Hoppa till sidans innehåll

April april? Premiär i Norge - och stora framtidsplaner

01 APR 2019 10:00
Efter att ha bott i Norge i snart två år ser Oskar möjligheterna att utveckla sig själv, och norges juniorer genom att satsa mot landslaget i väst. Tävlingspremiären i Stavanger i helgen gav goda fysiska besked.
  • Uppdaterad: 01 APR 2019 10:00

Gårdagens tävlingsreferat från Norge var alltså ett aprilskämt! Eller?

 

Jo, jag (Oskar) har faktiskt varit i Stavanger och sprungit, så resultatlistorna har jag inte fixat bara för att få till ett trovärdigt aprilskämt. 

 

Däremot kommer jag inte att satsa på att få springa VM i Norge för Norge, som svensk i Norge måste man ta upp kampen mot lillebror och visa att den svenska fanan ska vaja högst! Så om Håkan (sveriges förbundskapten) läser det här så får du inte glömma bort mig mot framtida uttagningar ;) 

 

Men hur mycket av det som står i artikeln nedan är egentligen sant, och vad är en del av aprilskämtet? 

Det är upp till er att spekulera i, så hälsar bara undertecknad att fortsättning följer! 

Nedan kan ni läsa artikeln som alltså delvis utgjorde årets aprilskämt! 

 

 

I helgen tog Oskar Andrén flyget från Trondheim till Stavanger för att göra tävlingspremiär (sprang för sin norska klubb IL Leik).

Det var debuten för den norska Sprintligan, deras satsning på att utveckla sig som sprintnation. På lördagen var det prolog + jaktstart, där Oskar var lite ringrostig. Trots det var han närmare konkurrenterna än det han brukar vara på samma tidspunkt, och efter att ha hämtat in 20 sekunder på en stor klunga i jaktstarten slutade han på en 9e plats, efter folk som Øystein Kvaal Østerbø, Emil Ahlbæck och Yannick Michels. Hela resultatlistan hittar du här: https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=11087&eventRaceId=11574&overallResults=True&groupBy=EventClass

 

«Med en knackig prolog där jag hade svårt att hitta ett tekniskt flyt och gjorde en del småtabbar, är jag ändå nöjd med att ha 4e bästa tid i jaktstarten, det visar ju att kroppen är på gång fysiskt även om det fortfarande ligger massa snö i Trondheim och att jag inte får träna i skog på ett tag. Jag trodde att jag skulle vara längre efter löpmässigt, men det är kul att se att kroppen är bättre än förväntat.»

 

Söndagen bjöd på Knock-out sprint, med en prolog följd av semifinal och final. Svenskarna på plats behöver träna lite mer på att springa med emitag (norska motsvarigheten till SIAC air), då Oskar inte fick registrert en kontroll i prologen och då blev diskad. Han hade sprungit förbi kontrollen och stämplat men inte fått den registrerad. Tidsmässigt hade det motsvarat en andra plats, 5 sekunder bakom Eric Börjeskog som vann prologen.

 

I semifinalen gick Eric på samma smäll, så båda svenskarna slutade alltså som DSQ denna dag.

 

«Jag tror att vi lärt oss att man måste kolla på brickan så att den lyser och inte bara lita på att den funkar som den ska… Och om repetition verkligen är kunskapens moder så har vi åtminstone fått berättat det tillräckligt många gånger nu så det ska sitta till nästa gång. Men det är bara att skratta åt det, som tur var så betyder inte resultat någonting i slutändan för vår del. Den här helgen är bara bra träning på bra banor och med bra motstånd, så man får ta det för vad det är och fokusera på att man har fått bra träning. «

I Sprintliga så är det enbart 4 av de 6 sista resultaten som räknas i slutet, och eftersom det är 10 deltävlingar så är alltså de 4 första obetydliga. (Norge…)

 

Och efter denna helg väntar Norwgian spring för Oskar, där över 160 H21-löpare är anmälda för att visa framfötterna till årets VM.

 

«Det är ju fantastiskt att börja säsongen med att springa mot världseliten, först i sprint nu och nästa helg i skog. Det blir en viktig värdemätare och framförallt viktigt att göra det bra för VM som går i Østfold i augusti.

