Hoppa till sidans innehåll

Doping


Nyköpings Skyttegille tar avstånd för doping, nedan finns att läsa angående doping
Våran Antidopingsplan samt våran Vaccination   (2020-07)

Antidopingfakta
Här följer grundläggande fakta om antidoping som såväl styrelser, ledare och aktiva inom idrotten bör känna till.

Du omfattas av dopingreglerna Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente omfattar alla medlemmar i en idrottsförening som via sitt specialidrottsförbund (SF) är anslutet till RF. Du är som medlem i en idrottsförening skyldig att känna till dopingreglerna, t ex WADA:s dopinglista, dispensregler och skyldigheten att ställa upp på dopingkontroll. Även ledare och andra funktionärer i klubben omfattas av dopingreglerna, men då handlar det om att de inte får medverka till att idrottsutövare dopas eller försvåra för dopingkontrollfunktionärer vid dopingkontroll.

Du kan dopingtestas Alla idrottsutövare som är medlemmar i en idrottsförening ansluten till RF kan dopingtestas. RF tar närmare 4 000 dopingprov per år. 80 procent av de svenska dopingkontrollerna görs på elitnivå men även idrottsutövare på lägre nivå och ibland motionärer kan tas ut till dopingkontroll. Det ska inte finnas någon frizon på lägre nivå och det har visat sig att samhällsproblemet med missbruk av anabola androgena steroider huvudsakligen finns bland styrketränande motionärer.

Dopinglistan gäller globalt Med doping menas bruk av de substanser eller metoder som är förbjudna enligt den lista som World Anti-Doping Agency (WADA) upprättat. WADA:s dopinglista utgör en internationell standard i "World Anti-Doping Program". De flesta internationella specialidrottsförbund är anslutna till världsantidopingkoden, som är det dopingregelverk som gäller, vilket innebär att WADA:s dopinglista också gäller i hela världen.

Röd-gröna listan är ett bra hjälpmedel Röd-gröna listan över dopingklassade läkemedel finns på www.rf.se. Den är ingen dopinglista i juridisk mening utan ska ses som ett hjälpmedel för att undvika läkemedel som innehåller dopingklassade substanser. Du kan enkelt söka efter läkemedel i Röd-gröna listan. Vid sökning får man ett rött eller grönt svar för det läkemedel man skriver in. Rött är dopingklassat medan grönt är tillåtet.

Man kan ansöka om dispens Dispensreglerna har tillkommit för att idrottsutövare som av medicinska skäl måste använda dopingklassade läkemedel, ska kunna utöva sin idrott. Dispensreglerna är inom svensk idrott anpassade till kraven i World Anti-Doping Code. Elitidrottare måste normalt ansöka om dispens vid behandling med dopingklassade läkemedel. Idrottare på lägre nivå och motionärer som kanske aldrig tävlar omfattas av en generell dispens som ger dem rätt att utan ansökan använda läkemedel om det finns medicinska behov. Fullständiga dispensregler och ansökningshandlingar finns på RF: s hemsida www.rf.se.

Risker med kosttillskott RF avråder från bruk av kosttillskott på annat än rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och det har visat sig att de kan innehålla dopingklassade och hälsovådliga substanser. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. Många elitidrottare avstår därför helt från kosttillskott. Att satsa på kosten är alltid ett bättre val än att äta piller och pulver. På www.rf.se finns det mer att läsa om riskerna med kosttillskott.

Information om regler och antidopingfakta På RF:s hemsida finns alla dopingregler och mängder med fakta, statistik och lästips. Observera att föreningen inte ska hitta på egna bestraffningar när det gäller brott mot dopingreglerna. Det som står i antidopingreglementet om påföljder är det som gäller. Se www.rf.se under RF arbetar med/antidoping/regler och föreskrifter.

På det internationella planet finns motsvarande information från World AntiDoping Agency (WADA) på www.wada-ama.org .

Uppdaterad: 13 SEP 2017 11:42 Skribent: Tomas Ulming
Epost: Adressen Gömd
Sörmlands SparbankMediehuset SN blå punkt


City Gross
Handlar du på City Gross?
Du vet väl om att om du kan lämna dina kvitton från City Gross i postlådan i skyttelokalen. Klubben får då en procent av dina inköp i sponsring från City Gross. Så nästa gång du handlar; Spara kvittot och lämna in det till klubben!
(Kvitto för garanti kopieras och du sparar kopian)

IMG_4836
IMG_2906

Postadress:
Nyköpings SG - Skyttesport
Tomas Ulming, Gravörvägen 30
61172 Stigtomta

Besöksadress:
Idrottsvägen 14
61162 Nyköping

Kontakt:
Tel: 0734180631
E-post: This is a mailto link...

Se all info