Hoppa till sidans innehåll

Kina (Världscup + PWT)

13 NOV 2019 14:25
Nedan ska jag försöka dela med mig av mina upplevelser från Kina, både sportsligt och socialt. Hoppas det blir trevlig läsning!
  • Uppdaterad: 13 NOV 2019 14:25

Jag är ganska dålig på att ta bilder, dels för att jag inte har något intresse för det, och dels för att det är många som tar bättre bilder så jag låter dem göra det istället. Men jag anser mig själv vara en ok berättare när jag vill det, och när valet står mellan att städa rummet eller plugga… Ja, då bjuder jag hellre på en bra historia.

Vi tar det från början, och jag tar med det mesta, både intressanta och säkert onödiga och för de flesta kanske ointressanta saker. Men tror det blir bra ändå. Så sätt på en kopp kaffe och ta fram läsglasögonen, för här kommer kanske årets längsta tävlingsreferat!

 

Denna resa började faktiskt på stafett-SM i Söderhamn, där jag fick höra rykten om att Jerker Lysell kanske skulle operera en vad. Då var enbart Johan Högstrand reserv, och det var ingen andrareserv. Jag skickade ett meddelande till Håkan och frågade om de hade tankar på någon andrareserv, men det fanns ingen uttalad. Han tipsade istället om PWT China Tour som gick innan och efter världscupen, och rätt som det var hade jag fått en inbjudan dit.

Nu hade jag lite drygt 3 veckor på mig att söka ledigt från jobbet och skaffa en vikarie, boka flygbiljetter och söka visum. Omgående skickade jag mail till min chef samt kollega, och fick snabbt klartecken så länge en vikarie kunde tillsättas. Efter några dagar var en vikarie på plats, flygbiljetterna bokades så nu var det bara visum kvar. Då befann jag mig i Frankrike på JEC som ledare för det norska laget, så jag kunde inte boka en träff på det visumkontor som man måste till innan jag kom hem. För mig som är folkbokförd i Trondheim innebar detta en visit till Oslo.

Jag kunde fylla ut en webbansökan och skulle boka första bästa datum, passande nog hade de ledigt den veckan jag kom hem pga av någon kinesisk högtid eller liknande. Så jag fick boka in ett möte 7 oktober, jag skulle flyga 17 oktober. På hemsidan står det att man helst ska boka in ett möte några månader innan avresa. Men det var ju bara att åka dit, passande nog kunde jag fortsätta hem till Hallsberg efteråt och spendera veckan innan 25-manna hos familjen.

Det var ett antal dokument man skulle ha med, även om man redan fyllt i allt på webb-ansökan. Jag hade med allt som det stod att man behövde: pass, flygbiljetter, inbjudan från arrangör, uppehållstillstånd i mitt fall (eftersom jag inte är norsk medborgare) i form av ett anställningbevis.

Allt var bra förutom anställningsbeviset som de inte kunde acceptera, då det inte innehöll en stämpel från arbetsgivaren… Men de var snälla och lät mig ringa jobbet på plats och ordna det. Fixade ett nytt tjänstebevis med all information som kan hämtas, en tydlig stämpel och underskrift. Fortfarande inte giltigt. Med viss desperation kunde de visa vad de skulle ha: ett brev-liknande dokument där det stod «härmed intygar vi att Oskar jobbar här sedan DD.MM.YYYY» med en stämpel och signatur. Jag ringde tillbaka till jobbet och då hade alla som hade behörighet att ge ut detta gått hem för dagen. Men de var snälla och skrev ett ändå, så nu kunde jag efter cirka 3 timmar äntligen få söka om visum. Detta skulle jag få hämta ut måndagen efter 25-manna, perfekt «på vägen» hem till Trondheim. Måste rikta ett stort tack till Pelle som var med och fick turista 3 timmar på en parkeringsplats i Oslo 😉

 

Nu hoppar vi till 17 oktober, och den 10 timmar långa flygresan till Beijing. När vi kommer fram (vi är en liten grupp som kommer senare än övriga) får vi ta snabbtåget från Beijing till Rizhao. 5 timmar tåg i 350 km/h tar en ganska långt och när vi kommer fram är det härliga 25 grader.

Totalt har PWT möjlighet och ambition att bjuda in 50 löpare (25 herrar och 25 damer) från olika länder till arrangemanget, så jag har lärt känna massor av nya personer från hela världen!

I Rizhao var det två tävlingar, först en PWT-tävling som även var WRE. Resultatlista går nog att hitta om man letar, men WRE, GPS och all annan info vet inte ens vi deltagare eller arrangörer var de finns.

Jag var åtminstone 8 på första tävlingen, och 4 på andra (enbart lokal tävling).

Innan tävlingarna fick vi höra att invigningen är väldigt viktigt för kineserna, och att vi var tvungna att närvara vid dem. Hade vi haft liknande invigningar i Sverige hade nog alla varit med på dem, för det här var något annat än bara ett trött tal från en lokalpolitiker.

