Hoppa till sidans innehåll

O-ringen 2018 Örnsköldsvik

05 AUG 2018 11:31
Vecka 30 är helig inom orienteringssporten. Det är då o-ringen går av stapeln varje år, det vet alla som känner någon som orienterar, bland annat hela Folktandvården i Karlskoga. I år var det Örnsköldsvik och Höga kusten som var arrangörer.
  • Skapad: 05 AUG 2018 11:31

 Fantastiska banor uppe på släta berghällar har utlovats sedan o-ringen i Borås 2015 där jag för första gången såg reklam för o-ringen Höga kusten. 

De tidiga Djerfarna anlände redan under torsdagen och fredagen till satellitcampingen, lokaliserad i utkanten av Örnsköldsvik. Familjer som hör till denna kategori är Janssons, Lindblads och Petterssons. Dessa familjer hinner supa in atmosfären, ta det lugnt och kanske till och med provlöpa på kartor i trakterna där etapperna ska gå. Sena familjer som Lindbergs och Hanssons anländer på lördagen, på eftermiddagen, och hinner precis i tid efter att förtältet slagits upp ställa fram stolar och bord till långbordet. 

På tal om familjen Hansson. Familjen hade beställt en lånehusvagn som var förhyrd på plats. Det var den första husvagnen man såg när man gled in på campingområde N. Det var en ny, fräsch och blank husvagn med längden av en späckhuggare, den var enorm. Den var så stor att Eva tappade bort sina cykelnycklar andra dagen… never to be seen again. 

Lördagskvällen inleddes traditionsenligt, när de sena familjerna funnit sig till rätta, med Djerfquizet. Arrangörer för 2018 års upplaga var Alexander och Rasmus. Jag kände pressen från 2015 där jag kom allra sist i quizet med ett enda rätt. Jag fick den ärofyllda förlorarstatyetten (ett hemmabygge från o-ringentorget, konstnär Arvid Johansson) som det stod ”Bättre lycka nästa gång” på. Värt att tillägga är att verk 2015 inte innehöll lika många spikar som konstnär Arvid Johanssons verk 2018, det tackar jag för. 

Frågorna i årets quiz var kluriga men jag kände mig säker! Vem kommer klaga mest på sina krämpor under o-ringenveckan? Per! Han klagar inte bara på att han har ont här och var utan även på att det går skit i skogen och att han bara kommer trea. Vem äter mest remmar? Arvid! Kan någon ens utmana honom på den här punkten? Vem kommer ha snabbast tid på spurten? Valter! Hans ben är ju i princip lika långa som hela mig. 

Tävlingsveckan drog igång på söndagen på Arena Domsjö där både etapp 1 och 2 skulle gå. Djerf fick sig några fina placeringar genom Gunnar Nyman i klassen H85 som blev trea, Marie Petterson i Etappstart Svår 3,5 som blev fyra, Anders Elofsson i H65M fyra, Ulf Nordzell i H60M fyra och Per Jansson i H50-2 också fyra (gud vad dåligt!). Totalt fick Djerf 16 topp 20-placeringar! Djerfs tre stoltheter var ändå tjejerna i D18 Elit: Frida, Elin och Amanda. Det var längesedan klubben hade så många löpare i elit-klass. Här är en bild på mig (forna elitorienterare) efter målgång i klassen D21-2 placering 86.

 

Andra etappen och andra dagen på Arena Domsjö slog Ulf Nordzell till och vann klassen H60M. Det blev fest i orienteringsklubben Djerf. Segraren Ulf tilldelades en vinnarkrans och bjöd i gengäld alla på prinsesstårtor på långbordet. Stämningen var god. Ingen hade hört ett enda klagomål på hela veckan, allra minst från Per, Ann-Sofi och Henrik. De kände sig kärnfriska och hela, inte ont någonstans. Det skålades med vin och öl. Vi tittade bort mot Kils OK som också hade en etappseger, men där var det helt öde, inte ett enda bord utställt. Om det inte var för att vi skrattade så högt hade man hört syrsorna spela.

