Hoppa till sidans innehåll

UK summerar stafettåret 2017

2018-01-06 15:37
2017 är ett år där vi sett OK Tisarens stafettlag presterat väldigt bra. Här tar vi reda på hur UK ser på stafettåret 2017.
  • Uppdaterad: 2018-01-06 15:37

Vi hör med Martin Sand och Anders Holm som varit samordnare för
uttagningskommittén och som tillsammans jobbar hårt med uttagningarna till våra
senior-/juniorlag till stafetterna. Hur har året varit?

 

Vi i UK tycker att stafettåret 2017 har varit riktigt härligt. Visserligen med resultat som varit både upp och ned, men många av resultaten som varit uppåt var verkligen varit glädjande. På ett sätt har det även varit lite av herrarnas år under 2017 vilket vi inte har varit vana med de senaste åren innan. Detta har känts lite extra roligt!

 

Vi kommer ihåg starten med Måsenstafetten redan i slutet av mars där herrarna genom Gustav, Oskar, Daniel och Filip sprang in på en fin andraplats. I damkavlen fick vi redan då se vilken bredd vi har med en tuff kamp mellan lag 1 och lag 2 som slutade med en 4:e respektive 5:e plats och där det endast skiljde 11 sekunder i mål.
Stafettvåren fortsatte sedan med Kolmårdskavlen där det nu var damernas tur att placera sig på 2:a plats. Detta genom Ellinor E, Lilian och Josefin. Herrarna sprang här in på en fin 10:e plats.

Efter detta följde Stigtomtakavlen som 2017 blev en snöig historia och tyvärr ingen rättvis och bra tävling. En del av de herrar som var aktuella att springa nattsträckor på kommande Tiomila fick i alla fall möjlighet till att genrepa lite stafettlöpning i mörker vilket vi hade som prio när vi tog ut lagen till detta.

Vårens höjdpunkt var sedan såklart med Tiomila nere i Göteborg. Vi hade höga målsättningar inför årets stafett med förhoppningar om damlaget topp-5 och herrlaget topp-25. 
Tyvärr nådde vi inte något av dessa mål utan damerna slutade på en 16:e plats efter att de riktiga topploppen uteblivit. Herrlaget sprang in på en 33:e plats där många gjorde stabila insatser, men där vi tappade lite för mycket på någon sträcka för att kunna nå upp till vår målsättning.

Till nästa stora stafett var det sedan dags att resa till Finland för årets Venla- och Jukola-äventyr. Här inledde damerna fint de första två sträckorna, men tappade sedan rätt mycket och landade på en slutgiltig 26:e plats vilket var en besvikelse. I herrlaget fick vi lite problem med sjukdom och sena omjusteringar i laget och till slut blev resultatet plats 50 vilket var 9 placeringar sämre än året innan.

Om våren är en intensiv stafettsäsong så är istället hösten klart lugnare. Den stora stafetten för hösten var så klart SM på hemmaplan i Närke. I ett dimmigt Ånnaboda hade vi som vanligt förhoppningar om framgångar på seniorsidan, men även genom ett spännande herrjuniorlag där vi valde att kasta in 15-åriga Valter på sträckan 2. Ett drag som skulle visa sig vara väldigt lyckat! Vi tror att ni alla har koll på de fina resultaten som vi sedan hade där uppe i det dimmiga Kilsbergen. Succé med ett silver till herrjuniorerna genom Olle, Valter och Filip. Dessutom en mycket fin 5:e plats till herrseniorerna genom imponerande stafettlopp rakt igenom av Erik L, Oskar och Daniel. Mer om SM-stafetten och även de andra SM-tävlingarna rekommenderar vi er att läsa i det tävlingsreferat som finns på hemsidan.

Stafetthösten  avslutades sedan först med 25-manna där vårt förstalag tyvärr inte blev
godkänt och sedan Smålandskavlen där vårt damlag sprang in på en stabil 3:e plats.

När vi blickar tillbaka på året som gått, vad anser UK har varit årets höjdpunkt?
SM-stafetten i Ånnaboda med silvret i H20 samt den fina 5:e platsen i H21! (Anders)

I tävlingskalendern hittar vi massor av stafetter som är upplagda på väldigt olika sätt – antal sträckor, låsta sträckor gällande ålder osv, längd på sträckorna, gafflingar… Listan kan göras lång på utmaningarna i uttagningsjobbet! Vad ser ni som de största utmaningarna när det gäller uttagningar till stafetter?
En utmaning är att vi nu är rätt många löpare och att det ibland först och främst kan vara svårt att hålla reda på vilka som är tillgängliga till de olika stafetterna. Olika löpare är olika bra på att meddela och anmäla detta i tid kan man lugnt säga…
När vi väl har dessa förutsättningar på plats brukar själva uttagningsjobbet flyta på ganska så bra. Det svåra är när vi har löpare som haft problem med sjukdom eller skador och där vi behöver väga in hur stor del av den maximala nivån löparen då kommer att kunna uppnå. Martin och jag brukar dock ofta ha samma tankar och är allt som oftast helt överens. (Anders)

