Hoppa till sidans innehåll

Löpanalys

24 JAN 2022 09:58
Under lördagen åkte 8 djerfare till Karlstad för att få höra allt om sin löpteknik, vad som kan förbättras och vilka skaderisker som föreligger. Det blev en lyckad, intressant och lärorik eftermiddag!
  • Skapad: 24 JAN 2022 09:58

Klockan 15.00 möttes 8 löptekniknördar från klubben upp på Löp1 i Karlstad. Vi skulle under eftermiddagen få reda på allt om vår löpstil.

Testet gick till som så att var och en av oss fick värma upp på ett löpband för att sedan spelas in under en minut. Under denna minut blev vi filmade från 3 olika vinklar med 3D-kameror. Efter att filmerna bearbetats i dataprogrammet MotionMetrix kom fyra A4-papper med statistik ut över varje löpare.


Linus har precis sprungit klart och ska få varva ner. Överst i inlägget ser ni bild på när Henric som äger Löp1 har genomgång på Linus resultat och vi alla lyssnar intresserat.


Håkan värmer upp inför start.


Edvard värmer upp inför start.

I analysen ingick all information man kunnat tänka sig, till exempel antal steg per minut, hur lång tid foten var i backen samt hur upprätt kroppen var när man sprang. Vi tilldelades alla en löpstilskategori enligt nedan:Av 8 deltagande djerflöpare lyckades vi få en löpare i varje kategori! Roligt och bevis på att vi alla springer på unika sätt. Kategorin som eftersträvas och klassas som "den bästa" är EcoSprinter. Om man ska dra alla orienterare över samma kam efter vad vi såg på testerna så springer vi på en lina. Det rätta är att springa axelbrett med fötterna. Vår analys av lindansarlöpsteget var att vi behöver springa tätt med fötterna i skogen för att inte snubbla på stubbar eller trassla in oss i ljung. Det andra faktumet som stämde in på oss alla var att vi löper hög risk att få skador i knän och höfter.

Vad vi tar med oss från testerna:
- Sätt ner foten under kroppen vid avstamp, ej framför så att man förlorar kraften framåt och riskerar skador i knän
- Luta dig lätt framåt när du springer
- Landa inte på hälen utan plant på foten
- Öka tiden i luften genom fler steg och mindre markkontakt

Om möjlighet och intresse finns åker vi tillbaka till Löp1 om ett år för att se utveckling på alla som testade sig i helgen, samt löpteknik på nya klubbkompisar som är intresserade av att ta del av samma intressanta data. Vi vet att några som anmält sig fått förhinder.

Till sist vill vi tacka Henric på Löp1 för att han tog emot oss och ägnade en eftermiddag åt en konkurrerande värmlandsklubb. Vi säger även stort tack till Daniel som kom med idéen och som samordnade det hela. Det var en uppskattad eftermiddag!

Skribent: Elin Lindberg
E-post: Adressen Gömd

 

EventorBanner

livelox-loga

Postadress:
OK Djerf - Orientering
Box 212
69124 Karlskoga

Besöksadress:
Strandparksvägen 9
69141 Karlskoga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info