder vi rolig och utmanande cykelåkning i våra leder med olika svårighetsgrad, avslutar Jennifer Grändås.  

Schaktprojektet avslutas under september månad. Då står Yxbacken redo för kommande evenemang och redan 2 oktober väntar löpartävlingen Yxbacken Extreme Challenge.

Se mer här:

Skribent: Kjell Johansson
E-post: This is a mailto link

 

 

 

Till Yxbackens hemsida 

 

Postadress:
Norrköpings SK - Skidor
c/o Hilda Sandberg, Rågången 118
60211 Norrköping

Besöksadress:
Vid Hults Bruk, Yxbacken
61690 Åby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: nsk_alpint@outlook.c...

Se all info