Hoppa till sidans innehåll

Tävla


Tävla är det något för mig?

Det är både roligt och nyttigt att tävla i tennis, man lär känna jämnåriga från andra klubbar och får chansen att spela mot andra än de man vanligtvis tränar med. Hur gör man om man vill prova på att tävla?

Vi erbjuder olika tävlingsformer på klubbnivå, serielag och har även skapat en lista med tävlingar runt om i stockholm så det ska vara lättare att hitta! Under fliken "tävla" så har vi dem olika underrubrikerna där ni kan läsa mer om dem olika tävlingsformerna.

De olika åldersklasserna förkortas

FS = Flicksingel PS = Pojksingel FD = Flickdubbel PD = Pojkdubbel     följt av äldsta tillåtna ålder för att spela den klassen, t.ex.  i FS10 spelar flickor upp till det året man fyller 10 i FS12 spelar flickor upp till det året man fyller 12 år.

 

Om man är duktig kan man välja att spela i en äldre klass för att få möta ”tuffare” motstånd, dvs. en-10 åring kan spela i FS12, men aldrig tvärtom.

 

På arrangerande klubbs hemsida finns det ofta en inbjudan (bra att skriva ut) med all information om tävlingen. Där står det bl.a. mellan vilka datum och var turneringen spelas, hur man anmäler sig, sista anmälningsdag, betalningsuppgifter, tfn.nr. till tävlingsledningen m.m.

 

Det kostar ca SEK 250-350 att anmäla sig till en tävling. I inbjudan står det när anmälningsavgiften senast måste vara betald. Ibland måste man betala i förskott för att överhuvudtaget komma med i lottningen, ibland går det bra att betala på plats när man ska spela första matchen. Betalar man på plats brukar det dock tillkomma en extra avgift på 50-100 kr.

 

De flesta tävlingarna kan man anmäla sig till via Tournament Planner, då behöver man inte skicka något mail till arrangerande klubb och får även i vissa fall ett OCR-nummer att uppge när man betalar, så man inte behöver ange informationen ovan i sin betalning.

 

För att anmäla sig via Tournament Planner måste man registrera ett temporärt licens nr. Klicka på – Anmälan.  Inget licens nr?

Lättast är att gå in på tennis.se// anmälan tävling.

Det år man fyller 13 får man per automatik ett ”riktigt” licens nr. från Svenska Tennisförbundet. Först då börjar det även räknas rankingpoäng på spelade matcher.

 

Man loggar in på tennis.se hemsida genom att ange spelarens födelsedatum och licens nr. (”riktigt” eller temporärt) och då skickas de adressuppgifterna man registrerat automatiskt till den arrangerande klubben. Man behöver bara klicka i vilken klass man vill spela i.

 

I tävlingsinbjudan står även angivet när lottningen sker, dvs. när man tidigast får veta vilken motståndare man får och vilken dag och tid första matchen kommer att äga rum. Man måste själv bevaka lottningen, som antingen läggs ut på arrangörens hemsida eller på tennis.se.  

 

Lottningen innebär att ett spelschema görs upp som visar vilka spelare som möts i olika omgångar. Dag, tid och plats anges för alla matcher som kommer att spelas i klassen. Det finns 2 olika slags tävlingar; utslagsturnering eller poolspel. I utslagsturneringen är det vinna eller försvinna. Förlorar man första matchen är det färdigspelat. I ett poolspel lottas en grupp på 3-4 spelare ihop där alla möter alla, man är då garanterad minst 3-4 matcher oavsett om man förlorar. Antal vunna game (eller set??) sammanställs i en tabell så att man kan se vem som vunnit poolgruppen. I vissa tävlingar går vinnaren av poolgruppen sedan vidare till en utslagstävling bland övriga poolgruppsvinnare.

 

Av spelschemat framgår vilka spelare som är seedade, dvs. har hög rankingpoäng, deras namn står i fet, blå stil. Den som är första-seedad är placerad överst i spelschemat och den som är andra-seedad längst ner.

  

OBS! Ibland kan en klass lottas om, av olika orsaker. Även det måste man själv vara uppmärksam på, dvs. när första matchen närmar sig bör man kolla att den fortfarande är aktuell.

