Hoppa till sidans innehåll

MTB

VÄLKOMMEN TILL MOUNTAINBIKESIDAN!

  

Vad vi gör och vårt mål med cyklingen

Vi strävar efter att kunna erbjuda träningsmöjlighet för den som vill cykla i terrängen. Oavsett om man är nybörjare eller erfaren, gammal eller ung och oavsett kön. Vi vill inspirera de som cyklar bara för att det är roligt. Vi cyklar i terrängen på stigar och motionsspår. 

Cykel:

I början och för de yngre deltagarna räcker det med en cykel med grövre däck och några växlar för att kunna hänga med i skogen. När man sedan bestämt sig för att fortsätta med terrängcykling kan det vara idé att investera i en MTB-cykel med fler växlar och dämpare. Marknaden är stor och valen är många men det kan vara värt att ta en titt på begagnatmarknaden.

Tänk på att se över cykeln så att sadeln är lagom hög, att däcken är pumpade (ca 1.8 bar), att kedjan är smord och bromsarna justerade.

Lånecyklar:

Klubben har cyklar till utlåning. Vill man låna cykel så hör man av sig.

Utrustning: 

Hjälm är obligatoriskt! Heltäckande klädsel och gärna handskar, så slipper man skrubbsår när man ramlar. För ramlar det gör alla ibland! Skor med kraftig sula som klarar terräng . Vattenflaska i flaskhållare är bra, för oftast blir vi ordentligt svettiga.

Säkerhet:

Om olyckan skulle vara framme medför ledarna Första Förband under träningen och flera av ledarna är utbildade i HLR (hjärt- och lungräddning). I klubblokalen finns också Första Förband och miniapotek. Som betalande medlem är man försäkrad vid träning och tävling.

Cykelvett:

Fotgängare har alltid företräde i naturen och en cyklist ska alltid sakta ner och väja för fotvandrare och löpare.

Vi cyklar inte på klippta gräsytor, grusgångar eller picknick-området på innergården vid Spiskupan och museet. Detta gäller även till och från träningen eller då man cyklar på egen hand!

Vi är glada och positiva och stöttar och hjälper varandra. 

Har man lånat en cykel så tvättar man självklart av den efteråt.

 Parkering:

Parkering av bil sker nere på stora parkeringen vid asfaltsvägen.

20141004_100003

Kostnad:  
Prova-på är gratis två gånger, vill man sedan fortsätta cykla blir man medlem i OK Skosvargarna. Kostnad ungdom t o m 17 år 200:-/år. Vuxen fr o m 21 år 300:- eller 600:-/år för hela familjen.

Se länk: https://www7.idrottonline.se/OKSkogsvargarna-Orientering/Blimedlem/

Kartor, tävlingsavgifter, klubbkläder, rabatter m m:

Som medlem i klubben får du tillgång till kartor över Halle- och Hunneberg och nya cykelkartan med leder på Hunneberg till halva priset.

Du får köpa klubbens tränings- och tävlingskläder till rabatterat pris.

Klubben är ansluten till Svenska Cykelförbundet, så det går bra att cykla tävlingsklass eller motionsklass på olika tävlingar i klubbens namn, om du är medlem. För att cykla i tävlingsklass krävs dock licens. Det finns en mängd olika licenser. Kontakta din ledare vid intresse av licens.Tävlingsprogram finns på en länk längre ner på sidan.

Barn och ungdomar tävlar gratis för OK Skogsvargarna. Det fungerar så att man betalar anmälningsaviften själv först och sedan mailar man ansvarig efter genomförd tävling (efter säsongens slut). Efter godkännande får man summan för startavgifterna insatt på sitt konto. Gäller dock inte Cykelvasan. Vuxna kan få en del av startavgiften subventionerad enligt samma princip som för barn (130 kr per genomfört lopp)

 

 

 

IMG_6108

 

Välkommen att cykla med OK Skogsvargarna!

Kontaktpersoner

 

Styrelsen OK Skogsvargarna This is a mailto link  

 


Mountainbike - MTB är samlingsnamnet för en rad grenar inom cykling i terrängen. Allt ifrån X-Country (XC), All Mountain (AM) och Freeride, till 4X, Enduro, North Shore (NS), trial, Dirt och Downhill (DH). Längre ner i texten följer en förklaring av de olika grenarna samt länk till tävlingsprogrammet

 

Information och fakta om mountainbike/terrängcykling

  • Terrängcykling är en härligt sätt att komma ut i naturen. Alla kan cykla efter sina egna förutsättningar. Cyklingen kan genomföras i olika former. Allt från vanliga skogsuflykter till intensiva träningspass. Terrängcykling har funnits i Sverige i över 25 år och intresset har ökat de senaste åren i samband med den allmänna uppgången för utomhusidrott och friluftsliv.
  • Terrängcykling omfattas av allemansrätten.
  • Fotgängare har alltid företräde i naturen och en cyklist ska alltid sakta ner och väja för fotvandrare och löpare.
  • Terrängcyklister cyklar på stigar och skadar inte naturen. Anläggningsytan mot marken från ett par terrängcykeldäck är lika stor som från ett par löpskor eller vandringskängor. Tvärtom bidrar cyklingen till att hålla stigar öppna och framkomliga.
  • Enskild markägare, förening eller liknande kan inte utfärda cykelförbud på en stig eller led. Detta kan bara göras av Länsstyrelsen eller genom kommunens lokala ordningsföreskrifter. Cykelförbud på stigar och motionsspår utanför tätort är mycket ovanligt. Inom naturreservat och nationalpark kan restriktioner för cykling förekomma.
  • Tillsammans skapar vandrare, löpare, cyklister, rullstolsburna, barnvagnar med flera ett levande och rörligt friluftsliv i vår fantastiska svenska natur.

Källa: Mountainbike i Sverige, Calazo förlag

 

141311889171867400_resized

 

Liten Mountainbike-ordlista

Cross-country (XC)

Vanlig terrängcykling på grusväg, skogsväg och stig. Går bra med en vanlig mountainbike, gärna med framdämpare. De flesta tävlingar som finns i Sverige är i grenen XC.

All mountain (AM)                        

Terrängcykling på stora (och mindre) berg, oftast på skogsväg och stig. De som cyklar AM har oftast en lite mer robust cykel med dämpning både fram och bak.

Freeride                                        

Som AM fast med ännu robustare cykel och kraftigare dämpning. Freeride-åkare hoppar och droppar en hel del, både på och utför berg.

Downhill (DH)                              

Downhill-cyklister har extremt robusta cyklar med mycket kraftig stötdämpning. De åker nerför i anlagda spår som finns på många skidanläggningar och andra backar, runtom i Sverige och utomlands. Downhill-slingor kan vara vanliga branta stigar nedför berg och höjder. 

Enduro

En blandning av XC och downhill. Som rally ungefär. Transportsträckor med "vanlig" XC-cykling på stig, varvat med specialsträckor som liknar downhill fast något enklare. Utövare av denna gren har oftast heldämpade cyklar med relativt mycket fjädring.

Trial                                              

Trial är cyklingens motsvarighet till motorcyklingens trial-cross. Med lätt cykel, oftast utan dämpning, ska man forcera en bana i terrängen över stock och sten.

Dirt                                               

Dirt-cykling genomförs i speciela banor med stora hopp, bryggor, wallrides, drops mm. Cykeln är robust men liten och smidig för att kunna göra trick med den. Dirt-cyklister kan göra volter och snurrar i hoppen utmed banan.

4-cross (4X)                                 

Cyklingens motsvarighet till ski-cross. Fyra åkare startar samtidigt och åker nedför eller runt en bana med velodromer och hopp. Liknar downhill-cykling fast i bredare och flackare banor.

North Shore (NS)                         

Cykling på uppbyggda träbanor i terrängen. Banan i trä, är oftast byggd i en backe i skogen. Böljande träbryggor bildar en bana med inslag av stora stenar, klippor och stockar, hopp och drops.

Singletrack                                    

Helt vanlig stig i skogen där man inte kan cykla i bredd.

 

 

141312000307762500_resized

 

 

Vädret på Bergagården

Väder Vargön


VÅRA SPONSORER

Postadress:
OK Skogsvargarna - Orientering
Hunneberg 125
46831 Vargön

Besöksadress:
Bergagården, Hunneberg
46831 Vargön

Kontakt:
Tel: 0702669655, 0705249617
E-post: okskogsvargarna@gmai...

Se all info