Hoppa till sidans innehåll

Tiomila

15 MAJ 2022 22:15
När det äntligen var dags för Tiomila efter flera års väntan var det en tävling som dessutom avgjordes på hemmaplan i Ånnaboda.
  • Uppdaterad: 15 MAJ 2022 22:15

Ett tiomila på hemmaplan, närmare bestämt i Ånnaboda i Kilsbergen är något som motiverat mig lite extra i träningen, säkert många andra också. Senast tiomila avgjordes var tre år sedan, då i Skåne och mycket har hänt sen dess.

Årets tävling avgjordes alltså i Ånnaboda med arena på stadion, startpunkt upp mot sydöst och sista kontrollen var på den västra sidan mot Ånnabodasjön. Vädret var väl anpassat för en orienteringstävling.

I damkavlen hade vi två lag. Förstalaget var exakt samma fem löpare som för tre år sedan, nu i lite annan ordning. Lilian Forsgren, Lovisa Persson, Josefin Tjernlund, Ellinor Tjernlund och Andrea Svensson. Man hade höga förhoppningar efter en fin vårsäsong där de bland annat slogs om segern på Kolmårdskavlen.

Tyvärr hade Lilian dragits med lite sjukdomsproblem under våren och hade inte den ork som hade krävts för att hänga med på förstasträckan. Hon växlade 5:37 efter på placering 47. Inte heller Lovisa hade någon superdag utan tappade ytterligare 6 minuter och 12 placeringar. Josefin sprang den "långa dagen" och fick göra jobbet själv, med 33e tid på sträckan klättrade hon till plats 36. Ellinor sprang den kortaste sträckan, den fjärde och hade bäst sträckplacering i laget när hon var tia, hon växlade som 30. Andrea kunde slutligen föra i mål laget på plats 23, 22 minuter efter segrande Nydalen som stod för en imponerande stafettinsats och ledde tävlingen från tidigt på sträcka 2 till mål.

Andralaget hade flera nya ansikten jämfört med senast. Här sprang Moa Alsiö, Rebecka Nylin, Anna Hallmén, Linnea Claesdotter och Sofia Johansson. De hängde med förstalaget relativt väl i början och slutade på plats 65, drygt 47 min efter.

I Tiomilakavlen hade vi också två lag där flera återbud gjorde det lite svårt att få ihop andralaget men det lyckades. Flera hjältar ställde upp, bland dem Per Bjurström som gjorde comeback på tiomila efter flera år och andra löpare som fick springa lite längre än planerat.

Andralaget som bestod av Emil Larsson, Anders Holm, Simon Sanderi, Martin Sand, Martin Särnbrink, Christoffer Andersén, Per Bjurström, Robin Helmersson, Adam Aili och Jonathan Karlsson blev 127a, drygt 3,5 timme efter segrarna OK Linné.

Förstalaget fick en fin start genom Oskar Andrén som låg långt fram under hela sträckan och växlade som 28a. Daniel Attås tog över på en kortare sträcka och förde upp laget till 9e plats. På den tuffa tredjesträckan sprang junioren Valter Pettersson i tätklungan vid de flesta TV-kontroller mot många riktigt starka löpare. Orken tröt lite på slutet men han växlade ändå på plats 15. Fredrik Glännefors tog över och sprang jämnt med täten långt in på sträckan, det blev dock en liten bom på slutet, han växlade som 26a. Den femte sträckan var i år "långa natten", den tog Daniel Forsgren hand om. Han var bland annat ute och roade sig med Kalevan Rastis båda lag och kunde efter närmare två timmars löpning växla på plats 34.

Efter det följde två korta nattsträckor, på dessa gjorde Mathias Drage och Johan Aronsson fina lopp och växlade som 28 och 30. Olle Josarp tog hand om den raka gryningsträckan därefter och växlade som 32a. En placering som Anton Hallor höll mot bra motstånd på sträcka 9. Filip Jacobsson förde slutligen i mål laget som 33a vilket var två placeringar bättre än 2019. Knappa timmen var man efter segrarna.

Kul att det återigen arrangerades ett tiomila, extra kul att det var på hemmaplan. Många tisarsupportrar var på plats. Nästa år blir det betydligt längre resa, då avgörs tävlingen i Skellefteå.

Skribent: Daniel Attås
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info