OK Tisaren är en klubb med många duktiga löpare där alla har sina egna styrkor. Hur jobbar ni med era uttagningar med tanke på löparnas olika styrkor och meriter?
Vi vill ju få ut maximal prestation av varje individ vilket oftast leder till ett riktigt bra resultat för laget, så naturligtvis utgår vi från den individuella löparens styrkor när vi tar ut laget. Sen gäller det för oss i UK att ha  ett öppet sinne och inte fastna i tidigare uttagningar utan kunna anpassa oss efter hur förutsättningarna för respektive stafett ser ut. Vi har flera välmeriterade löpare i klubben, framförallt på damsidan, men där har vi fått utgå mer ifrån hur löparna presterat på de senaste tävlingarna och i vilken form de är i eftersom konkurrensen är så pass hård. (Martin)

Är det givet att vissa löpare får en sträcka på en viss del av stafetten (start-sträckan/ankare)?
Vi försöker att vara öppna för förändringar och anpassa oss efter nya förutsättningar inför varje stafett. Sen är det klart att vi vet att några löpare är ruskigt bra på olika sträckor. Vi vet att både Josefin Tjernlund och Lilian Forsgren är av högsta klass när det gäller avslutningar och vi vet att både Ellinor Eriksson och Lovisa Persson är riktigt vassa på förstasträckan. Men med den bredd som vi har på damsidan så handlar det snarare om vilken form löparen är i när vi tar ut laget och vi tror egentligen att alla löpare kan göra det riktigt bra på alla sträckor. (Martin)

Ja, på damsidan är det ofta alltid mycket svårare än på herrsidan i och med att vi har så många löpare som är så duktiga. På en del av de tidiga stafetter under våren valde vi därför att rulla runt lite i uttagningarna och vi ville ge några löpare möjlighet att testa vissa speciella sträckor. Allt för att sprida erfarenhet och vilja testa löpare i vissa roller inför kommande Tiomila. (Anders)

När det gäller herrarna så har vi även där haft en del tänk kring roller inför Tiomila och det ingen slump att vissa löpare oftare än andra blir uttagna på vissa typer av sträckor. Sedan kan ju roller förändras över tid. Tidigare hade inte Daniel Attås sprungit många sistasträckor, men detta år har han fått förtroendet vid många tillfällen och har vuxit in i uppgiften allt mer. Kring Daniel finns också den roliga statistiken att han under 10 olika Tiomilastafetter har sprungit 9 olika sträckor. Fast på Jukola har han fått springa sträcka 2 hela 6 gånger! Detta är ett bevis på att uttagningarna beror på olika saker och att vi hela tiden strävar efter att få ihop det som är bäst för hela laget. När det gäller Daniel så får vi väl försöka se om vi kan försöka ge honom en BINGO på Tiomila nästa år. I så fall är det långa natten som väntar ;) (Anders + Martin)

Eftersom vi har så pass många duktiga löpare är det ju så att ni måste ta beslut som innebär att vissa löpare kanske blir besvikna vid att inte komma med i ett visst lag eller få en viss sträcka. Hur tycker ni att våra löpare tar emot de laguppställningar som ni tar fram? Har ni kontakt med de som ligger på gränsen innan uttagningarna publiceras?

Vi vet att det alltid är någon som blir besviken när vi publicerar lagen. Målet är ju att det ska ske på kvällen tisdagen innan stafetten och det blir en del samtal med löparna innan dess, framförallt för Anders som är ansvarig för damerna. Vårt mål är att ingen löpare ska bli överraskad och se att hen har blivit petad genom att läsa laguppställningarna på Facebook utan vi ska ha kontaktat löparna som ligger på gränsen innan. Då får vi även en chans att förklara och motivera vårt beslut för löparen vilket vi hoppas gör att petningen upplevs som mindre jobbig. Sen är det klart att vad vi än säger så kommer löpare bli besviken, det får vi räkna med, men jag tycker att våra löpare reagerar på rätt sätt när de blivit petade. Det vill säga att på tävlingsdagen ute på arenan bidra med positiv energi och göra allt för att prestera i andralaget istället för att gnälla över  petningen. Det ska löparna verkligen ha all beröm för! (Martin + Anders)

