Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tisarens veteraner på museibesök

13 OKT 2022 22:57
  • Skapad: 13 OKT 2022 22:57

Zinkgruvans gruvmuseum var utflyktsmålet för oktober månads veteranträff. Rickard Muckenhirn inledde med att berätta lite om några milstolpar i områdets historia. 1857 köpte

det belgiska bolaget Vieille Montagne Åmmebergs mark och gruvor som fick namnet Zinkgruvan. Planen var att starta brytning av zinkmalm och för det behövdes en anläggning för att bryta, krossa och rosta malm och en infrastruktur för att frakta malmen från gruvan till moderbolaget i Belgien.

Man byggde upp ett helt gruvsamhälle med sjukstugor, skolor och barnhem. I 132 år varade den belgiska epoken och efter några ägarbyten köptes Zinkgruvan 2004 av Lundin Mining.

Gruvmuseet

1992 öppnades gruvmuseet och här finns bilder, tidningsurklipp, klasskort och informationsmaterial

som visar hur gruvan har förändrats. Utrustning från laboratorium, gamla verktyg och föremål som användes i gruvan eller hemmen.

Pannlampa med batteri.

Intill finns en utställningshall med gamla fordon som använts i Zinkgruvan t.ex. brandbil och ambulans.

Tur genom Tomteberget

Det bjöds på en åktur på järnvägen genom Tomteberget och det fanns efter banan gamla gruvmaskiner och lite tomtar längs vägen.

 

Krosshuset i Knalla

I det gamla krosshuset visades en film hur dagens gruvbrytning går till. Huset byggdes på 1870 talet och visar hur malmen transporterades på rullband upp till tågfickan innan den tippades ned i tågvagnarna för vidare transport till anrikningsverket i Åmmeberg. I det speciella huset finns också gamla fordon och andra historiska föremål från gruvan.

 

Din egen guide

Innan pandemin hade man guidade turer men hade nu mer gått över till att besökarna har fått gå runt i sin egen takt och kunde få information med hjälp av 19 stycken QR stationer.

Det var en trevlig fm i strålande höstväder och nästa veteranträff blir 16 november.

Skribent: Maude Larsson
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info