Hoppa till sidans innehåll

Höstlovsresan till Ledningsregementet i Enköping 2014


Måsar imponerade på militär

 

I stort sett alla militära operationer utgår från en karta och som soldat behöver man kunna bära upp mot 30 kilo utrustning under lång tid. Därför behöver man vara både duktig på orientering och vältränad om man ska jobba i Försvarsmakten. Det fick de tio ungdomar som följde med på höstlovsresan till Ledningsregementet i Enköping veta.

 

Det hördes ganska många ”hur långt är det kvar?” i minibussen på vägen upp. Men resan var mödan värd:

På plats möttes gänget av löjtnant Marcus Åhlén som är chef för Combat Camera, en enhet som dokumenterar Försvarsmaktens verksamhet med bild och video. Efter lite mellanmål diskuterades demokrati och Försvarsmaktens uppgift:

-Försvarsmakten ska försvara demokratin och Sverige, konstaterade Jesper Tengroth, som till vardags jobbar på Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Han och Marcus visade också bilder som Combat Camera tagit, ibland annat Sverige, Afghanistan och utanför Somalias kust.

 

Sen var det dags att få pröva soldaternas utrustning, bland annat hjälm och skyddsväst.

-Det här var tungt, konstaterade flera av måsarna.

Och det är kanske inte så konstigt, skyddsvästen väger ungefär lika mycket som en orienterare i inskolningsklass och fickorna är fulla av prylar:

-Här har jag magasin och här har jag sjukvårdsutrustning, sa Marcus och höll upp första förband, en sax och nålar.

 

Efter lunch i matsalen väntade dagens höjdpunkt:

Ett träningspass i bästa arméstil.

-Nu vill jag att ni springer på led och håller er plats i ledet, ropade Marcus.

När alla var varma i kroppen var det dags för hinderbana. En hinderbana som kan vara nog så tuff för den mest vältränade soldat. Men det gick faktiskt riktigt bra också för gänget från OK Måsen:

-Jag är grymt imponerad, konstaterade Marcus efteråt.

Hinderbanan avslutades, för övrigt, med en lång trappa som garanterar mjölksyra, om man inte fått det tidigare under banan, och efter några varv var måsarna rejält trötta och dusch och fika var mycket välkommet.

Men den som trodde att det skulle vara lugnt i bussen hem hade fel. De mindre gjorde av med den sista energin där, vilket kraftigt försvårade sömnen för de lite äldre ungdomarna.

Å andra sidan – att kunna sova i bullriga miljöer är också en bra egenskap för en soldat.

/ Jesper T

141028-LedR 1-Foto_Patrik Andersson Måsarna som besökta Ledningsregementet på höstlovet. Foto: Patrik Andersson
141028-LedR 2-Foto_Patrik Andersson Jesper Tengroth som tidigare arbetat på Combat Camera visade några av alla de bilder som Combat Camera tagit. Patrik Andersson
141028-LedR 3-Foto_Patrik Andersson Tungt. William Andersson testar hjälm och skyddsväst vid besöket hos Combat Camera. Patrik Andersson
141028-LedR 4-Foto_Patrik Andersson Marcus Åhlén, chef för Combat Camera, men också orienterare sedan barnsben, instruerar under träningspasset. Patrik Andersson
141028-LedR 5-Foto_Patrik Andersson Tobias Sjöstedt är koncentrerad under balansgången på hinderbanan. Patrik Andersson
141028-LedR 6-Foto_Patrik Andersson Full koll. Felix Lindell-Öhman svingar sig lätt över väggen. Patrik Andersson
141028-LedR 7-Foto_Patrik Andersson Hinderbanan avslutas med en lång trappa som garanterat ger mjölksyra. Patrik Andersson
141028-LedR 8-Foto_Patrik Andersson Klätterapa. August Jacobsen kämpar med ett av hindren. Patrik AnderssonPostadress:
OK Måsen - Orientering
Box 99
61322 Oxelösund

Kontakt:
Tel: 0705445459
E-post: This is a mailto link