Hoppa till sidans innehåll

EU-projekt på elljusspåret

01 APR 2010 00:11
Hallsbergs Kommun har fått pengar av EU för att utveckla energisnåla belysningssystem på sina elljusspår. Det kommer sättas upp en form av rörelsedetektorer. Chefen för miljö- och teknikförvalningen är givetvis nöjd.
  • Skapad: 01 APR 2010 00:11

Hallsbergs kommun har tillsammans med Nacka, Växjö, Lycksele och Bengtsfors utsätts till testkommun för hur man kan spara pengar på belysningen i motionspåren. Chefen för miljö- och teknikförvaltningen, Peter Israelsson är nöjd och förklarar läget:

- EU har blivit allt mer hårda när det gäller miljöfrågor och belysningen är en aktuell fråga, de gamla glödlamporna ska ju exempelvis fasas ut under de kommande åren. Nu går man ett steg till när det gäller utebelysningen. Hallsberg har utsetts som en av fem kommuner i Sverige att testa på rörelsedetektorer på elljusspåren.

- Vi i Hallsberg är inte gjorda av pengar så att kunna dra ner kostnaderna när det gäller utebelysningen är givetvis bra. Att dessutom få bidrag från EU för att göra det är ännu bättre, fortsätter Peter Israelsson.

Elljusspåret vid klubbstugan blir det som kommer testas först i kommunen. I dagsläget är det så att samtliga 72 lampor på elljusspåret är tända vissa tider som är inställda och anpassade efter när det är mörkt. Dessa inställningar kommer fortsätta som tidigare. Skillnaden nu blir att lamporna inte ska lysa konstant.

På varje stolpe kommer det sättas upp känsliga rörelsedetektorer med en räckvidd på cirka 50 meter. Elljusspåret kommer nu vara släckt men om detektorerna upptäcker rörelse kommer lampan att tändas. Dessutom tänds närmsta lampa före och efter också. Det innebär att det hela tiden kommer vara två lampor tända både framför och bakom där man befinner sig, så man kommer uppleva det som lika ljust som tidigare. Skillnaden blir att på den delen av elljusspåret där ingen är kommer det att vara släckt.

- Vi ser det här som en jättebra idé, det gynnar både miljön och kommunens ekonomi. Att just Hallsberg blivit utvalt ser jag som ett tecken på att vi ligger i framkant vad det gäller miljötänkandet, säger Peter Israelsson.

Rörelsedetektorerna kommer monteras i sommar, innan semestern. Vid den årstiden är elljusspåret ändå aldigt tänt eftersom det knappt blir mörkt ute. Lars-Åke Larsson är samordnare i klubbens spårkommitté:

- Jag fick ett samtal från chefen från miljö- och teknikförvaltningen. Han berättade vad som var på gång och jag tyckte givetvis det lät som en bra idé. Tekniken finns idag så varför inte använda den? Det blir ju både billigare och miljövänligare. Dessutom tror jag elljusspåret blir mer lättskött, säger Lars-Åke.

Nu återstår det att se hur det blir med de här rörelsedetekorerna. Vågar man ta en runda i höst? Eller kommer man få springa i mörker?

Skribent: Daniel Attås

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: 058216155
E-post: This is a mailto link

Se all info