Vi löpare har ju ibland önskemål om att få en speciell sträcka och rapporterar formen, känslan och tankar inför vissa stafetter. Hur fungerar samspelet mellan löparna och UK och hur ofta har ni kontakt?
För både mig och Anders så är det många löpare att hålla reda på och vi prioriterar våra samtal med löparna till dem som får någon speciell sträcka, till exempel första, sista eller långa natten och till löparna som blir petade. Sen är vi alltid öppna för kontakt med alla löpare om de har några önskemål om sträckor eller några speciella förutsättningar kring form och träning. Men då bygger det på att löparna drar iväg ett sms eller samtal till oss så att inte vi behöver jaga rätt på alla information.  Med några av löparna så är kontakten inte speciellt frekvent och då får vi i UK utgår från att allt är frid och fröjd med löparen. Mest optimalt är ju om vi kan ha kontakt med alla löpare relativt frekvent, men i dagsläget är det inte möjligt med tanke på hur mycket tid det skulle ta och hur mycket tid jag och Anders har att lägga ner på UK. (Martin)

En sak som kan tilläggas är att den kontakt vi har med löparna alltid känns väldigt trevlig. Under året blir det många trevliga samtal som man inte hade haft om man inte varit del i UK. Detta ger energi för att vilja fortsätta! (Anders)

Inför 10-mila, Jukola, 25-manna m.m. brukar våra löpare formtoppa sig för att vara så bra som möjligt på tävlingsdagen. Har UK någon strategi för att hitta formen till uttagningar? Ligger ni, precis som våra löpare just nu, i hårdträning? Spelar ni mycket spel som OL-manager från -98 eller har ni andra strategier för att ta ut det bästa laget?
OL-manager från 2000 är ju mycket bättre än det från -98, så då skulle jag spela det i såna fall, men i det spelet så är ju Dan Larsson, Tomas Hallmén, Per-Anders Bergman och Edgaras Voverys våra topplöpare, så det är ju ändå inte helt aktuellt. Vi får ju mycket träning genom att ta ut lagen till de mindre stafetterna och vi brukar vara i toppform inför 10-mila och Jukola. Vår strategi när det väl är dags att ta ut lagen är att Anders och jag  funderar på varsitt håll innan vi sätter oss ner med olika lagförslag och därefter försöker få fram det bästa laget. (Martin)

2017 kan man lyfta fram många starka stafett-prestationer, och jag kan tänka mig att klubbens medlemmar har sin egna tanke om vad som varit den starkaste prestationen 2017. Men vad ser ni som den största coach-segern? Alltså den stafett-prestationen som ni känner att ni lade grunden till på ett betydande sätt?
Nyckeln till de framgångar under SM som jag tidigare lyft fram som årets höjdpunkt tror jag var att ha en dialog med vissa löpare så att de kunde vara förberedda. T.ex. att Erik Lindgren fick förbereda sig inför sin förstasträcka. Ett uselt genrep på DM-stafetten var perfekt som uppladdning att få nytt förtroende och göra det bättre på SM :)
När det gäller unge Valter var det dock det omvända. Bara att kasta in honom utan att han skulle hinna bli så nervös. Och han visade ju verkligen att han inte hade några problem med nerverna! (Anders)

Vi ska ju såklart inte bara drömma oss tillbaka till gamla goda dagar, vi är ju såklart hungriga på mer och ser fram emot ett spännande 2018! Vad ser ni i UK mest fram till nästkommande stafettår?
Tiomila i Nynäshamn, det tror jag kommer passa oss riktigt bra. (Martin)
Jag håller med. Tiomila är alltid årets stafetthöjdpunkt enligt mig. (Anders)

Ni jobbar väldigt mycket under radarn, det är ju oftast löparna som får störst publicitet för våra framgångar. Vi löpare och resten av klubbmedlemmarna sätter ett otroligt stort pris på jobbet ni lägger ned, men vad är det som ni sätter störst pris på vid att vara med i UK?
Det är otroligt inspirerande och roligt att vara en del av den härliga elitgruppen vi har i klubben. Vi hoppas att vi genom vårt jobb med detta kan bidra till en av de saker utanför själva tävlandet som också är viktigt. De andra sakerna kring organisation, resor coachning etc. har vi redan toppklass på. Här måste vi lyfta fram Tomas Hallmén som gör ett grymt jobb med detta! (Martin + Anders)

 

Vi tackar UK för ett fantastiskt år och denna intervju! 

Skribent: Oskar Andrén
Epost: This is a mailto link
  1. Bra skrivet. Viktigt att alla känner att deras jobb är viktigt och uppskattas... Blir ett spännande år 2018....

    (Maude 2018-01-06 kl 19:33) Anmäl

 

 

 

 

Sponsorer 2017

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: 0582-16155
E-post: This is a mailto link

Se all info