Hoppa till sidans innehåll

25-manna 2018

09 OKT 2018 22:26
OK Tisaren tog en fin tiondeplats när årets 25-manna avgjordes vid Järvafältet nordväst om Stockholm. Även andralaget gjorde en bra insats och kom på plats 147.
  • Skapad: 09 OKT 2018 22:26

Årets 25-manna avgjordes i relativt flack terräng. Det var oftast god sikt så det blev snabba kilometertider. Tävlingen avgjordes till största delen i samma område som 2003. Stockholm bjöd på härligt höstväder med solsken och drygt 10 grader.

Likt de senaste åren hade vi två lag till start även om det satt hårt inne att få ett fullt andralag. Till slut lyckades UK Martin Sand få ihop två fulla lag trots allt. Precis som vanligt ordnades en bussresa till och från tävlingen med pålitliga Lennart Lundh som chaufför. Det fanns också några platser på ett hotell för de som sprang tidiga sträckor och några ytterligare.

Årets tävling avgjordes samma helg som världscupfinalen och JEC vilket gjorde att många lag inklusive oss saknade en eller flera löpare. Tävlingen blev även tätare och mer öppen än vanligt. Den här gången var det damernas tur att inleda tävlingen medan herrarna fick avsluta.

I förstalaget inledde Lilian Forsgren och gjorde som vanligt ett stabilt lopp. Efter en lång gaffling i början närmade hon sig täten och växlade 30 s efter som elva. Gustav Hindér tog över och gjorde ett topplopp. Han fick ta i ordenligt för att hänga med men kom in i den fyra lag starka tätklungan bara sekunder efter ledande lag. I andralaget inledde Julia Lauri och Mikael Pihel, laget låg 121:a efter två sträckor, drygt 16 min efter täten.

Nu följde fyra parallellsträckor med fyra löpare på varje sträcka. Först ut var den så kallade "gubbsträckan". Vi skickade ut gubbarna Magnus, Dan och Tomas samt ungdomen Valter. Magnus fick nöjet att springa startsnitseln medan de andra väntade nära startpunkten. Dan gjorde ett bra lopp i rygg på en järlagubbe, Valter kom in precis efter. Magnus gjorde en liten bom och Tomas fick en muskelbristning på slutet. De sprang så bra att de förde upp oss i ledningen efter tre sträckor, de växlade inom två minuter. Dan var snabbast med 13:e tid på sträckan. I andralaget sprang Reinert, Nils, Urban och Niklas och tappade till plats 172.

Efter det följde "ungdomssträckan" som var knappt 3 km med vit svårighetsgrad. I lag 1 sprang Lisa, Noel, Karin och Emil L. Emil gjorde ett riktigt fint lopp och sprang om de andra. Karin sprang stabilt, tyvärr gjorde både Lisa och Noel varsin bom. De var ändå snabba och vi låg nu femma. I andralaget sprang Maja, Philip S, Robin och Alfred där framförallt 11-åriga Philips tid sticker ut, det var bara Emil i förstalaget som sprang snabbare. Även Alfred hade en tid för lag 1. Laget klättrade till plats 153.

Sträcka 5 var en lite längre "seniorsträcka". Här hade förstalaget en stark uppställning med Olle, Erik F, Mathias och Oskar. Killarna stod för mycket fina insatser och förde upp oss på pallen igen, vi var uppe som trea, bara drygt 20 s efter ledande lag. Olle, Oskar och Erik var i princip jämsides på upploppet och växlade inom 6 sekunder. För andralaget fortsatte avancemanget i listan genom Slavik (vår nye vän från Ukraina), Peter, Martin och Emil N som var uppe på plats 121.

Den sjätte sträckan är sedan förra året "damsträckan". Här är det bara tillåtet för damer att springa. Efter ett sent återbud mönstrade förstalaget Josefin A, Marion, Rebecka och Lovisa. Snabbast av dessa var Marion som efter årets säsong lämnar klubben efter många år och framöver kommer representera en klubb på sin nya bostadsort, Oslo-klubben Tyrving. Både Marion och Rebecka gjorde några mindre missar och Josefin sprang riktigt bra och låg tvåa på sin gaffel halvvägs, tyvärr tappade hon en del tid på andra halvan. Laget låg nu tia, med en inbördes spridning på 6,5 min inför den sista parallellsträckan. För andralaget sprang Amanda, Monica, Britt-Marie och Johanna S. De höll ungefär sin placering och växlade som nummer 127.

