Hoppa till sidans innehåll

EM-test & SM i Knockoutsprint

29 APR 2021 23:07
I helgen har vi varit i Ankarets stad och sprintat loss för fulla muggar! Och inte bara det, massa skoj och historier från Lägergården Lejdet ser du också längre ned i referatet!
  • Uppdaterad: 29 APR 2021 23:07

Alla bilder här är tagna från Moa Gustafssons fantastiska galleri, med tillåtelse från fotografen själv :) Spana in fler bilder på galleri.woasfoto.se

I sann journalistanda kommer här ett något sent reportage från helgens alla spännande bravader i Norrtälje. Många utropstecken, felciterade texter, något påhittat och även massa stavfel (eller språkfel?) utlovas.

 

Denna helgs journalist åt oktisaren.se sitter i dagsläget på rum 755 i ett karantänhotell i en stad hos vårt västra grannland – Trondheim. Resan dit är en historia för sig själv, och farsan tyckte att den var värd att publiceras någonstans så den får slinka med i detta reportage. Kanske kan historian bidra till ökad förståelse för utdragna historier, ”onödiga” anekdoter och ett försök på att både fördriva tid, låta intellektuell men även ge vår enorma läsarskara en fantastisk kväll!

Det finns väl en anledning till att lärare ger ett tak på antal ord eller sidor när det ska lämnas in uppgifter, men internettkommittén har inte gett mig några sådana instruktioner, så det ska jag utnyttja fullt ut! Kan det bli vårens längsta reportage? Det är värt ett försök! Vill man läsa om helgens tävlingar kan man säkert scrolla ned en bra bit (börjar den med fet text så man tydligt ser det).

 

Det här med att berätta om en helg i kronologisk ordning skiter vi i, vi börjar redan innan tävlingshelgen för att även förklara varför jag är i Trondheim nu och inte förbereder mig till elitstafetten nästa helg. UK anser mig inte som en skogslöpare helt enkelt. Nejdå, jag hade väldigt gärna varit med! Och UK också (säger de i alla fall).

Sedan påsk har jag varit hemma hos familjen och haft ledigt från jobbet som tränare i Trondheim. För att ha råd att betala karantänhotell måste jag jobba lite också, och planeringen blev så att EM-uttagningen får styra. Kommer jag till EM blir jag kvar i Hallsberg fram till EM, om inte måste jag leka vuxen några veckor. Spoiler alert, men uttagningen kommer vi tillbaka till.

Vägen till Trondheim var minst sagt spännande med gällande regler och karantänföreskrifter med mera. Då jag varit hemma på nödvändig resa kan man tolka det som att jag skulle få ha 10 dagars karantän hemma i likhet med tidigare gånger jag åkt över gränsen. Väl på gränsen står svenska polisen och kontrollerar folk som reser in till Sverige, och på norska sidan står militären och kontrollerar folk som ska in i Norge.

Första stopp vid gränsen är då kontroll av diverse grejer: vad jag gjort i Sverige, hur länge jag varit där, vad jag ska göra i Norge, dokument kollas upp… Jag har med hyresavtalet och visar det, och får frågan ”Har du fått dette oppholdssted godkjent?” Njaaa, alltså jag är ju folkbokförd i Norge så jag har tolkat det som att det är tillräckligt när jag varit på nödvändig resa i Sverige? ”Du må gjøre en søknad for å få oppholdsstedet ditt godkjent for karantene.” Efter ett kort telefonsamtal fick jag ändå åka in i landet.

