Hoppa till sidans innehåll

Beachtoppens regler


Regler för Beachtoppen

Deltagande

Beachtoppen spelas genom att vardera lag normalt har 2 spelare (kan vara mixat) som spelar tillsammans den aktuella tisdagskvällen (när ungdomar är med kan 3 spelare tillåtas). Aktiviteten är öppen för alla åldrar.

Matchform och handikapp

Matcherna spelas om 1 set, som normalt går till 21 (15 i vissa fall). Minst 2 poäng måste skilja i slutresultatet. Det blir minst 3 matcher per lag, oftast fler. Damer som spelar kan tillgodoräkna sig 4 poäng/dam när matchen går till 15 börjar laget utan dam på -3 poäng. Valet om man vill använda sig av handikappspoängen kan göras olika från match till match. Inga handikappspoäng ges p g a ålder - vare sig uppåt eller nedåt.

Turneringsform

Beroende på hur många lag som deltar, väderutsikter och ljusförhållanden kan olika spelformer tillämpas. Beachgeneralen (se nedan) bestämmer enväldigt vid turneringsstart vilken form av turnering som gäller för kvällen.
Normalt spelar man en dubbelserie om 4 eller färre lag deltar.
Med 5-6 (eller 7) lag spelar man en enkelserie (alla lag mot alla 1 gång).
Med 7 (eller 8) eller fler lag spelar man i 2 grupper (enkelserie i varje grupp) följt av slutspel i form av kvartsfinal, semifinal, match om 3:e plats och final, samt matcher om övriga placeringar (förlorarna av kvartsfinalen spelar en ny cup om placeringarna 5-8 etc).

Bedömning, poängräkning och resultatrapportering

Spelarna dömer själva och ansvarar för att de direkt efter resp match lämnar sin "matchrapport”, inklusive antal bollar resp lag vunnit, till 

Vid seriespel (inklusive gruppspel) placeras lagen inbördes i resp serie efter:
1. Antalet matchpoäng (2 per vunnen match)
2. Inbördes möte

3.Inbördes bollskillnad för endast de lagen som hamnar på samma poäng. (Ny)Förhoppningen är att man inte behöver vinna en match med 21-0 mot ett mindre bra lag.

Personliga beachtop-poäng

Spelarna i det lag som vinner kvällens turnering (serien om enbart sådan spelas respektive slutspelet i de fall man har sådant) får 10 ”beachtopp-poäng” var, 2:ans spelare får 8 poäng, 3:ans spelare får 7 poäng, 4:an spelare  får 6 poäng, 5:ans spelare får 5 poäng, o.s.v. Spelarna i alla lag som fullföljer sina matcher en tisdagskväll får dock minst 2 poäng.

Poängen är personliga som man tar med sig till nästa speltillfälle. Genom att  poängen är personliga behöver laget (paret) inte spela tillsammans varje tisdag, utan man kan byta spelpartner (t ex om någon är sjuk, har semester, testa att spela med en ny kompis, etc).

Målsättningen med Beachoppen är att alla ska få spela så mycket som möjligt - och ha skoj! Den/de som samlat ihop flest beachtopp-poäng under sommaren kommer att premieras på lämpligt sätt i samband med Nyköping FK:s höstfest.

Spelarlicens

Det är inget krav på beachlicens. Alla spelar på egen risk.

Föranmälan 

Eftersom antalet beachplaner är en begränsande faktor, är det bra om vi i förväg har koll på hur många som kommer så att lämpligt spelprogram kan riggas. Ring eller SMS:a gärna och meddela om du och din kompis ska spela Beachtoppen.

VIKTIGT:Ni som inte har ett färdigt lag måste komma senast 17.45 så att vi hinner skriva spelschemat till 18.00.

Även om du inte har någon "spelkompis" en tisdagkväll så kan du i alla fall komma till Frisksporttorpet. Det brukar alltid ordna sig på något sätt med spelkompis.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:16 Skribent: Conny Blomgren / Bosse Röjder

Postadress:
Nyköpings FK - Volleyboll
Ekebobacken 9, Lena Tholse
61157 Nyköping

Kontakt:
Tel: 0733463412
E-post: nfk@nykopingfriskspo...