 

Skulle man av något skäl ha förhinder och inte kunna spela den tid som matchen är utsatt till, finns en möjlighet att försöka flytta matchen, vilket dock inte alltid är så populärt.  

Kontakta i första hand Tävlingsledningen och hör efter om de har någon annan tid att erbjuda, annars är alternativet att själv hitta en alternativ tid att spela på annan ort (dvs. i en annan hall /på annan utebana). Man måste även själv kontakta motståndaren (Tävlingsledningen kan vara behjälplig med kontaktuppgifter) och kolla om det är OK för honom /henne att flytta matchen.  

 

Motståndaren behöver INTE gå med på att flytta matchen och kan man då alltså inte spela matchen tvingas man lämna Walkover (WO). Om motståndaren går med på att flytta matchen är det som regel den som begärt flyttning av matchen till annan ort som betalar ban hyra (helst minst 2 timmar på samma bana) och nya bollar. Den flyttade matchen måste spelas innan nästa omgång på spelschemat, så att inte hela klassens matchordning äventyras.

 

När en spelare lämnar WO informeras motståndaren av Tävlingsledningen och går automatiskt vidare till nästa spelomgång.

  

Tävlingstips:

Hur går det till när man tävlar?

 

Så fort lottningen är klar vet man när första matchen är och kan börja förbereda sig. Det svåra med tennis är dock att man aldrig i förväg kan planera hur lång tid en match tar. Oftast avsätts ca 1,5 timme för en match, men en del matcher går snabbare och en del tar betydligt längre tid. Ju senare på dagen man har sin match, desto större är därmed risken för att förseningar uppkommit i spelschemat. Enda gången man kan vara relativt säker på att komma igång på utsatt tid är om man har första matchen tidigt på morgonen. Det kan vara bra att planera måltiderna för matchdagen på så vis att man ca 2 timmar innan utsatt matchstart äter något energirikt som man står sig på, så man orkar spela hela matchen. Det är bra att ha med sig exempelvis en banan att småäta på under vilotiderna för att fylla på energiförrådet under matchen.  

 

Tänk på att visa att spelaren representerar Nynäshamns tennisklubb genom att bära klubbkläder under match.

 

Man ska alltid anmäla sig till Tävlingsledningen ca en halvtimme innan utsatt matchtid. Man bockas då av och när även motståndaren anmält sig hamnar matchen på en väntelista för ”nästa lediga bana”. Man vet aldrig hur lång tid det tar att beta av väntelistan utan måste hålla sig i närheten och själv hålla koll på när det börjar bli dags att börja värma upp.  

När man kommit fram till ”nästa lediga bana” ropas spelarna upp av Tävlings-ledningen och man får nya bollar alternativt instrueras att använda de bollar som finns på banan. Man börjar med 5 minuters in bollning och sedan lottar spelarna själva om vem som börjar serva.  

 

Den som servar räknar poängen och ska säga poängställningen högt och tydligt inför varje boll så att motståndaren är införstådd. Detta slarvas det ofta med, men åskådande föräldrar får INTE lägga sig i och korrigera vare sig poängställning eller domslut. Spelarna dömer själva på sin egen sida om bollen är ute eller inne. Om en spelare upplever att motståndaren ”fuskar” kan spelaren tillkalla Tävlingsledningen för att reda ut situationen. Spelarna får endast lämna banan för toalettbesök eller för att fylla på vattenflaskan när det är set byte. Föräldrar får inte ”coacha” spelaren under pågående match, dvs. ge konkreta spelinstruktioner, men att heja allmänt och säga ”kom igen”

är OK. Det är osportsligt att applådera när motståndaren förlorar poängen p.g.a. eget misstag.

Blir man sjuk eller skadad under pågående match kan man ge upp matchen, vinsten går då till motståndaren.

Efter avslutad match är det trevligt att gratulera vinnaren och önska lycka till (även om det inte är ens eget barn som vann) alternativt att säga ”bra kämpat” eller några uppmuntrande ord till den som förlorat.

Uppdaterad: 21 SEP 2017 09:38 Skribent: Tomas Svedman

 


Webbshop

 

 

Postadress:
Nynäshamns TK - Tennis
Box 42
14921 Nynäshamn

Kontakt:
Tel: 0737593201, 0737843211
E-post: nynashamnstk@gmail.c...

Se all info

 

 

Våra Sponsorer:Heders Sponsor: