Hoppa till sidans innehåll

Asylboendet ett aprilskämt

01 APR 2015 06:39
Gårdagens nyhet om att klubbstugan ska byggas ut till asylboende var ett aprilskämt. Hela nyheten finns att läsa nedan.
  • Uppdaterad: 02 APR 2015 10:18

Klubbstugan byggs ut till asylboende

Efter många år i nuvarande utformning är det återigen dags för en utbyggnad av klubbstugan. Vi ska bygga till en övervåning som också ska fungera som asylboende i samarbete med kommunen.

 

Den senaste utbyggnaden av klubbstugan gjordes i slutet av 90-talet då det blev nya omklädningsrum och en ny foajé mot baksidan. Efter det har visserligen kontoret byggts om lite men nu är det det dags att göra en större utbyggnad.

Det har varit snabba ryck i processen, frågan kom för ett par veckor sedan och beslutet fattades av styrelsen under mötet igårkväll.

Tanken är att bygga till en övervåning/vindsvåning. Den ska ha plats för 20-25 sängplatser lite beroende på hur den utformas.

Klubben gör det i samarbete med kommunen, det är ordförande Kirsi Aronsson som håller i trådarna i samarbete med kommunalrådet Magnus Andersson (s), ordförande i socialnämnden.

- Det var Magnus som hörde av sig till mig på jobbet. Kommunen har länge haft ont om platser för alla asylsökande som kommer så han frågade mig om vi i OK Tisaren kunde hjälpa till. Tidigare hade kommunen tänkt starta asylboende i byggbarackerna som står på gärdena norr om Volvo men när det inte godkändes har de letat andra alternativ säger Kirsi.

- Vi i OK Tisaren har nu sagt att vi kan ta emot 20-25 asylsökande från och med juni och låta dem bo i klubbstugan. Det är därför vi nu ska göra denna utbyggnad, fortsätter Kirsi.

 

Ekonomisk storvinst

Det är ingen hemlighet att det är en bra affär ekonomiskt, för varje asylsökande får kommunen 1300 kr/dygn vilket för 20 personer skulle ge 182000 kronor per vecka. Det blir väldigt stora summor när tiden går och tryggar klubbens ekonomi för all framtid. Intäkterna skulle bli flera miljoner varje år och ger helt nya möjligheter för att utveckla verksamheten.

- Det är i första hand för den ekonomiska ersättningen vi gör detta. Samarbetet med kommunen säger att vi delar lika på intäkterna boendet ger men i gengäld betalar kommunen den utbyggnad och upprustning som krävs av klubbstugan för att det ska fungera, säger Kirsi. 

- Det är dock alltid osäkert hur många asylsökande vi kommer ha men om det skulle vara färre i perioder kan vi ju använda sängplatserna till våra utländska löpare eller för uthyrning till läger etc, säger Kirsi. Dessa miljonbelopp är fantasisummor för de flesta orienteringsklubbar och kan ta oss till en helt ny nivå med i princip obegränsade resurser jämfört med andra orienteringsklubbar. Visserligen får vi andra skatteregler än tidigare men det är en obetydlig del i sammanhanget.

- Vi ser dessutom ytterligare en aspekt med detta och det är att hjälpa till med integrationen. Orienteringen har länge haft problem att locka utrikesfödda till sporten och i och med att de ska bo i klubbstugan är vår tanke givetvis att få ut dem i skogen, avslutar Kirsi.

 

Du behövs!

För att bygget ska hinna klart i tid krävs att alla klubbmedlemmar ställer upp och hjälper till. Byggstart planeras till 1 maj och 1 juni ska de första asylsökandena kunna flytta in. Bygget kommer framförallt att pågå på helgerna och Lars-Åke Wall är byggledare. De datum som gäller är:
1-2-3 maj
9-10 maj
14-15-16-17 maj
23-24 maj
30-31 maj

Alla klubbmedlemmar ska hjälpa till minst 5 av dessa dagar. Kommentera nedan vilka dagar du kan eller kontakta L-Å Wall direkt. 

Skribent: Daniel Attås
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info