Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


Klubben grundas

Nyköpings Fäktklubb grundades hösten 1974. Fäktning hade redan funnits i Nyköping en tid. Ett gäng anställda på flygflottiljen F11 höll på med flygfemkamp och tävlade både nationellt och internationellt. I flygfemkamp ingår fäktning som en av de fem grenarna och därför tränades det fäktning regelbundet på F11. 1973 hade en av F11-killarna, Hans Andersson, vunnit VM i flygfemkamp.

Femkampsgänget sammanträffade hösten 1974 med Per Bromée och man bildade en första interimsstyrelse. Där ingick Hans Andersson, Kenneth Dahlberg, Gunnar Jonsberg och Per Bromée. Per var då nyinflyttad till Nyköping och kom närmast från Örebro. Dessförrinan hade Per varit aktiv tävlingsfäktare och bland annat tre junior-SM samt ett nordiskt mästerskap på sin meritlista.

Under första året lyckades klubben attrahera närmare 60 medlemmar. Träningen bedrevs i olika gymnastiksalar med Per Bromée och Kenneth Dahlberg som instruktörer.

Tillfällig nedgång

I slutet av 70-talet lades F11 ned och alla F11-fäktare fortsatte sina yrkeskarriärer på andra orter i Sverige. Fäktintresset avtog påtagligt beroende på att flera ledare och styrelserepresentanter från F11-tiden försvann.

Mikael Fransson tog hand om utbildning och träning och fick tidvis hjälp av Lars Graffton. Under en period var det bara 3 – 4 aktiva fäktare och träningen fick bedrivas i olika gymnastiksalar, vilket innebar att Mikael fick frakta utrustning på sin moped i ur och skur till varje träningstillfälle. Under 1981 var klubben faktiskt nedläggningshotad. Tor Almén – en fäktarpappa - tog på sig rollen som ordförande under några kritiska år.

Uppgång…

För att väcka Nyköpingsbornas intresse för sporten ordnade klubben förevisningar och prova-på-aktiviteter. Ett evenemang i september 1982 som tilldrog sig stort intresse och fyllde hela gamla Sporthallen var när guldmedaljören från OS i Moskva Johan Harmenberg kom på besök och genomförde en uppvisningsmatch mot Per Bromée. Nya medlemmar tillkom och verksamheten fick ett lyft.

En av höjdpunkterna för klubben var 1984 när klubben fick förtroendet att anordna ungdoms-SM.  

Första fäktsalen i Nyköping

1985 blev en vändpunkt för klubben när vi fick tillgång till en egen fäktsal på Hospitalsgatan. Äntligen slapp vi bära omkring utrustning till olika gymnastiksalar. Vi kunde installera fast markeringsutrustning och vi fick tillgång till egna omklädningsrum, materielförråd samt omklädningsrum med dusch.

Henrik Rubin

En meriterad och duktig fäktare från Stockholm – Henrik Rubin - flyttade till Nyköping och engagerade sig som ordförande och instruktör 1985. Henrik kom att betyda väldigt mycket för klubben både som engagerad instruktör och ordförande.

Per Bromée återkom som tränare från och med hösten 1988. Flera nybörjare anslöt sig och några medlemmar gjorde bra resultat i större nationella tävlingar. Erika Bromée och Eva Wennerberg kunde ranka sig bland de 15 – 20 bästa kvinnliga värjfäktarna i Sverige. Marcus Wennerberg hamnade på elitnivå i juniorklassen.

Klubben drabbades av stor sorg när Henrik gick bort 1992. Alldeles för tidigt.


90-talet

Under inledningen av 90-talet tog Mikael Fransson successivt över som instruktör då Per var tvungen att dra ner på sitt engagemang på grund av jobbet i Stockholm. Jobb i Stockholm gjorde att även Mikael blev tvungen att dra ner på sitt engagemang under mitten av 90-talet. Medlemsantalet nådde ett lågvattenmärke, ekonomin var i botten. Än en gång började det diskuteras om klubben skulle läggas ner. Med hjälp av ett extra nystartsbidrag från Nyköpings Kommun kunde vi emellertid få igång verksamheten snart nog stundade bättre tider.

Olle Skuncke anslöt sig till klubben under slutet av 90-talet och tog ganska snart över ett stort ansvar för klubbens fortsatta utveckling. Olle´s starka engagemang kom att betyda väldigt mycket för den nytändning som Olle´ insatser resulterade i. Han drev bland mycket annat igenom betydande satsningar på materiel och föreningsutveckling. Med hjälp av goda kontakter med Svenska Fäktförbundet och Södermanlands Idrottsförbund lyckades han utverka rejäla ekonomiska bidrag och samtidigt verka för nyrekrytering av nya fäktarungdomar från Nyköpings skolor. 

En OS-meriterad landslagsfäktare – Dicki Sörensen flyttade till Södermanland och blev ny träningskompis som kunde erbjuda riktigt utmanande motstånd. Dicki blev kvar 4 – 5 år innan hann drog vidare till annan ort. Det var mycket inspirerande för klubben att ha honom hos oss.

