Hoppa till sidans innehåll

 

 

 

Naturpass 2019

21 JUL 2019 19:02
OK Skärmens naturpass finns nu att köpa på Frövik Vision i Färglanda samhälle. Pris 100 kr. Kontrollerna sitter ute till 31 december. Lycka till
  • Skapad: 21 JUL 2019 19:02

OK Skärmens Naturpass 2019              Pris 100:-

Grattis!! Du har ett Naturpass i din hand. I år är det lite äventyrligt. Vi kan väl kalla det ”Cykel med avhopp orientering”. Kartan är från 1982, så det är lite nostalgi inblandat också. Visst har det hänt en del, men det mesta stämmer. Sjöarna, höjderna och de flesta stigarna har inte flyttat på sig.

Kontrollerna sitter ute tills 31 december, så ni har god tid på er. Kom ihåg att ta hänsyn till svampplockare och jägare i skogen. Undvik särskilt lördagar i början av jaktsäsong. Om du tagit minst 15 kontroller, så kan ni skicka startkortet till: Mats Hallsten, Frövik 6, 458 93 Färgelanda, eller ombud, så ingår ni i utlottning av priser. Lycka till!!

1                           Höjden              Passa försiktigt på att gå fram till kanten av schaktet. Mäktigt!!

2                           Gölen, V sidan SV om kontrollen, utmed stigen är det en fin bokskog.

3                           Sankmarken S sidan

4                           Höjden              Eterberget. Här kan man en fin dag se siluetten av Kinnekulle, Halle- och Hunneberg, värmeverket i Uddevalla och vattentornet på Dalaberg (U-a). Man ser även tydligt grannstället till Frövik i Rådanefors.

5                           Stig och bäckkorsning Härkan man njuta av vyerna kring vackra Sannerhult.

6                           Höjden              Kontrollen ligger utmed populära kyrkstigen mellan Sannerhult och Ödeborgs kyrka. Här har folk vandrat i långa tider. Kontrollpunkten är sittvänlig för en fikapaus.

7                           Gränsröset

8                           Ruinen              NV om kontrollen bor klubbens kassör.        

9                           Ruinen              Tydligt markerat torp med vackra stenmurar i närheten. Strax söder ut finns ett markerat fornminne. En stenhög. Kanske en gammal grav??

10                        Punkthöjden Markerade husen med gul fläck är gamla mobförråd som rivits för länge sen.

11                        Gropen             Borråsberget. Här har det legat en fornborg från den tiden det var oroligt mellan Sverige och Norge, med tydliga rester av bl a murar som den nyfikne kan botanisera och fantisera kring. Märkligt frodig vegetation uppe på platån bitvis. Vad har gropen använts till?? Brunn? Matförråd? Öppet för fantasin.

12                        Branten             Öster om kontrollen ligger ryggåsstugan Kroken. Privatägd på ofri grund.

13                        Stigförgrening Kvarnbacken. Här har vi nästa ryggåsstuga som ägs av hembygdsföreningen på ofri grund. Gå gärna in och skriv i gästboken. Det gillar föreningen.

14                        Höjden              Skrivarkullen. Här sägs det att man traskade från Folkhögskolan förr då man endast fick umgås tre timmar per vecka på skolan. Skrev man någon rad så fick man säkert inspiration från skolan som tydligt syns i vyn mot Färgelanda. Gjorde man något annat så passar det bra att även kyrkan syns väl, så man kunde få hjälp med syndernas förlåtelse. Idag ser man även vindkraftparken öster om Hedekas och telemasterna i Färgelanda.

15                        NÖ huset, Ö sidan Sandvik. Här har bostadshuset sedan länge brunnit ner, med tragisk utgång för den siste boende. Idag pryds husgrunden av ett fantastiskt blomsterhav sommartid.

16                        Punkthöjden En del stigar används flitigt häromkring, vilket är uppskattat av lokala motionärer. De har röjts av entusiaster bl a Josef Håkansson.

17                        Sjön N sidan    En vacker fiskesjö i hjärtat av vildmarken på Ödeborgsfjället.

18                        Höjden              I Åbuken hade klubben fisketävling för säkert 30 år sedan. Jag vann inte, men fick med mig en massa småabborre hem som jag skulle göra stuvad abborre på. Jag tror att katterna fick ett skrovmål.

19                        Höjden              Nu är vi i närheten av Stigens längre skidspår. Tyvärr har stigarna delvis försämrats, så det är svårt att följa bitvis. Kanske dags för en uppryckning??

20                        SÖ huset, S sidan Rotemyr, privatägt torp på kommunens mark. Att döma av innehållet i ett uthus, så har det odlats mycket bin på detta ställe förr.

Skribent: Peo Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
OK Skärmen - Orientering
Peo Johansson, Lilla Ödeborg
45892 Färgelanda

Kontakt:
Tel: 052871515
E-post: This is a mailto link

Se all info