Hoppa till sidans innehåll

Intresseanmälan stafetter 2020

09 JAN 2020 07:10
Trots att Stockholmsvintern fortfarande håller oss i ett inte allt för kallt grepp börjar det bli dags att planera för årets kommande stafetter.
  • Uppdaterad: 09 JAN 2020 07:10

För att vi ska kunna planera anmälningar, resor m.m. behöver vi få in intresseanmälningar för främst de stora stafetterna (10-mila, Jukola och 25-manna).

Information om själva tävlingen hittar ni bäst på respektive hemsida/inbjudna i Eventor (se länk till respektive tävling i intresseanmälan).

Anmälan till 10-mila går ut 3 februari och eftersom resan till Jukola är extra speciell i år (läs text nedan) så ser vi gärna att ni anmäler ert intresse till just dessa stafetter snarast. Är du osäker på om du är intresserad av att springa någon av de andra stafetterna så svarar du inte på dem och kompletterar din intresseanmälan längre fram.

Intresseanmälan

Nedan hittar du kompletterande info till de största stafetterna.

10-mila
Vårens största stafett där det är fyra sträckor i ungdomskaveln, 5 sträckor i damkaveln och 10 sträckor i 10-mila kaveln. Tävlingen ägs av 10 Mila föreningen (där vi är en av ägarna) men arrangeras på olika platser i Sverige. I år går tävlingen i Kungsängen så det blir närmare än förra året då den gick i Skåne. Vi kommer ha boende i tält i någon form på plats. Ingen gemensam resa dit men vi samordnar så alla inte åker ensamma i bilar.

Jukola

  • Världens största stafett med omkring 1500 lag i Jukola (öppen för alla, 7 sträckor) och Venla (öppen för damer, 5 sträckor). Tävlingen går på olika platser i Finland varje år. I år kan du följa med på en verkligt unik orienteringsupplevelse till Rovaniemi den 13-14/6. Ja, du läste rätt! Rovaniemi - tomtens hemstad - i finska Lappland beläget nästan exakt på polcirkeln. Damstafetten startar 14.00 på lördagen medan herrarna drar ut 23.00 på lördagkvällen. Även om arrangörerna skriver dag/skymning på sträcka 2 & 3 kan vi räkna med ljus med tanke på hur nära polcirkeln tävlingen går och tiden på året. Terrängen ska vara fantastisk.
Vi siktar på två herrlag och ett damlag, men behöver då omgående få koll på villka som vill vara med på denna spännande resa! Det kan poängteras att Jukola är något av finnarnas Vasalopp som "alla ska göra minst en gång i livet". Det är med andra ord rysligt många lag, allt från världselit till lag med grannarna på gatan eller kollegorna på jobbet (som knappt någonsin sprungit en orienteringstävling). 
Tävlingens lokalisering gör givetvis att resa dit och hem kan behöva viss kreativitet. Vi ser framför oss minst tre olika alternativ:
  • Sedvanlig resa med Lalles. Färja till och från Åbo, med bussresa upp genom Finland. Avresa redan torsdag kväll och hemkomst Värtahamnen måndag kväll (dagtur).
  • Nattåg till och från Luleå (eller Boden), därifrån hyrbil (biljetterna till tåget dock inte släppta ännu). Det är cirka 25 mil från Luleå till Rovaniemi.
  • Flyg till och från Luleå, därifrån hyrbil. Det går flyg både med Norwegian och SAS, men flygen börjar fyllas upp. Hjalmar & Fredrik har redan bokat med SAS (upp fredag 18.40, hem söndag 18:20). Flyg behöver man troligen boka själv och då är det bäst att göra det omgående.
Att köra hela vägen från Stockholm bedömer vi som alltför ansträngande. Övernattning lördag till söndag sker i militärtält vid tävlingsområdet. Vi har även möjlighet att boka klubbtält för fredag natt. Via kontakter i Kalixtrakten finns alternativet för OKÄÖ-resenärer att sova över där natten mellan fredag och lördag. Då återstår knappt 20 mil till Rovaniemi. Samåkning i hyrbil/mindre buss till/från Luleå är ett alternativ för de som flyger/åker tåg till Luleå. 

25-manna
Höstens stora avslutning vad gäller stafetter, en stafett som samlar hela klubben allt från våra yngre förmågor till de äldre och rutinerade löparna.
Laget består av 25 löpare där 5 sträckor i mitten löps med 4 löpare paralellt.

Tävlinen arrangeras alltid i områden kring Stockholm. Banorna är oftast åt det lite lättare hållet (även om det finns svåra sträckor här också) än om man jämför med t.ex. 10-mila som oftare går i svårare områden.

Skribent: Magnus Nordström
Epost: This is a mailto link

Postadress:
OK Älvsjö-Örby - Orientering
Christer Nordström, Snäckstigen 1
14139 Huddinge

Kontakt:
Tel: 0761152570
E-post: This is a mailto link

Se all info