När vi var i Spanien på läger så sprang vi en medeldistans där Vojtech Kral och Bojan Blummenstein var med bland annat, och där höll jag deras tempo utan problem. Så det är spännande att se att jag är så bra nu som jag är, det har jag aldrig varit så här tidigt tror jag tidigare år. Det lovar gott!»

Sträcktider från den medeln ligger här för intresserade: http://obasen.orientering.se/winsplits/online/es/default.asp?page=table&databaseId=60749&categoryId=3

 

Och det är alltså med VM i sikte som Oskar går in i årets tävlingssäsong, men det är alltså inte den blågula tröjan som är i sikte.

 

«Eftersom jag trivs så bra här i Norge, har jobbet på gymnasiet som tränare och därigenom fått en fot in i det norska juniorlandslaget som potentiel ledare framöver så känns det både lättare och även rätt att nu sikta in mig mot det norska landslaget även i min egna elitsatsning.»

 

Det grundar sig alltså dels i att Oskar vill ha en helhetsbild som löpare och förebild mot sina utövare i Norge samtidigt som han ser fördelarna med att vara löpare i det norska landslaget jämfört med det svenska.

 

«Från tidigare landslagsuppdrag i Sverige har jag fått med mig väldigt stora erfarenheter, både som löpare men även en inblick i hur landslagsledningen jobbat mot oss löpare. Detta kommer jag verkligen ta med mig vidare, men jag ser fler fördelar i att nu rikta in mig mot Norge.

Som en framtida landslagsledare i Norge tycker jag det är viktigt att jag själv får de erfarenheter som jag kan få (om jag blir uttagen såklart) från det norska landslaget och hur det hanteras. Jag ser en liten risk i kulturkrock om jag enbart kommer med mina erfarenheter från Sverige ifall normännen jobbar på ett helt annorlunda sätt. För juniorlöparna som jag kan få möjlighet att coacha tycker jag det är viktigt att de litar på vem jag är och att jag vet hur det fungerar i det norska systemet och då kan göra ett så bra jobb som möjligt.»

 

För att kunna springa i det norska landslaget måste man vara norsk medborgare, och detta kan alltså Oskar söka nu när han bott i Norge två år.

«Det är ganska bra timing också faktiskt, eftersom jag bott i Norge i två år 1 augusti och VM i Norge börjar 13 augusti. Jag har redan börjat en dialog med norska skatteverket som verkar positiva, men de vill ha en uttalelse från norska landslagsledningen om att jag är aktuell för eventuella landslagsuppdrag innan de beviljar medborgarskapet så tidigt. Egentligen ska man ha bott i Norge i sju år för att tilldelas medborgarskap, men man kan alltså söka redan efter två år.»

 

Hur ser då Norge på att du vill byta landslag?

«De löparna och klubbarna som är i min närhet tycker att det är spännande, men jag har inte snackat så mycket om detta med norska löpare än eftersom det är i en så tidig fas fortfarande. Men både Freidig och NTNUI tjatar på mig om klubbyte, så jag tror nog bara de tycker det är kul att jag vill fortsätta var kvar och utvecklas i Norge.

Norge har ett öppet landslagsläger i Sarpsborg där jag ska få vara med, och där kommer jag hjälpa till både som ledare för att få erfarenheter från hur de jobbar, samtidigt som jag vill visa mig fram löpmässigt. Det kommer bli en spännande vecka!»

 

Hur påverkar det här din roll i Tisaren, kommer vi se mer av dig i våran röd-vit-blå tröja?

«Självklart kommer jag att fortsätta satsa på Tisaren, det kommer alltid vara min huvudklubb. Stafetterna kommer jag att ha prio på, och 10-mila, Jukola och 25-manna står väldigt tidigt klart i planeringen. Däremot så kan det bli så att jag prioriterar norska tävlingar ifall det blir någon krock, som till eksempel i höst kommer jag prioritera NM före SM. Men jag hoppas kunna kombinera Norge och Sverige på bästa sätt, och springa de tävlingar som är praktiskt genomförbart i Sverige. Jag måste ju också ta hänsyn till jobb och skola här i Norge när jag planerar.»

Skribent: Oskar Andrén
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info