Hoppa till sidans innehåll

JUNIORVÄRLDSMÄSTARE OCH VÅNGAPROFIL TILL OK DENSELN

01 FEB 2022 06:26
  • Skapad: 01 FEB 2022 06:26

Efter långa och sega förhandlingar är det nu klart att den franska juniorvärldsmästaren Basile Basset och den orienterande deltidsbonden Oscar Vångell nu äntligen byter till OK Denseln. Man kan säga att det är två löpare som befinner sig i varsin ände av sina elitkarriärer och därmed också säkerligen kommer att bidra på lite olika sätt. Klubben är nu inne i en väldigt positiv trend där flera löpare närmar sig den absoluta toppen, där tänker jag främst på August, Mathieu, Algirdas och Timo. Dessa kompletteras också av en stor mängd både unga och mer erfarna löpare som i flera fall har fått en nytändning och tränar bättre än på länge. Våra ungdomar/juniorers kapacitet och inställning tror jag de flesta känner till. I den kontexten kommer Oscar och Basile in perfekt. Oscar med sin personlighet och erfarenhet som orienterare och Basil som en av världens bästa juniorer – mittemellan juniorgänget och August, Timo, Mathieu och de andra. Vi hälsar båda hjärtligt välkomna till en orienteringsklubb på tydlig frammarsch. För att lära känna de båda bättre kommer här två kortare intervjuer.

Vi börjar med Basile:

Basile Basset

Namnet Basset är väldigt bekant för oss i OK Denseln, är du släkt med Lucas och Isia?
Ja, jag är kusin med Lucas och Isia.

Du hade visst redan en Denseln-blus i garderoben, har den legat och vänta på rätt tillfälle? Vi har hört rykten om att du också redan varit i Skärblacka.
Isia gav mig en Densel-blus när jag 11-12 år och nu passade den perfekt i storlek. Var ju ett tydligt tecken tyckte jag. Ja, jag har faktiskt varit i klubbstugan. Jag kom dit 2012 och hälsade på Lucas när han bodde i Sverige det året. Det lilla minne jag har är att det var mycket fint där.

Vad var anledningen till att du valde att springa orientering för just OK Denseln?
Jag tror att OK Denseln är en mycket bra klubb att börja tävla för när man är ung. Jag har också sett att klubben är en bra plattform att förbereda sig i inför framtida stora tävlingar. Det var egentligen ganska naturligt att jag gick med i OK Denseln.

Vilka är dina främsta meriter som orienterare.
Det måste vara min andraplats i O-ringen på sista etappen 2012 (H10)
J. Nej seriöst, det är naturligtvis mitt JVM-guld i Turkiet 2021 på långdistans. Det var målet som jag i hemlighet drömde om men som inträffade i verkligheten. Det var otroligt! Jag har också kommit tvåa på YEOC 2019 – även det långdistans.

Vilka är dina mål som orienterare under 2022?
För 2022 är mitt fokus på JVM i Portugal, mitt mål är att totalt sett springa bättre än 2021 J.
Jag har också som mål att få tävla för OK Denseln i någon av de större stafetterna.

Vilken är din styrka som orienterare?
Min styrka är absolut löpförmågan. Jag har fortfarande mycket att utveckla i min teknik men det är också därför jag tycker det är kul att träna varje dag.

När tror du vi får möjlighet att välkomna dig för första gången i Skärblacka?
Förhoppningsvis någon gång i slutet av mars tillsammans med Mathieu, Antoine och Quentin. Jag räknar också med att kunna springa Jukola.

Tack Basile och varmt välkommen i vår!

 

Oscar

Oscar Vångell


Nu får du förklara varför Linköpingssonen Oscar Vångell byter till OK Denseln?
Jag bor sedan några år tillsammans med Linnea på Stjärntorp i Vånga och har varit en flitig besökare i klubbstugan senaste året så det kändes dags för ett byte.

Hur känns det att ha blivit Vånga-bonde? Kan du köra en traktor och hantera en motorsåg nu?
100%

Vad är din ambition som orienterare idag? Är det förstalaget som gäller eller är ditt nyfunna intresse för jakt som har tagit över?
Jag har tränat på kontinuerligt i snart ett år så förhoppningen är att till våren vara tillräckligt bra för att kunna slåss om en plats i ett förstalag på 10mila i alla fall. Sen behöver jag nog steppa upp med lite högra intensitet för att det ska bli aktuellt.  Men nu är jaktsäsongen slut så det är hög tid att skifta fokus.

 

Stjärntorp har ju blivit lite av en OL-hubb med dig, Linnea, Erik IS, Elsa, Pavlo och Yuliia. Är det inte dags för en karta runt gården? Har terrängen potential?
Det finns en karta och jag och Erik försöker hålla den hyggligt uppdaterad. Men jag tycker det är dags för Pavlo att rita om den från början då grundmaterialet har sina brister. Terrängen är bra med mycket variation mellan fina höjder och mer krävande partier.  


Beskriv dig själv som orienterare.
Historiskt sett är jag en riktig solskensorienterare med höga toppar och djupa dalar utan någon handbroms. Ju finare terräng desto bättre brukar jag hävda mig. Grönt och grisigt som vid Mårn är där jag är som sämst.

Nuförtiden går det oftast mer rätt men lite långsammare. Så kommer jag tillbaka till en bra fysisk form så kan jag förhoppningsvis överraska på någon tävling.

 

Som UK så undrar man ju så klart var man sätter Oscar Vångell i laget för att få bäst effekt. I början, i slutet, på dagen på natten, rakt eller gafflat?
Jag är en taktisk löpare som brukar dra fördel av att springa bland mycket folk och gillar när det är drag i skogen. I övrigt handlar det mest om att jag ska vara motiverad och förberedd för att det ska bli så bra effekt som möjligt.  

Kul att höra Oscar – varmt välkommen till oss!

Skribent: Algirdas Bartkevicius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
OK Denseln
Orgavägen 2, Mårängen
61731 Skärblacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: okdenselnkansli@gmai...

Se all info