Hoppa till sidans innehåll

Utrustning för Orientering


För att springa orientering behöver man inte så mycket utrustning. Det räcker med vanliga träningskläder, bra skor, en kompass och en Sportident-pinne (en slags minne som man "stämplar" med vid kontrollerna). 

Klubben har ett gäng kompasser och pinnar för lån i samband med tävling / träning.

Sammanfattningsvis behövs:

  1. Stabila skor, gärna orienteringsskor med dobbar (minsta modellen brukar vara från stlk 34-35). Joggingskor går också bra i början, i synnerhet på grön-vit nivå när det är mycket stiglöpning. Fotbollsskor för grus kan användas till orientering om man inte vill köpa särskilda orienteringsskor.
  2. Lätt träningsklädsel, exempelvis tights och klubbens egen tävlingströja (läs mer om klubbkläder här). För att skydda benen mot rivsår är det inte tillåtet med kortbyxor i orientering.
  3. Kompass (de flesta använder tumkompass).
  4. Sportident-pinne som man köper av företaget SportIdent  (inledningsvis kan man låna av klubben, men har man en egen kan man anmäla sig själv till orienteringsevenemang i hela landet).
  5. Kontrolldefinitionshållare (på tävling brukar man få kontrolldefinitionerna på en liten vit lapp, 1 minut före man får kartan. Den vita lappen kan man stoppa i en särskild hållare man har på armen).

Den mesta utrustningen (Sportident-pinnen undantagen) går att köpa i samband med de flesta större tävlingar i Stockholmsområdet.

Det finns också flera webb-butiker specialiserade på orientering, se under länkar för några alternativ.

Uppdaterad: 25 MAJ 2018 06:33 Skribent: Fredrik Sandberg

Postadress:
OK Älvsjö-Örby - Orientering
Christer Nordström, Snäckstigen 1
14139 Huddinge

Kontakt:
Tel: 0761152570
E-post: This is a mailto link

Se all info