Stopp 2, några kilometer senare: corona-test. Mitt intyg från testet jag gjorde 7 timmar tidigare fick mig över gränsen, men för att komma vidare behövdes ett negativt snabb-test även vid gränsen. Sagt och gjort – välkommen in i Norge! 01.00 rullar man in framför huset och går in och packar upp och sover några timmar. Får ett samtal på morgonen från någon som kontrollerar folk som åker in och har karantän utanför karantänhotell om de har inblick i de regler som gäller. Lyckades komma genom även det samtalet och drog ut på några intervaller. Efter lunch kommer det upp en bil till infarten (ja upp, det är såklart några höjdmeter uppför till huset) och ut kliver en ”karantäninspektör” som ska göra en fysisk kontroll där man bor. Då jag delar bad och kök med två andra kan jag inte isolera mig tillräckligt bra efter nya regler, så då var det bara att ta sig till karantänhotell. Så här sitter jag nu och får timmarna att gå! Hämtar maten utanför dörren men får som tur är komma ut och träna.

Det här har även blivit en snackis i studentmiljön har jag hört, men om rykterna går att jag blivit tagen av polis eller hur snacket går vet jag inte. Jag bjuder på den i alla fall, är ju ändå en ganska sjuk upplevelse.

 

 

MEN, nu ska vi ta oss till Norrtälje och lite orienteringstävlingar!!

Tävlingarna är ju sällan det som är viktigast i sådana här reportage, resultaten finns ju på eventor. Det är ju allt det andra man vill läsa om, hur kallt det är i boendet, vilka lekar som är på kvällen och liknande!

Minnet är bra, men kort, så vi får se hur mycket jag får med och vad som får vara osagt.

Vi kommer i några bilar till ett väl beprövat boende, Lägergården Lejdet. Här har vi bott förr, och vad jag kan minnas var det kallt då. Enligt Tompa hade de sagt att det skulle vara varmt, men jag vet inte vad de har för standard där i skogen när temperaturen ute är varmare än inne. Med 5 meter i takhöjd och en luftvärmepump 3 meter högt upp hände inte så mycket heller. En relativt stor kamin blev räddaren i nöden, och som tur var så var alla lösa grenar och pinnar, vad det nu kallas när de typ gallrat, relativt torrt och gick att kasta in i elden. Efter några timmar blev det tillräckligt varmt för att ta av sig dunjackan åtminstone, så där får vi väl anse oss nöjda.

Det här är alltså fredag kväll, och på lördagen väntar ett spännande EM-testlopp som även fungerar som kval till helgens SM i knockoutsprint. Tidigare i veckan hade silver-Josse och vägg-Oskar (smeknamn tagna från Ultra-SM) tillsammans med konsult Jonatan Gustafsson från KFUM haft ett förberederande möte. Där gicks nya sprintnormen igenom, vi kollade på gamla kartor (det som fanns tillgängligt), lite Google Maps och sånt som ska till samt delade med oss av erfarenheter från den nya SM-grenen: Knockout. Teori, taktik, teknik… Alla ord som börjar på T är värda att hålla koll på, som t.ex. Tisaren-löpare 😉

Nog om det, är det några som är klara för start så är det vårt gäng!! På ett snöigt IP någonstans i Norrtälje tillbringade vi lite tid i karantän innan det var dags för start.
Väl förberedda som vi är så var ju starten där vi tänkt oss, Jerker Lysell som sökte trevligt umgänge under helgen och då såklart fick bo med vårt gäng prickade väl in starten helt perfekt. Banorna gick sedan i det stråk där undertecknad lagt en bana innan vid det förberedande mötet, så här var det inte mycket som överraskade oss.

 

Är det något vi gillar i Tisaren så är det ju spänning. Och idag var det ju två saker som var intressanta för våra löpare: att ta sig till knockout-finalerna (topp 36) och att lämna in en intressant söknad till EM. Andrea och Lovisa gjorde det de skulle för att ta sig till söndagens finaler och gjorde inte av med allt för många kalorier. Man kan ju trots allt inte vinna något på ett kval, eller hur är det där?

Daniel och Anna hade en intensiv fight om att komma bäst placerad, och den fighten får vi väl anse som en dubbel knockout? Båda kom 46, så oavgjort där men tyvärr får de inte vara med och slåss i finalerna. Mer boxningsträning i vinter så är de tillbaka nästa år!!

