Hoppa till sidans innehåll

25-manna

22 OKT 2019 19:44
Enastående prestationer på 25-manna
  • Skapad: 22 OKT 2019 19:44

Andra helgen i oktober var det återigen dags för den efterlängtade resan till den kungliga huvudstaden och stafetten där världens bästa orienteringsklubb koras. Från Tisaren ställde vi upp med två otroligt starka lag för att kämpa om nämnda titel, och båda dessa presterade på allra högsta nivå.

Tidigt på morgonen bar det av med storbuss från Hallsberg, via Kumla och Örebro, mot Stockholm och årets upplaga av 25-manna. För oss som skulle springa någon av de två första sträckorna blev det dock en liten sovmorgon eftersom vi redan befann oss på plats i Stockholm, antingen som mer permanent boende där eller som hotellgäster.

Arenan var belägen på de fina och stora gräsytorna i skogen norr om Västerhaninge kallade Nytorps ängar. Regnet hängde i luften, men stannade för det mesta i molnen, och temperaturen var inte så kall. Den ofta svåra frågan inför ett 25-mannalopp gällande klädseln var således lätt avgjord: pure nylon fick det bli (inget underställ alltså). En annan fråga som också brukar dyka upp inför besöket på 25-manna är om ens skor riskerar bli alldeles leriga och att en därför borde släpa med sig stövlarna. I år gick dock skorna relativt säkra från lera på arenans väldränerade gräsmattor.

Efter dessa väderrelaterade funderingar var det dags att förbereda sig för starten. På startlinjen  stod Filip Jacobsson respektive undertecknad representerade vårt första-, respektive andralag. Med nästan prickfri orientering och hyfsad fart i benen växlade jag på 51:a plats. Även Filip gjorde ett bra tekniskt lopp men hade en lite tuffare dag fysiskt och förstalaget växlade knappa minuten efter andralaget.

Ordningen återställdes dock snabbt genom ett kanonlopp av Lilian Forsgren. Hon såg inte bara till att förstalaget levde upp till sitt namn genom att passera andralaget, hon passerade också många andra lag och förde upp vårat förstalag till en 13:e plats. Efter en sådan insats är det inte lätt att glänsa. Trots starka insatser av de fyraparallelliga tredje- och fjärdesträckorna tappades några placeringar i den tuffa konkurrensen. I andralaget höll sig placeringarna kring 90 och läget såg helt klart lovande ut för en slutplacering topp 100.

Efter att våra ungdomar gjort sitt jobb på fjärdesträckan fortsatte stafetten med ytterligare tre fyraparallelliga sträckor. I förstalaget visade våra elitlöpare, plus en inkvoterad veteran, sin höga klass och plockade tillsammans 21 placeringar till sjätte plats. En lite mer blandad skara tog hand om sträckorna fem, sex och sju i andralaget. Även här plockades placeringar och Göran Attås skickades ut på 23:e sträckan på 73:e plats.

Ut på 23:e sträckan i förstalaget hade Emil Larsson sällskap av OK Linnés Viktor Boström och även vid växling var de tillsammans som lag sex och sju. Också Oskar Andrén på sträcka 24 slog följe med en Linnélöpare; Rassmus Andersson. Tillsammans sprang de in mycket tid på Hakarpspojkarna som låg på femte plats. Men bakom dem hade Vojtech Kral för IFK Mora sprungit ännu snabbare och det var fyra lag så gott som ihop inför sista sträckan.

I kampen mellan dessa fyra lag om placering fem till åtta växlade Oskar ut Josefin Tjernlund. Vid varvningen var det fortfarande fyra lag tillsammans men ett blågult lag, IK HP, var utbytt mot ett annat, MS Parma och i slutspurten in mot mål fixade Josefin en skön sjätte placering till vårt förstalag. Andralaget, med avslutningslöparna Ivan Forsgren och Nina Hallor, klarade till slut topp 100 med god marginal och slutade på en 84:e plats vilket betydde tionde bästa andralag i tävlingen.

Tack för årets 25-manna och bra jobbat allihopa!

Topp 10

1                         Tampereen Pyrintö 1

2                         Nydalens SK 1

3                         Koovee 1

4                         IFK Lidingö SOK 1

5                         IFK Mora OK 1

6                         OK Tisaren 1

7                         OK Linné 1

8                         MS Parma 1

9                         Tullinge SK 1

10                       Järla Orientering 1

 

Bästa andralag*

35                       IK Hakarpspojkarna 2

44                       IFK Lidingö SOK 2

46                       Tampereen Pyrintö 2

47                       Göteborg-Majorna OK 2

50                       OK Linné 2

68                       Järla Orientering 2

75                       Koovee 2

76                       Nydalens SK 2

82                       Sävedalens AIK 2

84                       OK Tisaren 2

 

(*Observera att IFK Göteborg 2 inte räknas eftersom IFK Göteborg 1 inte placerade sig bättre)

Skribent: Erik Lindgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info