Hoppa till sidans innehåll

Aktiva Karlskoga

10 SEP 2020 20:00
Aktiva Karlskoga har varit väldigt populärt i år, exakt hur populärt får vi se i slutet på september.
  • Skapad: 10 SEP 2020 20:00

Aktiva Karlskoga har varit väldigt populärt i år. Efterfrågan på kartor var extrem i våras och många har lämnat i sin talong. Hur många får vi räkna ihop i slutet av september. Dessutom var hela Sandviksskolan ute och letade stolpar i början på juni, men även delar av Österledsskolan har/kommer nyttja kartan till skolorientering. Det är fortfarande några dagar kvar av säsongen och den 26/9 kommer det vara en Corona-anpassad avslutning vid Näset.

Bildkartan och extrakartan (Guldkartan) har även varit populära. Under semestern kunde man med hjälp av Guldkartan leta stolpar på Fuxboudden vilket många passade på att göra. Dem som inte gjorde det missade alla små meddelande med information om orientering som satt på varje kontroll. Det var Jonna Lindblad som knåpat ihop dessa och nedan kan du som inte var ute på Fuxboudden i sommras läsa dem.

Visste du att….

…OK Djerf bildades redan 1935 med namnet ”Orienteringsklubben 1935” på Elsa Erikssons Konditori i Karlskoga, men redan den 29 november samma år ändrades namnet till Orienteringsklubben Djerf. ”

…det första svenska mästerskapet i orientering anordnades i Skinnskatteberg 1935. Alvar Kjellström blev den förste svenske mästaren.

…Djerfstugan är byggd på material från den gamla hoppbacken i Granbergsdal.

…Djerfs senaste SM-medalj vanns av Frida Johansson (född 2000). Frida VANN SM i nattorientering i D18 år 2017.

… 10- Mila och 25- Manna är två stora orienteringsstafetter som samlar en stor mängd människor från hela Sverige (och från andra delar av världen!) varje år. Dessa två stafetter ses som två av orienteringsårets höjdpunkter.

… Den första orienteraren att vinna Jerringpriset var Annichen Kringstad (1981) och den andra, och senaste, var Tove Alexandersson (2019).

… Precis som i simning kan man förtjäna förtjänstmärken. Tex får man ”kotten” om man klarar av att springa en bana med grön svårighetsgrad.

… Ordet ”orientering” kommer från det latinska ordet ”oriens”, som betyder ”uppgående”.

… Orientering utövades först i Norge och Sverige.

… O-Ringen, även kallad 5-dagars, är värdens största orienteringstävling och arrangeras varje år en vecka i juli på olika ställen i Sverige.

… På instagram heter Djerf @Okdjerf och svenska orienteringsförbundet heter @Svenskorientering.

… Internationella orienteringsförbundet har sitt kontor i Karlstad.

… Värmlands första distriktsmästerskap (DM) i orientering hölls 1924.

… Simone Niggli (från Schweiz) är en av världens absolut bästa orienterare. Hon har vunnit 23 VM- guld och 10 EM- guld. Hon har tävlat för två svenska klubbar- Ulricehamns OK och OK Tisaren (Hallsberg).

… Senaste gången VM i orientering arrangerades i Sverige var 2016 i Strömstad.

… Den första officiella orienteringstävlingen genomfördes 1897 i Nordmarka, Norge.

… Orientering är, tillsammans med simning, en sport som står med i läroplanen för grundskolan. Alla grundskoleelever ska få lära sig att orientera.

… Orientering är en sport för alla åldrar. På en vanlig värmlandstävling finns det klasser från miniknat (från ca 3 år) upp till 80-åringar. På O-Ringen, världens största orienteringstävling, finns det klasser upp till 95 år!

… Svenska orienteringsförbundet bildades 1938

… Det finns fyra olika grenar inom orienteringsförbundet, MTB-O, SKID-O, PRE-O och OL (”vanlig” orientering).

Skribent: Christer Persson
E-post: Adressen Gömd

 

EventorBanner

livelox-loga

Postadress:
OK Djerf - Orientering
Box 212
69124 Karlskoga

Besöksadress:
Strandparksvägen 9
69141 Karlskoga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info