Hoppa till sidans innehåll

Boforsloppet och Letälvsträffen

18 APR 2022 16:18
Under påskdagen och annandag påsk arrangerade OK Djerf och Degerfors OK Boforsloppet och Letälvsträffen på den nyritade kartan Bodalen utanför Karlskoga.
  • Uppdaterad: 18 APR 2022 16:18

Kartan Bodalen som är belägen väster om Karlskoga i höjd med Linnebäck ritades från början med mål att bli en Swedish League-tävling. När Corona-åren sedan kom och det visade sig att en Swedish League-tävling nog inte skulle bli av i Karlskoga fick man istället tänka om. Kartan blev aktuell för vår alldeles egen tävling Boforsloppet och såklart degerforsarnas Letälvsträffen.

Planeringen och förberedelserna inför dessa två tävlingsdagar har pågått under lång tid. Längst tid har Per Jansson och Rasmus Pettersson jobbat med området. Per har korrigerat kartan ända fram tills dagen innan banorna till Boforsloppet och Letälvsträffen gick i tryck. Stenar har lagts till och lagts till ännu en vända, för stenar och klippblock finns det gott om. Banläggare Rasmus har varit ute och rekat varenda en av dessa stenar på kartan för att hitta de finaste och mest lämpliga kontrollpunkterna.

En vecka innan tävlingshelgen föll dessvärre 3 dm nysnö över Karlskoga och Mellansverige. Telefonen gick varm till Tävlingsledare Viktoria Lindberg om det var aktuellt att ställa in tävlingen eller inte. Det var även denna helg som majoriteten av enhetsstolparna skulle sättas ut. Familjen Lindberg hade planerat att sätta ut 26 kontroller under lördagen men fick efter en timme och fem minuter och endast sex utsatta kontroller ge upp. Snön fanns då innanför alla kläder och fyllde stövlar upp längs hela skaftet. En hund som vägde 23 kilo innan start vägde nu 30 kilo efter 7 kilos extra snövikt.


Familjen Lindberg inför kontrollutsätting en vecka innan tävlingshelgen. Notera de 26 stolparna i ryggsäcken. 20 av dessa bar vi alltså på i onödan.


Midvinter eller april?


Snömonstret Yeti.

Beslut fattades ändå av tävlingsledare Viktoria att genomföra Boforsloppet och Letälvsträffen under kommande helg, och tur var väl det, följande vecka försvann snön snabbt när vädret bjöd på sol och plusgrader. Tävlingskontrollant P-M Svärd i Hagfors hade aldrig tvivlat. Tävlingshelgen kom och under lördagen kunde arenan byggas upp. Den enda arenaplanen som gick i kras var möjligheten till parkering på omkringliggande gärden. Dessa var alldeles för blöta och resluterade i lite längre gångavstånd till arenan. Men vilken orienterare har inte gått 2 kilometer till en arena förut? Ett tack slänger vi här in till Tore M med personal som hittade parkeringsplatser till de 400 unika deltagarna under de två dagarna.


Start av dieselaggregat.


Funktionär Christer har kört med spett genom kärle så att leran skvätt från jacka till glasögon och keps.


Tält sätts ihop åt LetroSport som ska stå för sportförsäljning.


Bygge av utomhusdusch.


Speaker Mats och Speaker Robin.


Glada killar i sekeretariatet.


Banläggare Rasmus berättar om terräningen och vad som väntas i skogen. I bakgrunden linslus Robin en gång till.

Startengänget finns inte med på bild. Här låg fotografens kamera nedpackad i en liten låda för att kunna sända incheckade löpares data raka vägen till målet för att underlätta för sekeretariatet. Värda att nämna och hylla här är Per P och Urban. Per roddade i arbetsuppgifter och logistik och Urban i att bygga upp den högst avancerade starten som hade en gemensam incheckningsfålla som sedan delade upp sig och löpte till två olika startpunkter.

I efterhand har det ramlat in en bild på delar av start-gänget från Annelie i DOK. Det tackar vi för!

Både Boforsloppet och Letälvsträffen flöt på fint. Vädret fick toppbetyg. Många kan till och med ha smörjt in sig i solskyddsfaktor och de som inte gjorde det är garanterat röda i ansiktet ikväll. Det var endast i duschen man stötte på lite patrull. Det visade sig att vattenpumpen nog inte hade använts sedan förra Boforsloppet och Letälvsträffen år 2018 och nu hade kloggat eller rostat igen. Vilket av det är oklart. Efter att ha skruvat isär varenda del av pumpen och gjort rent den fick man den att fungera. Tack till Lars, Larsa och Tomas med personal i duschen. OK Djerf och Degerfors OK kommer fakturera företaget som hyrde ut pumpen 1500 kronor istället för tvärt om som tack för att vi servade den.


Pumpen iordningställs.

Så här med tävlingen i ryggen kan vi alla vara stolta över det arrangemang vi genomfört. Endast en deltagare har i efterhand utryckt att hon aldrig mer ska tävla i Karlskoga. Om vi räknar med 400 unika deltagare blir det 0,0025 %. Detta är en siffra att vara stolt över. Jag tror det är en standardiserad procent som täcker hela Sveriges och kanske även världens tävlingar. Nu tar vi en välförtjänt vila och kommer åter lika starka nästa år.

Tack även till Emma L med personal i markan, Stig N med personal på hygienstationerna, Daniel, Håkan, Björn och Marcus med flera i sekeretariatet, tjejerna i sjukvården, systrarna Nylén i barnpassningen samt all övrig personal som hjälpt till innan, under och efter tävlingarna, på arenan och i skogen. Jag känner mig stolt som djerfare och orienterare över att vi alltid dyker upp på plats när det behövs som mest och hjälps åt. Om tre veckor kör vi samma sak igen på 10MILA.

Hälsningar,
Elin och Viktoria

Skribent: Elin Lindberg
E-post: Adressen Gömd

 

EventorBanner

livelox-loga

Postadress:
OK Djerf - Orientering
Box 212
69124 Karlskoga

Besöksadress:
Strandparksvägen 9
69141 Karlskoga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info