 

Film invigning Rizhao

 

Efter loppen arrangeras det en del sightseeing och grejer, vi bodde i någon sorts inhägnad nationalpark eller liknande. En dag ville boendets personal visa oss runt och ta bilder, och vi besökte bland annat en "Elk Park". Här fanns det inte en enda älg, men «a dozen of deer». Trots att det är en inhängnad och väldigt få personer hade vi ändå poliseskort av två polismotorcyklar.

Efter Rizhao skulle vi flyga till Guangzhou och världscupen. Eftersom jag inte var uttagen skulle jag få vara med som provlöpare och åtminstone få springa banorna. Men när vi landade på flygplatsen fick jag ett sms från Håkan: «Återbud Johan Högstrand. Är du redo och kör?» Världscupdebut!! Nu var det dags att ställa om från att vara provlöpare till att springa inte bara säsongens, men karriärens största tävlingar. Häftigt!

Väl på plats fick jag till slut ansluta till det svenska laget och därmed även träffa klubbens två andra världscuplöpare: Lilian och Josse 😊

 

Vi åkte på några träningar och fick känna på den väldigt intensiva sprintorienteringen som skulle vänta. De träningsområden som vi sprang i var ganska extrema med smala gator och intensiv orientering. Väldigt kul med andra ord! Mellan träningarna hann vi även göra en liten photoshoot med Victor från Skogssport, som hade en kul idé om att avbilda landslagslöpare som ett «obskurt indierockband». Lät som en kul idé så jag och Josse hängde på där, och det blev några häftiga bilder faktiskt.

Om ni tyckte invigningen i Rizhao verkade påkostad, tänk då vad en budget på miljonbelopp kan bjuda på vid en invigning till världscup i Kina… Sjukt!!

 

Invigning film världscup

 

Tävlingarna då? Jo, jag glömmer ju såklart inte bort dem. Det inleddes med en medeldistans, som i efterhand blivit diskuterad då kartkvaliteten var alldeles för dålig. För egen del gjorde jag även ett dåligt lopp, var en del nervositetsmissar som ganska tydligt berodde på stundens allvar. Det kanske säger en del när tanken ut från första kontrollen är «nu har jag tagit min första kontroll på en världscup». Hade det varit en vanlig tävling hade jag varit väldigt missnöjd, men med tanke på att det var min första världscup, där jag klivit in som reserv och faktiskt tagit ledningen med nästan två minuter i mål valde jag att ta med mig de positiva upplevelserna. Slutresultatet för min del blev en 45e plats. Lilian tog en stark 13e plats på medeln och Josefin fick med sig sina första världscuppoäng när hon blev 32a (topp 40 får världscuppoäng).

Härnäst på tävlingsschemat stod sprintstafetten, där jag skulle springa sträcka 2 i Sverige 4. Jag är väldigt nöjd med min sträcka, jag gick ut en och en halv minut efter täten men plockade en sekund på Emil Svensk i tät och 9 platser. Alla svenska herrarna på sträcka 2 var inom 11 sekunder vilket var riktigt bra! Både Lilian och Josse sprang i Sverige lag 3, Lilian på första som var inne som 13e kvinna, och Josse behöll 4e platsen som laget så starkt jobbat upp sig till! Grym laginsats och eftersom Sveriges andralag kom 2a var även stafettvärldscupen i box för svensk del.

Världscupen 2019 avslutades med en individuell sprint, och här startade jag ganska tidigt ännu en gång. Det var en väldigt intensiv och varierad sprint, och här var det bara att njuta. Väl i mål var jag ganska nöjd med min insats, det kändes som att jag gjort ett stabilt lopp. Det var en sträcka på slutet som jag missade att ta in en smal gata då jag läste kartan, och hamnade inne på en ännu smalare gata som var för smal för att ritas in på kartan. Jag kom igenom åtminstone och kom fram till kontrollen, men hade tappat runt 10 sekunder på det. Efter att ha tagit igen mig lite i mål fick jag se att jag översätt ett vägval och tappat 25 sekunder på en långsträcka, så nu ändrades synen något mer på prestationen. Fortfarande bra, men inte tillräckligt bra på den nivå jag önskar hålla.

Jag kom in som tvåa i mål, 27 sekunder efter en kines. Man får säga vad man vill om kinesernas insats, och det har ju som de flesta vet även diskuterats en hel del om eventuellt fusk. Jag säger inte mer om det men känslan när jag kom i mål var att jag inte ska vara bakom en kines med det loppet jag gjort, inte ens med det översedda vägvalet. Det blev en väldigt lång nedjogg den dagen, över en timme totalt. Och jag fick även äran att jogga ned med Josse, som startade betydligt senare än mig, och som kom in i ledning, och höll den vääääldigt länge! Det slutade på en 14e plats för Josse, väldigt imponerande. För egen del blev det en 36e plats och mina första världscuppoäng. Lilian plockade även hon några fler världscuppoäng när hon sprang in som 28a.

Totalt slutade Lilian på en 20e plats i världcsupen 2019, Josse blev 54a och jag själv 96a.

