Hoppa till sidans innehåll

Jukola och Venla

31 AUG 2021 08:24
Det har gått över en vecka sen Venla och Jukola och flera har till och med hunnit springa SM. Några enstaka har även plockat med sig ett SM-löv hem. Min uppgift är att summera Venla och Jukola i ett skrivet format. Här kommer det. Läs och njut!
  • Uppdaterad: 31 AUG 2021 08:24

Napapiiri-Jukola var stafetten då tanken var att alla nattsträckor skulle springas utan pannlampor. Detta tack vare midnattssolen som i juni månad 2020 skulle ha lyst över alla (natt)löpare. Så blev det inte. Det blev i stället augusti 2021. Pandemin tog oss med storm, även orienteringsvärlden. Och hur nu Finland fick tillåtelse att genomföra en stafett med över 12 000 deltagare vet jag inte, men lördagen den 21 augusti kl.13.45 gick starten för Venla och 23.00 för Jukola 2021.

Jag spolar tillbaka lite i tiden, för helgen började för de flesta redan på torsdagen då vi i samlad trupp satte oss på tåget i Hallsberg. Vi åkte via Gävle station till Luleå med nattåget. Väl i Luleå fanns två bilar samt en minibuss på plats för att frakta gänget över gränsen till tomtens hemstad Rovaniemi. Efter ett enklare träningspass för de flesta av oss så somnade vi gott i små stugor med julgranar och adventsljusstakar, allt för att hålla tron om jultomten vid liv. För tomten finns väl inte på riktigt? Eller?

På startlinjen för Venla stod ungefär 800 lag, två av dem var från OK Tisaren. Linnea och Anna startade och efter knappa 50 minuter i skogen (eller borde jag skriva ”i kärret”?) så var de åter tillbaka på tävlingsarenan och de växlade ut till Lovisa respektive Sofia.

Efter 4 sträckor där även Elle, Josefine, Feia (lånad från Sävedalens AIK) och Lilian sprang kom lagen i mål som nummer 28 och 100. För att summera Venla så var vissa mer nöjda än andra med sina prestationer (Lovisa var ”the queen” på andra sträckan) samtidigt var andra mer eller mindre besvikna på bansträckningen (främst kanske undertecknad). Besvikelsen var stor när jag vecklade upp kartan till startpunkten och såg att vi inte skulle få uppleva ett enda ”berg-i-dagen” som området var så omtalat för. Varför ska Venlas tider på respektive sträcka vara så otroligt mycket kortare jämfört med Jukolas? Det är tyvärr väldigt vanligt att Venlas deltagare nästan aldrig hinner se de finare partierna av terrängen. Något jag dels tycker är orättvist, diskriminerande och statussänkande för oss kvinnor.

Nog av upprördhet och åter fokus på helgens stafetter. Dags för stafett nummer två – Jukola. Efter lite om och men så lyckades Tisaren lag 2 få ihop ett lag enbart med kvinnliga löpare. Valter och Ellinor fick ta sig an första sträckan och Valter växlade över Tisaren lag 1 som nummer 9 och levererade jädrans bra! Efterföljande löpare (Daniel, Gustav, Johan, Emil, Anton och Oskar) gjorde fina prestationer och lyckades undvika de stora misstagen. Oskar tog in laget på en 36e plats i stafetten. Om jag får vara subjektiv och gissa så hade Tisaren lag 2 en förjädrans trevlig natt och morgon och slutade på plats 161. Även här vill jag lyfta Lovisas prestation som fick äran att springa ”långa natten” och det med prestige! Efter 2h och 36 min växlade hon över efter att dels ha fått krossa norra polcirkeln (enda sträckan som gjorde det) samt fått uppleva Jukolas hittills genom tiderna längsta långstäcka mellan två kontrollpunkter, hela 5,4km (!).

Nog om placeringar hit och dit – dags för en sammanfattning. För Venla och Jukola är verkligen något ut över det vanliga och jag är så tacksam att ha privilegiet att få uppleva detta. Det är så mycket mer än placeringar och rätt kontrolltagningar. Det är laganda, nervositet, öl i bastun, korv utan bröd, militärtält, regn och solsken. Och glöm inte det jobb coacherna gjort för oss löpare under denna helg. Tack Tomas och Karin att ni fanns där under helgen och fick oss löpare att le och känna oss stolta över oss själva!

Det ryser i min kropp när jag tänker tillbaka på helgen. Har du någon gång möjlighet att uppleva detta arrangemang på plats så rekommenderar jag dig varmt att åka dit. Ett slags Vasalopp i finsk prägel.

Skribent: Linnea Claesdotter
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info