Hoppa till sidans innehåll

Introduktion


Karate do - Tomma handens väg

 

Vilken väg?
Kort introduktion till Shito-ryu karate

 

 När man tar sitt första steg på "vägen"-vilket vanligtvis brukar vara när du beslutar dig för att börja träna-kan det vara svårt att se vad målet är.Du har säkert egna mål när du börjar att träna tex bli smidig,stark,förbättra konditionen,tävla eller kanske framförallt att lära dig ett effektivt självförsvar.
Efter en tids träning kommer du troligtvis att upptäcka att karate-do är väldigt omfattande och att det finns så mycket mer att utvecklas i än just bara dina mål du hade när du började träna. 

 

SHIN (sinne/attityd)

GI (teknik)

TAI(kropp).

Alla tre beståndsdelar krävs för att du ska bli en komplett karate-ka. Som nubörjare är det väldigt lätt att stirra sig blind på endast tekniker eller styrka och endast från det perspektivet döma sig själv och andra som bra eller dålig karateutövare,det märks framförallt vid graderingar där man i omklädningsrum och bland eventuella åskådare kan höra uttryck som -Hur kunde han klara gult som var så dålig, eller hur kunde han klara orange som är så klen. Förklaringen till att även de "dåliga" kan klara sin nya grad ligger i deras attityd.Omvänt kan de tekniskt duktiga missa sin nya grad just på grund av fel attityd. Alla utövare utvecklas olika,den som kanske har lite svårt med teknikerna i början har istället en attityd som gör att han kommer att bli en god karate-ka. Du som tränar och tycker att det känns hopplöst,att du inte klarar teknikerna lika bra som andra ska därför inte ge upp,det som krävs är tålamod och framförallt rätt attityd,du måste verkligen vilja och satsa 100% på din träning-resultaten kommer med tiden.De första åren går åt till att bygga en grund från vilken du sedan fortsätter att utvecklas ifrån.

 

Grund - attityd

 

Kämpa, ge järnet, var ödmjuk,visa respekt. Du måste visa att du är beredd att satsa och ge järnet. Tillsammans med instruktören driver du upp tempot och intensiteten på träningen och hjälper på så sätt till att rycka med dina med-utövare. Bidra till att skapa en positiv stämning.

  

Grund-teknik

Du måste lära dig utföra tekniker på ett säkert sätt, men ändå effektivt, så att inga onödiga skador eller förslitningar sker. Felaktigt utförda tekniker kan leda till skador på bl a axlar, rygg och knän. För att kunna utvecklas teknikmässigt måste grunderna sitta i ryggmärgen varför stor vikt läggs på att nöta in grundtekniker.  

 

Grund - kropp

Du måste vänja/anpassa kroppen till karate. Bygga upp fysisk styrka som är till stöd för teknikerna (axlar, mage, höfter, ben, ...). En fysiskt stark kropp bidrar också till att du blir piggare och därmed lättare kan tillgodogöra dig den information som ges. 

  

 

Gradering

Inför en gradering krävs:

 

Ett visst antal tränigstimmar för att lära sig och nöta in tekniker. En viss tid för att mogna och växa in i sin nya grad. Gradering sker en gång per termin där du visar upp hur du har utvecklats som karate-utövare ur alla aspekter (Sl-IIN, GI, TAI) men kanske framförallt att du visar hur pass målinriktad du är - rätt attityd. De första graderingarna fungerar som en slags "belöning" för ditt slit under en termin, en termin där du genom att träna hårt och målmedvetet visat att du respekterar din instruktör och dina medkarate-kas och framförallt dig själv och karaten, vilket återgäldas av instruktören i form av en ny grad. När du har kommit en bit i karate karriären och börjar att närma dig brunt bälte ökar kraven på dig som utövare markant. Du är inte längre bara en i mängden utan du börjar att bli en förebild för nybörjaren och de yngre utövarna. Ditt ansvar kommer därmed att bli större och du kommer gradvis att slussas in i instruktörsarbete, främst som hjälpinstruktör.Du har då kommit så långt att detta papper tycks överflödigt, det mesta är ju självklart, men för den som är ny kan dessa rader vara av stor betydelse för att inte ge upp på vägen utan att fortsätta att kämpa målmedvetet. Som du kanske har förstått nu så är det alltså viktigt att alla tre "svärden" är delaktiga i din karateträning. Alla tre svärden behövs, åsidosätter du någon del riskerar du att den totala utvecklingen avstannar för att till slut helt upphöra, då upplevs träningen som tråkig. Men med ett gott hjärta och ett fast mål för ögonen kan du gå långt inom karaten.

   

Kom ihåg!

 

Det är bara du själv som avgör hur effektiv din träning ska bli, din instruktör kan inte träna åt dig utan det är upp till dig att satsa 100% på träningarna för att nå maxresultat.

  

 

Med vänlig hälsning Norrköpings Shitoryu Karateklubb

  

 

yoko geri

 

 

Den som är intresserad av att veta mer om karate rekommenderas att läsa boken Fundamentals of karate-do av Keiji Tomiyama.

 

 

 

Ställningar

Ställningar

 

 

 

Tekniker

Tekniker

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:50 Skribent: Webmaster

Postadress:
Norrköpings Shitoryu KK - Karate
Henrik Vilu, Karlshovsvägen 49
60213 Norrköping

Besöksadress:
Sporthall C - Centralbadet Norrköping, Albrektsvägen 21
60350 Norrköping

Kontakt:
Tel: 0763159275
E-post: This is a mailto link