Ett väldigt centralt tema på veckans förberedande möte var ”hur får vi flest Tisare till EM?” och detta i kombination med god spänning och många duktiga klubblöpare är ju något som får den bästa matematikern att bli något rädd. Spänning, det kan vi. 8 platser är det att slåss om, så Oskar valde att lägga sig på en delad 10e plats (8e bästa svensk), delad med just Jerker Lysell.
Lilian, Josefin och Ellinor är ju inte sämre på spänning och klubbkänsla, så även de sprang in på plats 10, 11 och 12, med en norsk damlöpare över sig i listan.

Vi kan här konkludera med att vi har 4 löpare med i diskussionen om EM-plats (som baserar sig på mer än helgens båda lopp), med MASSA spänning.

Löpare

Placering lördag

Oskar Andrén

10

Lilian Forsgren

10

Josefin Tjernlund

11

Ellinor Tjernlund

12

Andrea Svensson

27

Lovisa Persson

32

Anna Hallmén

46

Daniel Martinsson

46

 

 

Tillbaka till boendet, käka massa och göra de förberedningar som ska till för att vara tipp-topp på söndagen. Viktigast av allt – tända brasa och få upp värmen i igloon.

I sann Tisaren-anda blev det båda god mat, fantastiskt fika och roliga lekar på kvällen. Några av höjdpunkterna var enligt mig såklart fikat, en cheescake deluxe á la Lovisa Persson. Så var det dags för vår pedagog och sprint-karttecken-och-angivelse-expert Fröken Josefin Tjernlund att testa våra kunskaper i just den nya sprinnormen. Lekande lätt säger jag som jobbar som tränare och lägger massa banor, och en del härliga diskussioner om ”den gamla goda tiden” när sprintnormen var tydlig gick runt i vårt unga veterangäng. Vi fick även testa på startrutiner till morgondagen när utmaningen är ”Runners Choice”. Uppbyggda startbås med en handritad karta av allt-i-allo-Josse och banläggning av Mästaren (Jerker) gjorde att vi kunde simulera starten så pass bra att man kunde tro att det var vi som skulle bygga upp startplatsen dagen därpå.
Lovisa hade även demonstrerat hur man kan göra en riktig knockout på motståndarna när hon enkelt drog ned Oskar i backen. En taktik som jag menar är väldigt effektiv, men det finns en viss risk för att övriga 4 löpare i heatet hinner springa iväg en bit. Så denna får vi finslipa på!

Nu ska vi backa tillbaka några meningar, Runners choice? Tänker kanske några av er.

Låt mig göra en snabb förklaring av det nya upplägget med Knockout-sprint.

Det börjar med ett individuellt kval (vanlig sprint) där topp 36 går vidare till slutspelet. Här är det väldigt likt en skidsprint. 6 kvartsfinaler med 6 löpare i varje. Topp 3 går vidare till semifinal, då får vi alltså 3 semifinaler om min matte stämmer. I de 3 semifinalerna går topp 2 från respektive semi vidare till final. I finalen handlar det såklart om att vinna.

Det är masstart i respektive heat (kvartsfinal 1 startar tillsammans, kvartsfinal 2 efteråt osv.) och det finns inga lucky losers.

Enkelt? Absolut, men vi är inte klara här. För att bevara orienteringsmomentet kan dessa heat genomföras på 3 olika sätt;

  • Rak bana. Alla har samma bana, inga konstigheter. Häng på och spurta?
  • Fjäril / slingor. En gafflingsvariant där man på banan har två slingor, startfältet blir alltså tvingat uppdelat här. Alla springer samma kontroller och alltså samma bana till slut, bara att slinga är i olika ordning.
  • Runners choice. Här får löparna se en del av banan innan start. Man har 20 sekunder på sig att avgöra vilken variant man vill ta. Man kan alltså välja själv vilken variant av de 3 som man tror är snabbast. Här springer inte alla nödvändigtvis samma bana, men det är ett kul sätt att sprida löparna lite (om inte alla väljer samma såklart).

Nu har vi ju full koll på hur en knockoutsprint genomförs, men är man fortfarande lite förvirrad kan man kontakta Ellinor Tjernlund. Hon har lärt sig jättemycket i helgen 😊

 

Efter en ny god natts sömn, denna gång ett täcke mer än natten innan vilket var ett vinnande koncept så var det dags för att avgöra historiens första SM i knockoutsprint!

 

Vi går rätt på kvartfinalerna som genomfördes med konceptet Runners Choice. Det här har vi ju tränat på, så det ska väl inte vara några konstigheter?

Taktiken var klar, A-varianten var vald och iväg sprang löparna. Topp 3 går vidare, det enda som spelar roll. På själva loppet kan jag enbart beskriva med säkerhet hur jag tänkte och genomförde det, och det är ju väldigt kul att snacka om sig själv så här kommer mitt lopp mer eller mindre i detalj! Jag tror att det kan vara kul för läsarna att få reda på hur några av oss tänker också med denna nya distans. (Hur väl min taktik fungerar får man väl diskutera själv…)

Min taktik är ganska simpel när topp 3 går vidare – är du inte bäst så lägger du dig som tvåa och håller den platsen in i mål 😊 En taktik som är mycket lättare på papperet än i verkligheten. Vara offensiv från start är viktigt om du frågar mig, för det är både jobbigt och tar mycket krafter att passera någon. Så jag lade mig först till ettan, tog ett dåligt vägval till tvåan och blev omsprungen. Också en anledning till att lägga sig tvåa – låta någon som kan orientera göra det 😉

Resten av loppet blev lite positioneringspräglat. Försökte hålla mig topp 3 och hålla koll på när runners choice börjar. Den delen av banan vi sett innan start är det enda som är gafflat, resten är rakt. Så här kan man hänga lite för att läsa in andra delar av banan. Jag springer ju så fort, så jag hinner inte läsa in allt när jag springer i mitt tempo, hehe. Eller så är jag inte så snabb i huvudet, återigen något som läsaren får göra upp sin egen mening om.

När vi kom till första kontrollen på runners choice låg jag tvåa och hade bestämt vägval. Simon Imark som då ledde sprang ett eget vägval så vi delade på oss och jag satte upp farten något. Var först vid nästa kontroll, men alla hade valt samma variant så här var vi ett led igen. Återigen litar inte de andra på mig när jag ligger först och tog ett kortare vägval, nu klev jag in som nummer 4 i tåget när runners choice-delen var över. Nu återstår det ju några kontroller till mål som är helt raka, och positioneringen blir återigen central i min taktik. Så försöker spurta om Axel Elmblad och Emil Granqvist för att lägga mig som tvåa efter Max Peter Bejmer, och lyckas med det. Kämpar lite med Emil om att vara 2 eller 3, men in mot sista så har jag andraplatsen. Nu återstår några trappsteg och lite platt löpning till målllinjen, hur långt det är vet jag inte men minst 300m om du frågar mig.

Spurten har aldrig varit längre, och låren blir som cement. Då är det inte kul att spurta mot två motståndare, och jag korsar mållinjen som fjärde man, en bröstlängd från avancemang till semi. Tråkigt, men så är sporten och det är ju kul att det är så tight också!

Av brudarna så gick Ellinor vidare från sin kvart när hon sprang in som nummer 2, detsamma gjorde Josefin och Lilian. Här har vi ju taktiska löpare av rang!

Lovisa var något snällare med motståndarna i sin kvart än hon var kvällen innan, och fick liksom Oskar och Andrea tyvärr se semifinalerna från sidlinjen, eller ja, sittandes i bilen och följa tv-sändningen.

 

Semifinalerna genomfördes med varianten ”rak bana” – här har alltså löparna samma bana och fick även veta det innan start.
Ellinor var först ut av tjejerna och nu är det ju som vi alla förstår helt sjukt tufft motstånd. Elle var länge med i tätklungan men fick sig mot slutet se sig besegrad, och då det även bara är två stycken som går till final blev det en fjärde plats till Elle, vidare från heatet gick Lina Strand och Emma Bjessmo.

