Hoppa till sidans innehåll

Bettina Aebi tillbaka i tisarfärgerna

09 FEB 2018 22:12
Efter 3 säsonger OK Linné är hon nu tillbaka igen. Vi hälsar Bettina varmt välkommen till OK Tisaren.
  • Skapad: 09 FEB 2018 22:12

För många av er är det säkert ett bekant ansikte men för er som inte känner henne kommer här en snabb resumé. Orienteringen var ett självklart inslag tidigt i Bettinas liv tack vare hennes pappa Fritz som är en inbiten orienteringsfantast. År 2007 flyttade hon från hemstaden Oberönz i Schweiz till Hallsberg för att gå på orienteringsgymnasiet under ett år. Under detta år bodde hon hemma hos familjen Forsgren, blev tisarit och lärde sig svenska snabbare än man hinner blinka. 7,5 år sprang hon för oss där två av höjdpunkterna är de båda pallplatserna på 10-mila (2a 2012 och 3a 2014). Och sist men inte minst så är hon storasyster till Marion och kan inte fatta sig kort i skrift så här kommer ett megalångt repotage.

Vad har du haft för dig sen vi såg dig sist?
Det är ju ett tag sedan jag var i Hallsberg sist faktiskt och sen dess har det hänt massor...
Sammanfattat: jag har hunnit bli klar med mina juridikstudier (sommaren 2016), gjort praktik på en domstol, gjort praktik på en advokatbyrå (eller där är jag fortfarande, men den tar slut i mitten av mars),  efter det ska jag börja plugga inför min advokatexamen som jag förhoppningsvis ska börja skriva i höst - läskigt!

Jag har slutat satsa på landslagsnivå vilket var ganska svårt i början, jag visste liksom inte hur mycket orientering/träning jag behövde ha i mitt liv för att må bra. Men nu har jag blivit tränare för vårt regionala ungdomslag vilket är underbart. Där coachar jag i snitt en helg i månaden. Med tre till tränare fixar vi mat, transport, tränings osv. Så kommer jag ändå ut en del, för jag kände att jag verkligen saknade orienteringsvärlden. Eftersom jag inteär iväg på en massa tävlingar och landslagsaktivitet längre har jag dessutom hunnit med att springa runt i bergen mer och börjat åka longboard igen. Nu på vintern har jag härjat runt i skidbacken också. Om några veckor ska jag dessutom flytta till en sprillans ny lägenhet med min pojkvän här i Bern.  En icke-orienterare för övrigt men vi jobbar på det ;)

Hur kommer det sig att du byter till OK Tisaren till 2018?
Jag hänger inte i Uppsala så mycket längre och då kändes det naturligt att byta tillbaka till min "hemmaklubb". För det är Tisaren för mig, det känns alltid som att "komma hem" när jag kommer till Hallsberg. Jag har saknat att springa i ett lag med tjejer som samtidigt är några av mina bästa kompisar, det ger en känsla som är svår att beskriva. Som jag sa är jag dessutom inte med i landslaget längre och då känns det kul att ha något annat som är motiverande, stafetter är alltid ett bra mål att satsa på.

Om du fick välja en sträcka på 10-mila, vilken skulle du löpa då?
1.., som vanligt.

Hur ser en vanlig dag ut hemma i Schweiz?
Jag går upp, ibland cyklar jag eller kör lite yoga innan jobbet. Kl 8 står jag på mattan, sätter mig bakom datorn och fipplar med straff- eller civilrättsfall. Ibland hälsar jag på någon klient i fängelset, ibland är jag med i domstolen när det är förhandlings och så vidare. Det är oftast spännande och jag gillar att gå till jobbet.På lunchen brukar jag springa en runda, men jag har haft problem med ett knä (löparknä) ganska länge nu så det blir mest simning eller cykling inomhus istället. Sedan slutar jag jobbet kl 17 ungefär (jag jobbar deltid) och åker hem (eller till Zürich där min kille bor, än så länge). Inte jätteflexibelt det där med jobblivet fick jag inse nu så jag ser faktiskt fram emot min pluggperiod där jag kommer vara mer "fri" i min vardag och kanske kunna sticka ut på ett pass när det är fint väder, även fast det är mitt på dagen.

Jag vet att du har varit lite av en globetrotter det senaste året och hunnit checka av både Kuba, Bali och Hawaii. Har du några roliga reseminnen och platser du kan rekommendera?
Jag har ju lite dåligt samvete med tanke på mitt ekologiska fotavtryck och har lovat mig att lugna ner mig lite. Men jag kände att jag äntligen ville göra det jag inte kunde när jag hela tiden var så "låst" på grund av en tävlingskalender och träningar som skulle göras. Så jag valde med flit ställen man VERKLIGEN inte åker till för att springa orientering.

Hawaii var nog det häftigaste jag varit med om av allt. Naturen är sjukt fin och det är lite av en "spirituell" upplevelse att vistas där (säger jag som inte alls har mycket över för metafysiska grejer). Inte helt oväntat var det som jag nog minns mest känslan man fick av de helt fantastiska vyerna, det var som att ögat aldrig kunde få nog! Utsikten från Diamond Head över Honolulu (sprang förbi ungefär 1 milliard asiater jättetidigt på morgonen) - ballt! Vandringen runt vulkanen Kaua som var på gränsen till oansvarig (massa rep man skulle dra sig upp längs, genom vattenvall och ner leriga passager där det var stup ner mååånga meter till vänster och till höger). Hela vintergatan man såg från Haleakala vulkanen på Maui - overkligt. Eller Wimea valley på Kauai, och hela Napali coast.

På Kuba var det "salsa" som gällde och lite allmänt kaos, väntan (de har inte bråttom där) och galenheter (nästan rånad av någon skum typ när jag ville stanna längre och dansa lite till och behövde gå hem själv sent på kvällen). Ett måste: Viñales dalen och att åka taxi collectivo (så heter skruttbilarna man blir skjutsat i på supertrasiga vägar).

På Bali (eller snarare ön Lombok) var det surfa och inse att människan verkligen inte behöver mycket för att vara lycklig. Fantastiskt: Mangojuicen man får serverat (iof även på Hawaii och Kuba), Tanjung Aan stranden, m.fl.

Om du fick vara en sagofigur vem skulle du då vara och varför?
Ronja Rövardotter. Hon var väldigt cool och modig, levde i skogen och gjorde inte alls som hon blev tillsagd. Plus att hon var svensk. Exakt så ville jag va.

Tack för intervjun Bettina, och återigen välkommen. Det ska bli kul att ha dig tillbaka i vårt gäng!

Skribent: Lovisa Persson

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: 058216155
E-post: This is a mailto link

Se all info