Hoppa till sidans innehåll

Tiomila

2018-05-16 20:36
Årets Tiomila avgjordes i utmanande terräng vid Nynäshamn.
  • Uppdaterad: 2018-05-25 18:34

Ungdomsstafetten:

På Fredagen så åkte vi, hela ungdomsgänget, mot Nynäshamn och vandrarhemmet bara några km ifrån arenan där vi skulle sova. Väl där på vandrarhemmet så fick vi mat och vi hade presentationer av lagen och lite genomgång tillsammans med seniorlagen ifrån klubben.

Sedan så var det dags att sova för att vi skulle vara pigga på lördagen. På lördag morgon åkte vi ut till kvarnängens IP som arenan hette och sedan var det bara att förbereda sig inför starten kl. 10:30 som var den första av de tre stafetterna.

På förstasträckan så sprang jag, Valter Pettersson. Jag gjorde ett bra lopp och efter att ha legat med i klungan så kunde jag få en lucka när jag tog ett annat vägval än de andra. Det gjorde att jag kunde växla först och på andra sträckan så sprang de 2, H14 löparna Emil Larsson och Noel Helmersson ut. Det är inte lätt att springa ut först i en stafett men i början av sträckan så höll de ihop och gjorde det bra men delade sedan på sig och Emil tog det bästa vägvalet och var 3:a ute vid tv-kontrollen. På slutet så gjorde Emil en liten bom men lyckades växla som 19:e lag och nu var det dags för Maja Sjödin och Hedda Lindberg att ge sig ut på 3:e sträckan. De fick dock en tuff start och gjorde en stor bom i början av loppet men sprang sedan bra och växlade tillsammans ut till sistasträckan som 144:e lag. Och på sistasträckan så hade vi Amanda Sjödin. Amanda gjorde inga större missar och gjorde ett bra lopp och förde in laget på 165:e plats. En rätt bra placering med tanke på att det bara var jag som var 16 år och de andra var 14 och yngre. Jag tror att vi alla var överens om  att terrängen var fantastisk och att vi gjorde en bra stafett tillsammans.

Efteråt så hejade vi på våra damlag innan de flesta av oss åkte hem till Hallsberg igen, men jag tror nog att alla de yngre i vårt lag som får springa nästa år också redan längtar dit…

Damstafetten:

Endelig var dagen her, den vi hadde ventet på så alt for lenge. Snøen har forsvunnet og for min del var det første møte med Tisaren-gjengen etter en lang vinter. Og hva er vel bedre enn å starte sesongen i skogen ved Nynäshamn?! 

Lørdag morgen våknet nesten alle jentene klare til start, men vi fikk dessverre et forfall i 1.laget. Ellinor T kunne ikke løpe, og Rebecka gikk nå fra 2.laget opp til 1. Vi hadde ikke håpet på forfall på tett inn på start, men vi visste at Rebecka kom til å gjøre en strålende innsats på 1.laget, mens 2.laget fikk inn superreserven Julia. Vi startet dagen med litt gjennomgang av taktikk og logistikk for dagen. Vi ble alle enige om at dette skulle være morsomt og at alle skulle gjøre sitt aller beste. Etter det ble det litt fotografering, bra resultat! 

Starten gikk kl 13:15, og Lovisa og Josefin la ut i skogen. Alle var veldig spente på å se hvem som var først av våre to jenter på 1.meldepost. Og vi kan vel alle innrømme at vi var litt sjokkerte da 2.laget lå før 1. laget underveis. Lovisa hadde bommet litt i starten, men løp seg opp igjen og vekslet som nr 79. Josefin løp bra hele veien og vekslet som nr 111. På 2.etappen var det Rebecka og Helena som skulle gjøre jobben, og det gjorde de begge to. Stabile løp og begge to plukket flere plasser på sin etappe. På den tredje etappen var det Andrea og Elif som skulle gjøre jobben. En løype på 11 km skulle løpes, så her kunne mye gjøres. Begge to grep muligheten og løp som guder. Andrea plukket hele 26 plasser. Elif var godt fornøyd med løpet sitt, men følte hun tapte mye på slutten da hun ble sliten. På den fjerde etappen skulle Josefin T og super Julia løpe. Ikke uventet løp Josefin et bra løp, og klatret enda flere plasser. Dette førte også til at Tisaren 1 nå var oppe igjen blant de aller beste lagene, og vekslet som nr 18. Julia løp også et bra løp, og klatret flere plasseringer (21!). Så nå var det duket og klart til at sisteetappen skulle få en fin reise gjennom krevende skog. Lilian løp ut i skogen, og var klar til å jakte på de som var foran i skogen. Tilslutt greide Lilian og klatre 1.laget opp til en 15.plass, noe som er veldig bra. 2.laget sin sisteetappeløper fikk det derimot litt tungt i starten og hadde en bom allerede på 1.post. Videre gikk det helt okei for Line, men litt rusten i o-teknikken. Tilslutt ble 2.alget på 87.plass noe som også er bra til å være et 2.lag.

Alt i alt må vi jentene si oss fornøyd med en 15.plass og en 87.plass. Så ser vi fram imot flere løp og stafetter utover våren og sommeren.

Herrstafetten:

Efter en vår med flera skadade herrlöpare så lyckades UK tillslut att samla ihop två tisarlag till start. 10-mila arrangerades i år i Nynäshamn som bjöd på en fin arena med konstgräsunderlag och nära till allt. Terrängen bestod av kuperad kustterräng, med branta höjdpartier. En krävande terräng både fysiskt och teknisk.

Klockan 20:30 gick startskottet för herrkaveln, som därmed startade i skymning. Gustav och Emil öppnade starkt och gav båda lagen ett bra utgångsläge. Efter det rullade det på under natten med många stabila insatser. Klurigt i mörkret och viktigt att veta vilken höjd man går upp på för att undvika parallellfel, var omdömet av nattens löpare. Även idealtiden skulle visa på utmanande banor, då den var lite för snävt beräknad av arrangören. Lätt regn föll men inga sura miner. Extra kul att de äldre herrarna i klubben taggat till och även att några seedat upp sig till första laget.

Undertecknad stämplade tillslut in på en 48:e plats på sista sträckan och kunde konstatera att vi klarat av topp 50. I Tisarens andralag fick de två sista sträckorna gå med i omstarten, och slutade efter det på en 148:e plats. Vann gjorde IFK Göteborg följt av OK Linne och Koovee. Med tanke på flera tidiga återbud så kanske vi kan se tre lag till start i 10-mila 2019.

/Erik Fernlund

 

Laguppställningar:

OK Tisaren 1                     

Placering: 48

1) Gustav Hindér

2) Johan Aronsson

3) Magnus Persson

4) Oskar Andrén

5) Niklas Gustafsson

6) Dan Larsson

7) Valter Pettersson

8) Mathias Drage

9) Tomas Hallmén

10) Erik Fernlund

 

OK Tisaren 2

Placering: 148

1) Emil Nylin

2) Peter Sjödin

3) Jan Sjödin

4) Mikael Pihel

5) Jonatan Aronsson

6) Jonas Pettersson

7) Jakob Attås

8) Jonathan Karlsson

9) Cristoffer Stockman

10) Petter Johansson

 

  

 

 

Skribent: Valter P & Line S & Erik F
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

Sponsorer 2017

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: 0582-16155
E-post: This is a mailto link

Se all info