På vilodagen var familjen Lindberg i Skulebergets naturreservat och gick en led till Slåttdalsskrevan. Promenaden som Håkan lovade skulle ta ”ungefär en timme” visade sig vara en svettig bergsklättring som tog tre timmar och krävde tre vattenflaskor. Längs vägen fick vi även fråga några trevliga skattkärringar om de inte hade lite fika i sin ryggsäck att avvara Håkan som hade 2,9 i blodsocker. Det hade de, man kunde välja på en banan, lite chips eller en punschrulle. Tjejerna i familjen Lindberg undrade väl tillbaka på parkeringen vad det var för fel på att vila upp sig på sin vilodag, ligga på stranden som alla andra, men Håkan förklarade att det inte alls hette vilodag utan aktivitetsdag.

Familjen Winqvist hade på vilodagen bestämt sig för att ta en trevlig tur prova på-golf för nybörjare. Det var Louise som sett reklam för aktiviteten på o-ringens hemsida redan innan o-o-ringenveckan börjat. Där och då hade familjen anmält sig via mejl eftersom platserna var begränsade, man kunde max ta emot 50 deltagare. Det är ju bäst att anmäla sig så att man är säker på att man får en plats. Redan klockan halv nio på morgonen var familjen på plats på golfbanan. Ensamma. Inte en annan själ var där. Förut Foppa Forsberg, så det var värt i alla fall. 

Det var faktisk fler än Lindbergs som inte fick vila på vilodagen, tjejerna i elit sprang nämligen sprint inne i Örnsköldsvik centrum. Det är nytt sedan o-ringen i Värmland 2017 att alla elit-klasser, inte bara D21 och H21, ska springa sprint på vilodagen. Frida placerade sig bäst av de tre tjejerna genom att komma på plats 45. Många Djerfare var inne i stan och hejade på elitlöparna. 

Redan etapp tre fick Djerf sin andra seger genom Anders Elofsson i H65M. Det blev mer tårta på långbordet och fler kransar utdelade. När hela veckan var avklarad och alla fem etapper genomförda hade Djerf samlat ihop flera fina placeringar. Ulf Nordzell vann hela klassen H60M. Anders Elofsson slutade på en andraplats i sammandraget i klassen H65M. Per Jansson i H50-2 och Gunnar Nyman i H85 blev total-treor. Christer Persson blev femma i H35M. 

 

På veckans sista långbord firade klubben med pizza. För första gången fick precis alla den pizza de beställt. Även resultatet på årets quiz skulle tillkännages. Jag bad till gudarna om att slippa komma sist, jag ville inte ha Arvids massförstörelsevapen med en spättad pizzaslice på. Förloraren presenterades allra först, det var inte jag, det var Bosse Pettersson. I pris fick han inget hemmabygge utan ett par glasögon med motivering att ”se alternativen bättre nästa gång” samt pengarna tillbaka. Mycket bra pris. Sen var det prisutdelning för övriga. Henrik vann med nöd och näppe över Mats. Utslagsfrågan fick avgöra. Jag fick två rätt, varav den ena var den med Valters långa ben. Familjen Lindberg vann absolut ingenting, ingen av oss fyra. Men det gjorde ingenting för det gjorde inte Winqvists heller. Vi skrattade åt varandra.


"Annsofi, kan jag ta dom här?"

Godkänt

En etapp kvarstod fortfarande, den viktigaste, sjätte etappen. Både äldre och yngre Djerfare åkte ner till Örnsköldsvik hamn för att dansa in natten och sätta punkt på den avklarade tuffa veckan. Jag, Louise och Stina fick skjuts in till stora festen. Vi dansade till ett band som Stina sa såg ut som Fred Flinta-familjen. Jag höll med om att DJn var snäppet vassare (modernare). Stina och Louise tog första nattbussen hem när allt var slut. Jag missade alla bussar. Jag jobbade på att värva nya löpare till Djerf åt Per… Jag fick gå hem. Det tog mig 50 minuter. Det var ljust ute. När jag kom hem till camping N var jag tvungen att ta en bild, klockan var fyra och solen höll på att gå upp. Jag tänkte att det är få förunnat att få uppleva något som o-ringen och den gemenskap som orientering ger och jag tänkte shit vad kissnödig jag är.

Skribent: Elin Lindberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
OK Djerf - Orientering
Box 212
69124 Karlskoga

Besöksadress:
Strandparksvägen 9
69141 Karlskoga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info