Hela det svenska laget fick gå upp på prisutdelning på den avslutande ceremonien och ta emot pris för lagtävlingen i världscupen som Sverige vann. Vem hade trott att jag skulle få åka till Kina, glida in som reserv och därefter få med mig pris hem för en månad sen? Inte jag i alla fall. Vilken upplevelse!

Även om världscupen nu är avklarad slutar ju inte min berättelse här för det. Inte alls! Nu fortsätter vi i  «PWT-gänget» vidare till Chongqing, som beroende på hur man ser på det kan räknas som världens största stad med sina 30 miljoner invånare. Om du någon gång funderar på vart du ska lägga nästa träningsläger – lägg det inte här! Luftkvaliteten i Kina är som beryktat, man förstår att folk går runt med munskydd. Jag skulle nästan tro att det är bättre att springa på löpband i ett rökrum, för här låg smogen ganska tjock i staden och vi var många som gått med en hosta efter detta.

Som tur var hade vi bara en tävling här, en riktigt häftig tävling på ett museum. Ja, inne på ett museum! Vi sprang både utomhus och inomhus, och de 6 bästa gick vidare till «Big Finale», en jaktstart utifrån resultatet i första tävlingen där placeringarna 1-6 avgjordes av vem som var först i mål. Jag kom på 8e plats, 0,4 sekunder efter Øystein Kvaal Østerbø som i sin tur var halvsekunden från 6e platsen. Snopet! Vi anordnade vår egen masstart för skoj skull efteråt med placering 7-12, och den masstarten tog jag hem vilket gav något bättre självförtroende till fortsättningen.

Dagen efter fick vi åka och träffa elever vid en skola, och här blev det lite orientering på skolgården, lekar och en massa bilder och autografer. Populärast var nog Oskar Sjöberg som stod bra länge på samma ställe och fick träna på skrivstilen.

Vi var några dagar i Chongqing, och fick även delta på Chongqing City Orienteering, en slags lagtävling där man fick ta sig runt i staden och samla kontroller och göra uppdrag på olika ställen. Man hade 4 timmar på sig, och med arrangemangets 5000 deltagare var det återigen en ganska maffig stämning innan start!

 

Film chongqing city race

 

Jag var i samma lag som norska Øystein, Pau Llorens från Spanien och en lokal kines, så vi hade alla förutsättningar för att få en trevlig upplevelse även här.

 

Vi hann även med att få åka på lite spa och avsluta dagen med kinesisk Hotpot. I Chongqing är de kända för sin starka mat, och det märktes i vanliga fall. Men nu skulle vi alltså få prova på Hotpot, ett koncept där man i praktiken har en gryta som alltid står och kokar. I denna gryta ligger alldeles för mycket chili och starka kryddor, och i denna gryta skal man kasta ner sin råa mat som då får tillagas i denna starka gryta. Inget för en klen svensk det här alltså!

Vi avslutade vår resa i Beijing, där de 3 sista deltävlingarna av totalt 5 i PWT skulle avgöras. I olika parker fick vi nu göra upp, och loppet på den 3 deltävlingen bjöd på lite olika vägval i parkområde med inslag av öppen skog. Här hade jag ett riktigt bra lopp på gång, och ledde vid 10e kontrollen. Men ut till 11e ser jag inte en väg, och stressande springer jag lite för långt innan jag inser mitt misstag som kostar 25 sekunder. I mål är jag 4a, 1 sekund från pallen. Riktigt irriterande då jag trodde att stämplingen på sista kontrollen inte tog, och fick vända. Ibland har man sekunderna med sig, och ibland inte. Här i Kina har de inte varit på min sida.

 

Lopp 4 var även här en park, ett helt nytt område som ingen sprungit i tidigare, Rose Garden. En park med mängder av rosor, och därmed även taggar. Prestationsmässigt gör jag egentligen ett av de bättre loppen här i Kina, men resultatmässigt leder det «endast» till 10e plats.

PWT avslutades med en speciell tävling vid ett boende som kallar sig själv «PWT International Orienteering Park». En park med en stugby som skal avspegla nordiska trästugor. Första 8 kontrollerna fick man ta i valfri ordning, och från kontroll 9 var det kartbyte och därefter en vanlig sprint in i mål. Säongsavslutning för min del och jag gör det med ett ok lopp som ger en 5e plats. Totalt tror jag att jag slutar 6a i PWT (finns inga officiella resultat än), och de upplevelser som jag fått med mig från Kina ger mig massor av motivation till vintern. Jag ser verkligen fram emot 2020, men först ska jag sova ut, återhämta mig och genomföra två tentor.

Jag avslutar med en bild från Kinesiska muren, som vi var tvungna att springa lite på!

Vi ses på juljoggen 😊

//Oskar

Skribent: Oskar Andrén
Epost: This is a mailto link
  1. Härlig läsning. Känner igen en del. Vi var med Gåvert till Kina när LÅ fyllde 60 år. En enormt fyrverkeri, poliseskort, parkorientering, många autografer och kort för Dan och Ulli. Helt otrolig resa.

    (Maude 2019-11-14 kl 21:30) Anmäl
  2. Grymt!

    (Daniel 2019-11-14 kl 10:12) Anmäld

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info