På den sista parallellsträckan, också en seniorsträcka, hade förstalaget Erik L, Niklas, Johan och Filip J. Killarna gjorde vad de skulle även om Erik inte var riktigt nöjd med loppet. Filip kunde med sträckans femte snabbaste tid täta nästan hela luckan upp till de andra. Vi hade nu ut på den 23:e sträckan placeringen 6 och var 3.23 min efter ledarlaget. I andralget sprang Henrik, Jonathan, Jan och Anders och kunde med stabila lopp växla på plats 121, för övrigt tredje gången i tävlingen andralaget växlade på just den placeringen.

Sträcka 23 får man springa om man är högst H14, högst D18, lägst D35 eller lägst H50. En klar majoritet av topplagen ställer upp med någon ur den sistnämnda kategorin och det gjorde även vårt förstalag. Per Bjurström fick äran att ta hand om sträckan och gjorde det bra. Han gjorde ett bra tekniskt lopp och växlade som åtta, drygt 8 min efter. Många av lagen mönstrade riktiga toppgubbar på sträckan. För andralaget gjorde Magdalena Sjödin debut på 25-manna och hade nästan exakt dubbelt så lång tid som Per. Andralaget växlade som 146:a.

Den näst sista sträckan var i år en damsträcka och här ställde vi upp med Andrea Svensson. Den under några månader tysklandsboende tisartjejen var nog dagens mest besvikna tisarlöpare. Hon var inte alls nöjd och hade gjort flera större bommar. Avståndet till täten ökade dock bara med 1,5 min men några andra lag hann ikapp och Andrea växlade som nia, tillsammans med två andra lag som hade placering 8 och 10. Inte heller Nina Hallor i andralaget var speciellt nöjd med sitt lopp. Hon var dock tillräckligt snabb för att laget skulle klara omstarten och kom in knappt 9 min före det att växlingen stängde som 164:e lag.

Sistasträckan var 9 km lång, de snabbast sprang på 43,5 min, snabblöpt var ordet. I förstalaget fick Daniel Attås bita i ordentligt för att hänga med de två killar han gick ut med men de var ihop fram till tredje sista. I ett försök att komma före de andra gjorde han dock en chansning till näst sista kontrollen som inte gick hem utan det blev en bom på ca 1,5 min. Men han förde i mål laget på en fin tiondeplats, slagna med 11 min av segrande IFK Göteborg. För andralaget avslutade en comebackande Anton Hallor som var tillbaka efter flera månader i fjällen. För Antons del blev det några misstag längs vägen men han kunde föra i mål laget på en slutlig 147:e plats, 2 timmar och 21 minuter efter segerlaget.

Som vanligt bjöd årets 25-manna på fin gemenskap i klubben. Vi är en fantastisk klubb, hoppas fler vill ta chansen att vara med på 25-manna nästa år. Många personer har dragit ett stort lass med logistik och laguttagning, ett nödvändigt arbete som sällan får den uppskattning det förtjänar. Tack till er!

Många åkte hem med bussen efter tävlingen men för några blev det gemensam middag på en indisk restaurang och några besökte 25-mannafesten.

På söndagen avgjordes sedan 25-mannamedeln i samma område, en tävling som i år lockade en bit över 3000 deltagare. 10 tisare kom till start. Bäst av dem lyckades Daniel och Filip som var fyra och fjortonde i H21 samt Dan som kom sjua i H45. Valter var i ledningen halvvägs i H16 men en stukad fot förstörde hans lopp.

Skribent: Daniel Attås
Epost: This is a mailto link
  1. Bra skrivet..

    (Maude 2018-11-10 kl 11:28) Anmäl
  2. En mycket bra skriven resumé av tävlingen. Tack Daniel för den. Perfekt för mig som tyvärr inte kunde vara på plats i år.

    (Jonas P 2018-10-25 kl 16:53) Anmäl

 

 

 

 

Sponsorer 2017

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: 0582-16155
E-post: This is a mailto link

Se all info