Hoppa till sidans innehåll

Karatens historia


Karatens historia i korthet

Karaten utvecklades på ön Okinawa, som är en del av ögruppen Ryukyu, belägen söder om Japan. Okinawa hade en gammal inhemsk kampform som kallades Tode. Det användes främst för att försvara sig mot rövare och rånare.

På 1300-talet allierade sig Okinawas kung Satto med Ming-kejsaren av Kina, vilket öppnade för ett kulturellt utbyte mellan länderna. För att vinna ökat inflytande över Okinawa sände Kineserna en grupp jordbrukare och handelsmän till ön för att bosätta sig där, de kallades de 36 familjerna.

Enligt muntlig tradition lärde dessa kineser ut sin gamla kampkonst Chuan-fa till Okinawaborna. Dessa båda kampkonster lär därefter ha vävts samman och fortsatte att kallas Tode.

Det Japanska inflytandet på Okinawa började år 1609 , då klanen Satsuma hade förlorat mot klanen Tokugawa i ett blodigt inbördeskrig i Japan. Efter sin seger lät Tokugawa ge sitt tillstånd till den förlorande Satsuma-klanen att attackera Okinawa. Under ledning av Shimazu angreps Okinawa och kom således under Japanskt välde. För att få kontroll över det ockuperade Okinawa lät Shimazu förbjuda alla vapen på Okinawa, vilket orsakade stor förödmjukelse och bitterhet.

Under de närmaste åren utövades både vapenkonster och Tode i hemlighet på Okinawa under oorganiserade former utan kontakt och samarbete mellan de olika grupperna av dåtidens experter. I mitten på 1600-talet enades de tre ledande skolorna inom Tode på Okinawa att fortsätta den underjordiska kampen mot Japan tillsammans, så man lärde sig av varandra och ändrade namnet på sina kampkonster från Tode till Te som betyder hand.
Ordet Te lade man sedan till namnet på de orter där man höll till, nämligen Shuri-Te i staden Shuri, Naha-Te i staden Naha och Tomari-Te i staden Tomari.
I och med detta uppstod de tidigaste egentliga Karate-stilarna. Alla våra moderna karate-stilar kan härledas till i huvudsak någon av dessa tre grundstilar.
Eftersom karate konsten på 1600-talet utövades i hemlighet är inget känt om dess utveckling eller utövare. På 1700-talet blev en del mästare kända och från den tiden kan man spåra och härleda de stora skolorna via mästare som blev kända genom muntliga historier och legender.

 

Shito-Ryus historia

År 1887 föddes en man vid namn Kenwa Mabuni på Okinawa, han var liten och vek som barn och sattes därför i träning hos en på den tiden känd karate mästare vid namn Anko ltosu som var mästare inom Shuri-te karate. Mabuni var den sjuttonde generationen i en känd samurajfamilj på Okinawa och var mycket stolt över sitt ursprung.

Mabuni tränade hårt och blev mer och mer intresserad av karate konsten. En av Mabunis klasskamrater , Chojun Miyagi, tränade karate för en annan känd mästare Kanryo Higaonna av Naha-te skolan. Miyagi introducerade Mabuni för Higaonna som började undervisa Mabuni inom sin stil. Efter många års hård träning blev Mabuni erkänd som mästare inom både Shuri-te och Naha-te, något som då aldrig hade hänt förr.

Rent tekniskt kan man beskriva Shuri-te som en stil med långa, raka och snabba tekniker medan Naha-te kan beskrivas som en mer cirkulär och styrkebaserad stil Mabuni kombinerade Shuri-te och Naha-te till sin egen stil som han kallade Shito-ryu som alltså vi tränar. På Okinawa undervisade Mabuni bland andra den lokala polisen. År 1929 flyttade Mabuni som den andre karatemästaren i historien till Japan och bosatte sig i Osaka där han undervisade på olika universitet och även hos polisen. Shito-ryu är den största stilen i och omkring Osaka än i våra dagar. Mabuni dog 1953 men hans Shito-ryu karate lever kvar och är en av de fyra största stilarna i Japan idag.

 Stamträd för Tani-ha Shito-ryu

Stamträd för Tani-Ha Shito-Ryu Karate

 

Mabuni utnämnde fem efterföljare som sprider Shito-ryu vidare, en av dessa var Chojiro Tani som tyvärr gick bort för några år sedan men fram tills dess var överhuvud för Tani-ha Shito ryu som Norrköping Shito-ryu Kofukan tillhör.

Tani-ha Shitoryu har spridits i europa av elever till Chojiro Tani, först Suzuki och senare Tomiyama och Omi.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:50 Skribent: Webmaster

Postadress:
Norrköpings Shitoryu KK - Karate
Henrik Vilu, Karlshovsvägen 49
60213 Norrköping

Besöksadress:
Sporthall C - Centralbadet Norrköping, Albrektsvägen 21
60350 Norrköping

Kontakt:
Tel: 0763159275
E-post: This is a mailto link