2000-talet – tränarutbyte  och publicitet

Vi inledde ett mycket givande samarbete med Bela Rerrich. Bela var en världsberömd fäktmästare som under många år betytt enormt mycket för svensk och internationell fäktning. Det är till stor del Bela´s förtjänst att svenska fäktare vann flera världsmästerskap och OS-medaljer under 70- och 80-talet.

Bela bjöd in oss till Viking Cup en serietävling som han ordnade för ungdomar en gång per månad året runt. Våra fäktarungdomar lyckades både vinna och placera sig högt upp vid flera tillfällen.

Han besökte vår klubb flera gånger för att undervisa och berätta fäktminnen. Ett tillfälle som vi aldrig glömmer var när han med stor inlevelse berättade om hur han flydde från Ungern, beskjuten av gränsvakter. Vår gode vän Bela gick bort för ca 10 år sedan 86 år gammal.

Tunnelbanereklam

Under 2003 kunde alla tunnebaneresenärer se våra fäktare på stora reklamskyltar som fanns på flera tunnelbanestationer. Skyltarna, ca 3 meter höga, ingick i en kampanj som Nyköpings Kommun drev för att påverka stockholmare att flytta till Nyköping.

 

Historia2

Bild från tunnelbanan i Stockholm. Från vänster Oscar Carlberg, Per Bromée, Thomas Järvling och Peder Gustafsson

Vi kom lite grann i rampljuset igen när Sveriges Television kom på besök för att göra ett inslag i ett hälsoprogram. Blossom Tainton var förgrundsgestalt  vid ett inslag om fäktning som motionssport. Vi var stolta över att få visa upp vår lokal och vår instruktör tillsammans med Blossom på TV ! Vi har en lite filmsnutt inspelad från det tillfället ! 

Rosvalla – ett lyft för klubben

Ett nytt lyft för klubben blev när vi 2004 kunde flytta in i nybyggda lokaler på Rosvalla. Vi har sedan inflyttningen investerat en hel del pengar och hundratals arbetstimmar i modern markeringsutrustning, pister och förvaringsutrymmen. 

Mellansvenska Mästerskapen

År 2005, 2006 och 2007 stod Nyköpings Fäktklubb som arrangör för Mellansvenska Mästerskapen. För att kunna ta in publik så ordnades dessa tävlingar i gamla Sporthallen. Tävlingarna blev en framgång för klubben både arrangörs- och resultatmässigt. Mästerskapstävlingarna vanns t ex 2006 i klassen yngre ungdom av en av våra medlemmar.

Ny sponsor

Vi fick en sponsor, Heda Skandinavien AB. Ägaren och vd:n Håkan Fälting var till mycket stor hjälp för klubben. Större delen av kablage och andra  elkomponenter i vår markeringsutrustning är t ex skänkta av Heda.  

Ny professionell fäktmästare

Vi lyckades också att knyta till oss en meriterad fäktmästare från Stockholm. Salek Altauz blev vår nye instruktör fram till 2010, då han fick en heltidsanställning på SAF i Stockholm och blev tvungen att lämna oss. Per Bromée återkom som klubbtränare från hösten 2010.

 

Historia1

Från Mellansvenska Mästerskapen 2005 i Sporthallen
 

Tävlingsframgångar

2006 ställde klubben upp med 6 deltagare i Ungdoms-SM i Karlskrona. Gustaf Fälting och Adam Bromée lyckades båda nå fram till semifinalen.

Under några år därefter deltog flera av våra ungdomar ganska flitigt i olika Masterstävlingar runt om i Sverige och lyckades vid flera tillfällen komma bland de 10 – 12 bästa. Våra ungdomar har ställt upp i S:t Erikscupen i Stockholm flera gånger under de senaste 5 – 6 åren och placerat sig riktigt bra. Alice Lindström, David Brodén och Benjamin Blåder har alla vunnit varsina deltävlingar.

Fäktevents

Klubben har under år ordnat ett stort antal s.k fäktevents. Det finns ingen total statistik över antalet events men under de tre senaste åren – 2011, 2012 och 2014 har vi anordnat 30 events för olika grupper. Tillställningarna har varit mycket uppskattade av deltagarna, som får lära sig de viktigaste grunderna och rörelserna, låna utrustning och sedan genomföra en enkel turnering. Förutom att det alltid varit mycket uppskattat har det också gett pengar till klubbens verksamhet. 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:57 Skribent: Victor Wessberg

Kontaktperson:

Tomas Argenius
Telefon: 0706323550
E-post: 
This is a mailto link

Postadress:
Nyköpings Fäktklubb - Fäktning
Idrottsvägen, Idrottsvägen
61162 Nyköping

Kontakt:
Tel: +46706323550
E-post: tomas.argenius@gmail...

Se all info