Hoppa till sidans innehåll

Rutin för begäran av utdrag från Polisen - Policy mot sexuella övergrepp


Sexuella övergrepp är alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra, mot den utsatta personens vilja.

I samband med att Barnkonventionen blev lag 1 januari 2020 har OK Kåre antagit en ny rutin för att säkerställa en trygg idrottsmiljö för barn och ungdomar i föreningens verksamhet.

Ett moment i detta arbete är att begära uppvisade av ett begränsat utdrag från belastningsregistret för den som har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn och ungdomar. I detta registerutdrag framgår domar för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott samt grovt rån. Begäran av belastningsregistret görs enligt lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn.

Alla ledare i klubben som är i direkt och regelbunden kontakt med barn/ungdomar ska:

  1. Begära ett begränsat utdrag från belastningsregistret. Man fyller i en blankett som finns utskriven på kansliet i Kårestugan eller så skriver man ut en själv på https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ovrigt-arbete-och-kontakt-med-barn/
  2. Skanna eller fota blanketten och bifoga som en pdf-fil, jpeg-fil eller tiff-fil på max 2 MB och skicka This is a mailto link eller med vanlig post till: 
    Polismyndigheten
    Box 757
    981 27 Kiruna

  3. När du fått ditt utdrag ska du visa upp detta för någon av följande tre personer: klubbens orförande, ordförande för ungdomsektionen eller ordförande för elitsektionen. Idag är dessa personer Thobias Widelund (ordf.), Evelin Magnusson (ungdom) och Björn Risby (elit). Ditt kuvert från Polisen behöver inte vara oöppnat när du visar upp det.
  4. När du visat upp ditt utdrag kommer den som du visat upp det för själv notera eller meddela kanslisten som då noterar ditt namn, telefonnummer, mailadress, ålder samt ledaruppdrag i ett register över godkända ledare på kansliet.

Eventuella frågor besvaras av ordförande.

Policyn finna att läsa här

Uppdaterad: 14 MAR 2020 21:24 Skribent: Thobias Widelund
E-post: This is a mailto link

Postadress:
OK Kåre - Orientering
Sjulsarvet 100
79191 Falun

Kontakt:
Tel: 0702175494
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan