Hoppa till sidans innehåll

Så här skrev fotbollslasse i lokalsporten om SBT i Nyköping!

FotbollsLasses blogg

29 AUG 2017 13:13
  • Uppdaterad: 29 AUG 2017 13:23

Swedish Beach Tour i Nyköping 

Lasse Jansson 2017    

Vilket sportevenemang vi fått uppleva i Nyköping!
Swedish Beach Tour har för första gången gjort ett stopp i stan och det ​har vi jubileumsåret, kommunen och Frisksportarna att tacka för. Veckan innan tourfinalen uppe i Umeå genomfördes deltävling nummer 8 på Stora torget i Nyköping mellan den 10 och 12 augusti
För oss som inte tidigare sett Sveriges bästa beachvolley-spelare live var det en allt för bra ​möjlighet för att den skulle passera osedd. Beachvolleyboll är utomordentligt underhållande, det är i sanning en mycket visuell sport. Volleyboll får i alla fall mitt hjärta att klappa lite extra,  jag är gammal nog att minnas den senaste storhetstiden som svensk volleyboll upplevt där bl.a. Peter Tholse hade en del i de internationella framgångarna. Vad gäller beachvolley har det varit TV-sändningar från stora mästerskap som gett en inblick i vad man kunnat förvänta sig.
Beachvolley är på frammarsch. I Nyköping har Nyköpings Frisksportklubb länge vurmat för denna volleyboll-variant där Frisksportartorpets banor utökats helt nyligen. Även IFK Nyköping och, sedan i höstas nystartade, Nyköpings Beachvolleybollklubb ägnar intresse åt sporten. Detta inlägg ska dock handla om Swedish Beach Tour (SBT) och deras deltävling i Nyköping där Nyköpings Frisksportklubb har en stor del i den formidabla succé som det mynnade ut i.
Beachtouren kan liknas vid ett gladiatorspel i modern tappning. De utvalda och kvalificerade aktiva (enligt ett rankingsystem med seedningspoäng) blir kämparna som ställ​er upp på en ​arena inför allmänhetens ögon. Det är idrott på hög nivå men också paketerat för showens skull. Nyköping är inte det enda stoppet på touren där en temporär centercourt byggs upp i stadsmiljön. Många förbipasserande stadsflanörer lockas att stanna till av stämningen runt den tajta anläggningen. En outtröttlig och skicklig speaker jobbar med allt från matchkommentarer, regelförklaringar till att gå publiken feeling. Monster block, monster block, monster monster monster block. Typ. Jag måste ge speakern Lucas Lötbom och DJ Jonas Liberg extra plus för ett tajt och grymt arbete under Nyköpings-besöket! (Och vi glömmer inte heller DJ-vikarien tillika Frisksportaren Martin Hermansson  ​eftersom han ​rattade mixerbordet ​första dagen.)
Det är inte så ofta vi kallar två stycken för ett lag men så är det i beachvolley. I individuella sporter bildar två ​medtävlare ett par (t.ex. i tennis, bordtennis och badminton). Enligt vissa är det lättare att spela beachvolley än volleyboll eftersom man bara har en medspelare att lära sig förstå, kommunicera med och förhålla sig till ute på planen. Att bara vara två i ett lag innebär också att det blir väldigt utslagsgivande om den ena spelaren blir småskadad, har en dålig dag eller tappar humöret. I fotboll kan vi ju alltid tejpa om och gömma oss ute på en kant...
Under tre hela dagar har vi fått se åtta damlag och åtta herrlag tävla. Vissa spelare har varit yngre, andra har några fler år på nacken (utan att vara "gamla" men allt är relativt). Det jag tyckte mig kunna se var att de mer rutinerade spelarna var också de som bjöd på de lurigaste undanläggningarna och trixen. Ett par rävar bakom öronen är värt mycket i en sport som blir en skön mix av spänst, slagkraft, offervilja, ork, smartness och mental styrka. Och på herrsidan vann definitivt och absolut laget med allra mest och bäst motivation
Chanserna till en comeback i tävlingen efter en förlust finns enligt reglerna på touren. Har man däremot förlorat två av sina matcher är det tack och adjö för det tourstoppet. Matcherna spelas i bäst av tre set där första och andra setet går till 21 (poäng både i egen och motståndarnas serve, man måste vinna setet med två poäng) medan det tredje setet stannar vid 15. Eftersom man spelar utomhus där solen, vinden och annat kan påverka så byter man sida efter vart sjunde poäng (utom i skiljesetet då man byter efter fem poäng). Teknisk timeout efter 21 spelade poäng i seten och möjligheter till timeout för lagen. Jag kan inte allt om sporten men det var inga stora problem att hänga med i svängarna. Någon enstaka gång protesterade spelarna över domslut men endast vid ett tillfälle viftades det med ett gult kort under de tre dagarna. En snäll och tolerant sport vad det verkade
Det var ett ganska stort följe som Swedish Beach Tour hade med sig till Nyköping. Och med modern teknik så distribuerades allt i många olika kanaler. Volleykanalen sände hela tourstoppet och beachtourens eget folk filmade mycket för att mata sin Facebook-sida som blev mycket fyllig under Nyköpingsbesöket. Spelarintervjuerna radades upp och de gav ett väldigt seriöst intryck. Eftersom detta var det åttonde stoppet under sommaren satt nog allas roller och rutiner som en smäck. Och när jag slutligen fick kontakt med rätt person hade jag inga problem att erhålla den ackreditering som jag så gärna önskade för detta evenemang
Som det l​ät i intervjuerna med spelarna så tycktes alla vara nöjda och belåtna med vad Nyköping hade att erbjuda på detta torustopp. Frisksportarna med Lena & Peter Tholse i spetsen har stor del i detta. Jag lyfter på hatten för alla funktionärer, de var många, och de fanns på plats dag efter dag, timme efter timme, under denna tävlingsvecka. Det var inte bara jag som lät semesterdagar vikas åt detta utan många av medlemmarna i Frisksportklubben avsatte en hel semestervecka för att göra tourstoppet i Nyköping till verklighet och succé. Härligt ideellt arbete och ett engagemang som märktes och garanterat ger mycket tillbaka på olika sätt!
Som du vet vid det här laget blev tävlingen på herrsidan en stor framgång för hemmahoppet Linus Tholse i lag med Jakob Molin. De gick rent genom hela deltävlingen utan att tappa ett enda set. I finalen besegrade de nykorade svenska mästarna Peter Lundgren och Jakob Tegenrot med 21-16, 21-16. ​Jag hävdar att Nyköpingssonen Linus var den med allra störst motivation denna gång. Kanske gav ​hemmafavören en viss anspänning då det inledningsvis i första matchen såg en smula krampaktigt ut.
På damsidan glänste det lite extra om slutsegrarinnorna Tadva Yoken och Sigrid Simonsson. Även damklassens segrare tog sig genom tourstoppet utan setförlust. De fick en ganska bekväm semifinal men hade en tuff finalkamp mot Sofia Wahlén och Johannah Rohkämper​ där segersiffrorna slutligen skrevs till 21-17, 22-20.
När jag intensivt studerat och fotograferat spelarna i samband med detta tourstopp slår det mig hur mycket känslor som poppar fram under ytan. Vissa spelare har närmare till känslo​yttringar än andra. ​Några spelare bjöd på underbar mimik och fightingface. Linus Tholses manér var en välfylld palett av diverse tilltag där han pushade lagkamraten Jakob, uppmanade publiken att leva sig med och applådera, knutna nävar när de viktiga poängen togs och emellanåt ett eller annat härligt brett leende. Och fy bubblan vad han kunde se sammanbiten och fokuserad ut när så krävdes. Där lyste hans tävlingsfokus igenom med full kraft.
Har vi möjlighet att återse Swedish Beach Tour kommande år? Jo, det hoppas jag verkligen. Frågan har tydligen ställts (redan innan tävlingarna påbörjats) men det hänger givetvis på några viktiga detaljer som måste lösas. Frisksportarnas medlemmar måste vara beredda på att vika lika mycket tid igen. Nyköpings Kommun måste finnas med på samma sätt som i år (utan att ha en budget för jubileumsfirande) och sponsorerna ska känna samma sug att bidra. Med tanke på succén i år lär det gå lättare för alla instanser att ta ett positivt beslut. Och om det kan vara någon tröst för huvudsponsorn Foria så kan jag meddela att jag efter alla dagar vid arenan och sedan vid datorn med bildredigering så ser jag deras logga även när jag blundar... Inbränning kallas det visst om det uppstår på din TV.
Aldrig tidigare har jag lämnat ifrån mig så många bilder efter ett idrottsevenemang som denna gång. Givetvis var det tack vare många timmars tävlande. Jag har nämnt tidigare att beachvolley är en visuellt tilltalande sport och det bidrar givetvis också till de många bilderna. Slutligen blev det delleveranser av "de bästa" bilderna varje kväll till killarna som sköter Swedish Beach Tours Facebook-sida och därmed tyckte jag att alla andra "hyfsade" bilder också borde tas om hand när tid fanns. Dit har jag nått nu och här är länkarna till alla mina bildgallerier:

170810 Swedish Beach Tour Nyköping, dag 1 (84 bilder)
170810 Swedish Beach Tour Nyköping, dag 1, bonusbilder (​213 bilder)
17081​1 Swedish Beach Tour Nyköping, dag ​2 (8​9 bilder)
17081​1 Swedish Beach Tour Nyköping, dag ​2, bonusbilder (​333 bilder)
17081​2 Swedish Beach Tour Nyköping, dag ​3 (​134 bilder)
17081​2 Swedish Beach Tour Nyköping, dag ​3, bonusbilder (​410 bilder)

Nu sätter jag punkt. Tycker fortfarande att det är rejält utmanande och svårt att fotografera volleyboll men ingen kan säga att jag inte försökt.
Skribent: lena tholse
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Nyköpings FK - Volleyboll
Ekebobacken 9, Lena Tholse
61157 Nyköping

Kontakt:
Tel: 0733463412
E-post: nfk@nykopingfriskspo...