Hoppa till sidans innehåll

DJERF - HJÄLTAR "Rättelse"

11 JAN 2019 12:00
Nyligen har vi i lokaltidningens spalt "Ur våra arkiv” blivit påminda om två Djerf-hjältar. Men vad hände för drygt 50 år sedan den 19:e december 1968? Bengt Davidsson berättar den spännande historien om hur Djerf räddade liv!
  • Uppdaterad: 11 JAN 2019 12:00

Treåriga Christer som bodde i skogsbyn Pottermyren väster om Karlskoga stack på förmiddagen 18 december över till sin kompis Bengt 4 år som bodde i granngården. Sent på eftermiddag undrade Christers föräldrar vart Christer tagit vägen och fann då att båda pojkarna försvunnit och började leta efter dem. Det blev mörkt, polisen kontaktades och därmed larmades också Djerfs skallgångskedja och snart var ett 40-tal Djerfare på plats.

Hur eftersöket gick till vet jag inte då jag själv inte kunde vara med vilket var snopet eftersom jag var initiativtagare till skallgångskedjan 8 år tidigare. Vår organisation hade trimmats, samarbetet med lokalpolisen var utmärkt och vi hade gjort flera uppmärksammade eftersök.

Nu gjorde Karlskogapolisen ett jättejobb i mörkret ihop med hemvärnet och personal från A9 i Kristinehamn som deltog med flera busslaster. Lottorna kom på plats och klarade utspisning och på något sätt fixades batterier till pannlamporna från sport- och järnhandeln i Karlskoga.

Fyraåriga Bengt kom till rätta tidigt, pojkarna hade skilts åt, men Christer var försvunnen.

Det var nysnö och spår hittades men kunde inte följas i mörkret. Djerfarna Mauritz Thelander och Lars Wistling gick hem kl. 3 på natten men var tillbaka redan kl. 6 på morgonen och bildade då en liten grupp med egna idéer om Christers väg.  De hittade honom framstupa på en liten stig strax söder om isbelagda Björktjärn ca 800 m från hemmet. Lars tog den medvetslösa Christer i famnen och sprang till E18 (600 m) och fick direkt lift till lasarettet i Karlskoga.

Christer hade en kroppstemperatur på 17 grader och en puls på 8, han var klinisk död. Två läkarteam i Karlskoga (med överläkare Bengt Herbring i spetsen) respektive Örebro lyckades rädda Christer vilket var en medicinsk sensation! Händelsen fick stor uppmärksamhet i press och radio i hela Sverige.

Svenska Orienteringsförbundets ordförande Erik Tobé ringde mig (jag var ordförande i OK Djerf) och fick telefonnumren till Mauritz och Lars. Han ville gratulera inte bara Djerf utan också grabbarna personligt!

Christer var snart tillbaka i hemmet i Pottermyren och uppvaktades då med en minnesgåva av räddarna Mauritz och Lars från Djerf. Det tog ett halvår för honom att bli helt återställd. Slutet gott allting gott alltså!

Mauritz Thelander och Lars Wistling blev hjältar och Christers pappa blev medlem Orienterings-klubben Djerf.

Så här sa polisledningen efter den lyckosamma insatsen:

”Djerfs skallgångs-kedja är en ovärderlig tillgång, organisationen är genomtänkt och larmapparaten fungerar perfekt, de är vana vid skog och mark och är suveräna kartläsare”.

Så var det då, helt annorlunda idag. Karta, kartkunskap skogsvana och snabbt på plats värderas inte längre.

Mauritz Thelander år idag 90 år och Lars Wistling fyller 75 i år. Lars ingick Djerf:s budkavlelag (stafett) som vann SM för juniorer1962. Han var en stor talang men slutade så småningom att tävla.

Karlskoga i januari 2019
Bengt Davidson

Skribent: Bengt Davidsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
OK Djerf - Orientering
Box 212
69124 Karlskoga

Besöksadress:
Strandparksvägen 9
69141 Karlskoga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info