Hoppa till sidans innehåll

Mixed dubbel


Mixed dubbel spelas av två spelare. En man och en kvinna i varje lag. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång (se den vänstra bilden nedan). Laget med sista sten inleder med en sten i bakkanten av fyrfot, laget utan sista sten inleder med en centerguard. När Power Play används, flyttas de förplacerade stenarna ut till corner-guard och sten bakom den, enligt internationella regler. 

De två positionerna i mixed dubbel är att antingen spela sten ett och fem, eller de tre stenarna i mitten. Spelarna får byta positioner mellan omgångarna. Den spelare som inte lägger sten kan skippa eller sopa. Båda spelarna får sopa.

En viktig regel är att första utslagningen får ske med fjärde spelstenen i varje omgång. Egna stenar får inte heller slås ut innan det. Skulle ett lag nolla en omgång, går fördelen av sista sten över till motståndarlaget.

Båda lagen har rätta att använda sig av Power play vid ett tillfälle per match, då de har sista sten. Det som händer då är att de förplacerade stenarna flyttas ut i sidled mellan åttfots- och tolvfotscirkeln. I höjd ligger stenen med bakre sidan mot teelinjen (se högra bilden nedan). Garden läggs som en sidogard i direkt linje från hack till stenen i bo, som då blir helgömd. Laget med sista sten väljer vilken sida de vill flytta spelet till. Power Play får inte användas i skiljeomgångar. 

 

placement powerplay

(Källa: Svenska curlingförbundets hemsida https://www.curling.se/tavla/MixedDubbel)

 

Uppdaterad: 18 SEP 2018 19:49 Skribent: Anders Appelgren
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Nyköpings CK - Curling
Anders Appelgren, Bryngelstorpsvägen 39
61163 Nyköping

Kontakt:
Tel: 0727010410
E-post: anders.appelgren@hot...