Hoppa till sidans innehåll

Tisarveteraner på torpvandring

19 AUG 2021 15:12
  • Skapad: 19 AUG 2021 15:12

Höstens första veteranträff inleddes med en tyst minut. Klubbens äldste medlem, Bengt Holgersson, har avlidit i en ålder av nästan 98 år.

 

Programmet för dagen var att besöka några ödetorp, Naturreservatet Norrängen och Dalakvarn. Det var mycket passande eftersom Bengt ingick i den kommitté som har gjort att boken ”Ödetorp runt Tisaren” har kommit till. Närkes Skogskarlar har dokumenterat olika Torpvandringar mellan 1975-1998 och märkt upp dessa torp. De har berättat historier om hur dessa familjer levde under mycket enkla förhållanden och på en karta finns alla torp utsatta.

 

Röjdalen

Första torpet som besöktes var Röjdalen. Där hade funnits en liten stuga på 25kvm mellan 1846 och 1983. 9 personer bodde I stugan 1892 och ingen odlingsbar jord tillhörde torpet. Mannen i torpet var Frans Jölin (Gullin) och han var tegelbruksarbetare vid Hallsbergs Tegelbruk som då låg på ”Farmen”. Under hela sitt yrkesverksamma liv gick han till fots via Dala-Kvarn- Skallerud-Egna hem och fram till järnvägsövergången vid nuvarande Kommunhuset. Sista boende på Röjdalen blev hushållerskan Beda Nylin. Hon bodde ensam på torpet i 23 år fram till 1957 då hon flyttade till ett servicehus i Åsbro.

 

Naturreservatet Norrängen

Naturreservatet Norrängen är ett s.k. masteskogsområde och i början av 1930 talet bestämdes att vissa områden skulle fredas som naturminnesmärken. Under 1600 talet och 1700 talet avverkades skogen till fartygsmaster till flottan och 1934 beslutade Länsstyrelsen att Norrängen skulle vara ett naturminne. De äldsta träden är omkring 200 år. Det är förbjudet att skada träd och växter men granbarkborren struntar fullkomligt i det.

 

Dalakvarn

Övre och nedre Dalakvarn eller Tomta kvarn nämns redan på Thorings karta 1968 såsom Skallerö kvarn. Verksamheten upphörde 1941 då kronan köpte området och numera är det klassat som skyddsområde med tillträdesförbud.

 

Det berättas om problem som kunde uppstå eftersom det var olika ägare mellan övre och nedre kvarn. Dammluckor som stängdes och bönder som fick vänta med sina sädeslass. I en film från 1930 talet finns scener i SF filmen ”En natt” och som spelades in vid Dalakvarn. Fotograf var Åke Dalkvist som var bördig från Hallsberg. Filmen gick i repris på SVT våren 1974.

 

Backstugusittarna

På Kumla Häradskarta från 1864 finns redovisat en backstuga, ca 50 m norr om Römossen 1:6. Där bodde backstugusittarna. De allra fattigaste i samhället, i en stuga på ofri grund och utan möjlighet att försörja sig eller sin familj på den lilla jordlott som hörde till. I bästa fall ägde de några getter och kanske en ko som betade i skogen och som vintertid hölls vid liv med starrhö från myrarna.

 

Guide

Morgan Svensson har besökt alla torp som beskrivs i boken, har letat på nätet och tidigare har gruppen som gjort boken besökt olika pastorsexpeditioner för att få fram det digra materialet. Han är otroligt skicklig att berätta om de gamla torpen och vilka levnadsöden som utspelades på den tiden. Att besöka torpen på hösten har sin nackdel. Det är mycket grönt och svårt att sig fram så våren är ett bättre alternativ.      

                                            Morgan Svensson/Maude Larsson

Skribent: Oskar Andrén
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info