Hoppa till sidans innehåll

Från idé till läkemedel

22 APR 2022 22:42
På klubbens veteranträff nu i april hade vi besök av Rudolf Schaffrath senior internationell industrikonsult, som berättade om hur ett läkemedel kommer till.
  • Skapad: 22 APR 2022 22:42

Rudolf är bl.a. utbildad organisk kemist och har under sina yrkesverksamma år haft tjänster inom många delar i utvecklingen av läkemedel. Han berättade om olika utvecklingsfaser, från en idé, allt arbete som ligger bakom innan man kommer så långt att man kan prova i djurmodeller och människor och fram till att man möjligen till slut får produkten godkänd som läkemedel av myndigheten. Det är många års arbete, mycket dokumentation, patentansökningar, kliniska prövningar, statistiska övervägningar, funderande på hur kommer marknaden att se ut om 10-12 år när läkemedlet möjligen finns tillgängligt, vilken kostnad är företaget beredd att satsa för en idé som i slutändan kanske aldrig kommer till mål och godkänns. Efter ett godkännande tillkommer pris-, och förmånsdiskussioner med myndigheten där man måste visa patientnyttan för samhället. Det måste finnas en rimlig ekonomisk nytta för samhället.

Rudolf berättade mycket engagerat och pedagogiskt om den långa vägen från en idé att bli verklighet, även om man lyckats ta fram vaccin mot Covid-19 snabbare. En industrigemensam satsning och med goda utgångsprodukter att utgå från.

Skribent: Oskar Andrén
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info