Hoppa till sidans innehåll

Hur går en tävling till?


Länk till Svenska Orienteringsförbundets information till nybörjare


Dags för tävling

En av orienteringssportens största fördelar är att alla kan vara med samtidigt. Det spelar ingen roll hur gammal man är eller hur duktig man är, alla kan vara med i alla fall.

Hur gör man då?
För att springa för OK Alehof måste man vara medlem.

SportIdent
Alla som tävlar behöver en SportIdent (den lilla pinnen som man stämplar med).
Till en början så går det bra att låna en SportIdent av klubben.
Kontakta Ellinor Johansson.
När ni vill tävla mera, så kan det vara bra att skaffa sin personliga SportIdent. Det gör Du genom att beställa via sportident.se

Anmälan
Eventor Alla Sveriges tävlingar hittar Du på Eventor.se http://eventor.orientering.se/Events Tävlingarna står i tidsordning och klickar man på en tävling så hittar man all information man behöver (vart det är, hur långt det är till start, vilka klasser som finns, när anmälan går ut etc.). Du kan också se vilka från klubben som har anmält sig. Efter tävlingen hittar Du också alla löpares resultat och kontrolltider här. Det viktigaste med Eventor är att det är här man anmäler sig. För det behöver man en inloggning som Du fick genom OK Alehof när du blev medlem. Det är samma login som till idrott online. (Om man har tappat bort sina uppgifter kan man ange personnummer på eventor och får då sedan ett nytt lösenord skickad till den mailadress som man har angivit vid ansökan om medlemskap till OK Alehof. När Du fått inloggningsuppgifter så kan Du fylla i dina uppgifter på Eventor (t.ex. numret på din SportIdent) Tänk på att läsa PM för tävlingen antingen på eventor eller på tävlingen för där står all information om tävlingsdagen.

Anmälan på plats
Har Du aldrig sprungit någon tävling förut och tycker att det här lät lite krångligt så finns det en annan möjlighet. I alla öppna klasser, U1, U2 och Inskolning finns det möjlighet att anmäla sig på plats. Man tar med sig sin SportIdent och går till tältet för anmälan. Det man gör där är att tala om vilken klass man vill springa, vad man heter, att man springer för OK Alehof och vilket nummer man har på sin SportIdent. Anmälningsavgiften faktureras sedan till OK Alehof.

Vilken klass skall jag springa i?
De vanliga tävlingsklasserna som heter H/D (herrar/damer) är normalt för de som sprungit några tävlingar förut.

I Inskolning, U1 och U2 får man ha mamma eller pappa med sig.
I Inskolning finns det hjälp ute i skogen om man springer fel väg.
U1 är lätt orientering och U2 är lite svårare. 
De öppna klasserna (ÖM) har olika svårighetsgrad där 1 är lättast och 8 är svårast.

Sen då?
När Du väl är anmäld så skall Du gå till den startplats som din klass har (ofta är det mer än en startplats så kolla så Du väljer rätt). Om Du skall springa Inskolning, U1, U2 eller öppna klasser så får Du starta när Du vill. Då ställer man sig i kön vid starten och när det blir din tur så får Du dina kontrolldefinitioner, din karta (kolla så Du tar rätt) och när Du känner att det är dags att starta så stämplar Du (startstämplar) och sedan är tävlingen igång. H/D-klasser behöver inte startstämpla utan de har en angiven tid när man startar (kolla i startlistan på tävlingsplatsen eller på eventor innan start).

Efter tävlingen
Då är det dags för fika, medhavd eller så köper man på plats. Duschmöjligheter finns också (vanligtvis utomhus).

Kostnad
För att få vara med att tävla i Alehof betalar man en grundavgift till klubben.
Aktuell grundavgift (egenavgift) hittar du under klubbinfo. 2019 var avgiften 400kr för Ungdomar -16 år.
Man får då vara med på i stort sett så många tävlingar man vill inom orientering, terränglöpning och skidåkning under ett år (några undantag finns).

Grundavgiften skall vara betald innan årets första tävling till bankgiro 737- 1198, OK Alehof. Vuxna betalar alla tävlingar själv. Betala in så mycket du tror att du ska springa för under året innan första tävlingen till samma bankgiro. Om man ej startat på en tävling får man betala anmälningsavgiften själv.

Vad väntar Du på?
Ingenting. Tävlingarna är det roligaste som finns. Ta chansen och prova om Du inte redan gjort det. Vi som är tränare är ofta på tävlingarna om Du behöver hjälp eller har frågor.
Vi ses! /Tränarna

Uppdaterad: 24 MAR 2019 21:08 Skribent: Mats Hansson
E-post: Adressen Gömd

OK Alehof är med och arrangerar HittaUt.

HittaUt

Postadress:
OK Alehof - Orientering
Dammekärrsvägen 5
44936 Nödinge

Besöksadress:
Dammekärrsvägen 5
44936 Nödinge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

OK Alehofs Sponsorer

Ale El

Trimtex

 Idrottens Bingo

 STC

Nouryon logo