Hoppa till sidans innehåll

LÅT VÅRA POJKAR STANNA!

LÅT VÅRA POJKAR STANNA!

07 DEC 2017 13:03
  • Uppdaterad: 07 DEC 2017 13:08

Idrott och föreningsliv kan vara ett bra sätt att öka integrationen för nyanlända barn och ungdomar. Människor med olika etniskt ursprung, nationalitet, och religion kan med idrottsgemenskapen som utgångspunkt lära känna varandra, respektera och förstå varandras olika värderingar. Nyköpingsfrisksportklubb har fått glädjen att sedan 2015 aktivera pojkar som bor på olika hem för ensamkommande flyktingbarn. NFK vill hjälpa till med integrationen av nyanlända flyktingar och vi tror att vi har goda förutsättningar att bidra på det här området. Vi ledare hoppas kunna vara förebilder för dessa ungdomar som spelar Beach/volleyboll med oss. Klubben har tillgång till mycket erfarna ledare, som har varit och är med i eliten inom vår idrott.   Utöver idrotten vill vi skapa sociala möten mellan nyanlända, svenskar och även mer etablerade invandrare som varit här några år. Ungdomarna har tillgång till träning 4 kvällar i veckan.   Vi har börjat åka på olika turneringar, är med i Stockholmvolley cup som spelas som sammandrag några gånger per termin mm. Pojkarna är även utbildade tränare i kidsvolley, och engagerade ledare under våra arrangemang som tex Swedish Beachtour.

Under 2015 kom ett stort antal ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka asyl. De placerades ute i kommunerna runt om i landet i väntan på slutgiltigt besked från Migrationsverket. Det stora antalet asylsökande har skapat långa väntetider för att få svar på om man får stanna i Sverige eller inte. Barnen kan i värsta fall få vänta flera år på besked. Här i Nyköping får de gå i skolan och lära sig språket. De skaffar sig kompisar och fritidsaktiviteter och blir en del av samhället. Den långa väntetiden gör också att många av våra spelare hinner fylla arton år under asylprocessen. Då är de i lagens mening att betrakta som vuxna och förväntas flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden, i detta fall i Flen. Rädslan för att tvingas flytta ifrån kompisar, hem och skola har bidragit till en allt oroligare stämning på kommunernas HVB-hem. Vi märker på träningarna att pojkarna ibland är ledsna och oroliga inför en oviss framtid. Vi försöker så gott vi kan göra idrottandet till en fri zon, där de slipper tänka på sin hemska situation en liten stund.

Kommunerna har fått extrapengar för att ensamkommande över 18 år ska kunna bo kvar i kommunen och studera. Det handlar i år om 390 miljoner kronor. Trots detta visar SVT Nyheters undersökning att en del kommuner inte kommer att använda pengarna till det som avsågs, varav Nyköping är en!

Tanken är helt enkelt att ungdomarna ska slippa bryta upp från sitt vardagsliv när de fyller 18 år, eller skrivs upp i ålder till 18, för att flytta till något av Migrationsverkets boenden någon helt annanstans. Pengarna fördelas enligt hur många boende kommunen hade den 30 juni. Beräkningen grundar sig på 50.000 kronor per person för i år och hälften nästa år. Kommunerna behöver inte söka pengarna och får behålla dessa även om de väljer att göra annat med pengarna.

  Jag anser att det är onödigt mänskligt lidande att tvinga pojkarna att bryta upp efter flera år på samma ställe. Ungdomarna kostar staten lika mycket pengar oavsett var de bor, så varför kan de inte få stanna här där de känner sig trygga?

Lena Tholse Ordförande Nyköpings Frisksportklubb

Skribent: Lena Tholse
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Nyköpings FK - Volleyboll
Ekebobacken 9, Lena Tholse
61157 Nyköping

Kontakt:
Tel: 0733463412
E-post: nfk@nykopingfriskspo...