I semi två hittar vi nästa Tisarit, Josefin. Denna semifinal var absolut topp 2 av dagens tv-sända heat där vi fick så Knockoutsprint så extremt vi kan få det. Även om banan är rak kan man ju ta olika vägval, och när Tove Alexandersson och Hanna Lundberg skulle stämpla vid en kontroll från varsin sida av ett hushörn blev det just knockout. Tove flög lite i luften innan hon landade på backen och lika snabbt var uppe på benen och sprang vidare. I tv-sändningen kunde man höra ett ”sorry” från Hanna i stridens hetta, men det är ju sånt här som kan hända. Tove klarade sig som tur var bra utifrån vad jag hörde när jag hakade på deras nedjogg efteråt. Väl i mål så spurtade Josse i alla fall ned norskan Victoria Hæstad Bjørnstad, men då det gällde en tredje plats hjälpte det tyvärr lite, och även Josse fick se sig utslagen.

Damernas sista semi, såklart hittar vi ännu en tisare på startlinjen, dags för Lilian! I ett heat med många löpstarka damer låg Lilian och lurade lite, inväntade fel och bet till när misstagen uppstod. Plötsligen var Lilian i tät, men dessa misstag kom lite för tidigt på banan så de andra hann springa ikapp och förbi. Lilian sprang in på fjärde plats, utslagen tillsammans med bland andra Karolin Ohlsson, en av förhandsfavoriterna.

 

Här tog våra äventyr slut för årets knockoutsprint-SM, men vad vore ett 5 sidor långt referat om man inte får läsa vem som vinner?
I herrfinalen som gick först, var det även nu helt rakt. Och här fick vi se en rafflande uppgörelse där risk och taktik för att vinna de ädlaste medaljerna gjorde att hela startfältet blev bortfintat på slutet där Gustav Bergman sprang in en gata för tidigt. Alla blev med, kliade sig i huvudet någon sekund innan det fattade vad som hände.
För oss tv-tittare fick vi se Axel Granqvist ligga med längst bak i ledet i ena tv-bilden för att i nästa sekvens se han spurta in till seger!

Även damernas final var spännande från första till sista sekund, och på slutet så gick Sara Hagströms taktik vinnande ur striden då hon ville ligga och styra. På slutet drog hon upp tempot, men höll huvudet kallt och kunde spurta in till SM-guld.

 

Vi Tisare avlutade en mycket trevlig helg på en pizzeria som Daniel Martinsson gjort ett fantastiskt detektivarbete för att hitta innan vi åkte hem till oss.

 

Och nu tänker ni att jag säkert måste vara klar med det här allt för länga reportaget, men nejdå!! Vi har lite kvar.

 

Åter till temat på vårt förberedande möte – ”Hur får vi flest Tisare till EM?”

Efter en spännande helg var det nog ingen av oss som var säker på hur det skulle gå, och tankarna går ju runt olika scenarion och uttagningar och vem som ska med och varför och så vidare. Men det är ju inte vårt jobb – det är ju landslagsledningen som tar ut truppen och de har ju ett lyxproblem i Sverige när vi är så många som är så bra!!

Hur många tisare får vi då till EM?
I truppen har vi med Lilian som reserv, hon är reserv på hemmaplan så vi får väl se om hon får chansen eller inte!

Vi andra hade inte marginalerna med oss, men vi har visat att vi är där och hugger – och till nästa gång ska vi se till att göra det mindre spännande och ha marginalerna på vår sida!

 

 

 

Nu är det faktiskt dags för mig att tacka för mig, det kanske fylls på med bilder imorgon. Den här texten tog sin tid att skriva, men trevligt är det, åtminstone för mig!

Med mycket glimt i ögat säger jag tack för en fantastisk helg, kör hårt på elitstafetten så är jag tillbaka i Sverige den senare delen av juni!

Ha det 😊

Skribent: Oskar Andrén
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info