Hoppa till sidans innehåll

Medel-SM i Notträsk

31 AUG 2021 08:37
Efter ett års väntan gick äntligen medel-SM utanför Boden, närmare bestämt i Notträsk, av stapeln i helgen. Här får du läsa om elitens prestationer i de norrländska skogarna.
  • Uppdaterad: 31 AUG 2021 08:37

Tävlingarna inleddes under fredagen med ett kval och följdes upp av finaler i lördags. Tisaren var på plats med ett stort gäng tävlingssugna orienterare som stannat kvar uppe i norr veckan mellan Jukola och Venla i Rovaniemi samt SM-tävlingarna i Boden och Luleå. Vi bodde på en fin vandrarhemsdel av Älvsby folkhögskola som Norrlandsbon Anton Hallor hade fixat åt oss. Dagarna innan SM spenderades med både jobb, fritid, fina träningar och mycket lek och skratt. Däribland även en spännande utflykt till Storforsen, Europas största fors, för några av oss.

När fredagen närmade sig var vi alla väl förberedda och hade koll på vilka tekniska utmaningar den norrländska terrängen skulle bjuda på.

Väl under kvaldagen strålade solen för fullt och Notträsk bjöd på en kanonfin sensommardag. Vi var totalt 15 löpare på startlinjen i de båda juniorklasserna H18 och H20 samt i seniorklasserna H- och D21. Kvalbanorna inleddes uppepå ett öppet, snabblöpt och tekniskt bergsparti för att sedan övergå till ett område som karakteriserades av grönraster, sämre sikt och många utmanande kortsträckor. I D21-klassen tog sig 5/6 löpare vidare till A-final och bäst av alla levererade Ellinor som slog till med en tredjeplats i sitt kvalheat. Josefin, Lilian, Andrea och Lovisa tog sig stabilt vidare som 5:a, 6:a, 8:a och 13:e i sina respektive kvalheat. I herrjuniorklasserna tog sig både Valter och Emil vidare till A-final, medan det i H21 var riktigt tuff konkurrens om de få finalplatserna som alla våra Tisare tyvärr blev utan.

Efter fredagens tävlingar vankades det bland annat finfika på ett café vid en sjö utanför Älsbyn, middag på skolrestaurangen samt slutgiltiga förberedelser inför lördagens alla finaler.

På finaldagen var det återigen riktigt härligt sensommarväder. Banorna bjöd ännu en gång på många tekniska svårigheter, vilket gjorde att många av löparna begick stora misstag. Med andra ord var det väldigt spännande att följa tävlingarna hemifrån med den GPS-uppföljning som fanns. Juniorkillarna Valter och Emil hade lite svårt att bemästra den tekniskt svåra terrängen och var tyvärr mindre nöjda med sina prestationer i skogen. När det senare under dagen var dags för våra seniortjejer att leverera gjorde Ellinor återigen ett fantastiskt fint lopp. Hon spikade kontroll efter kontroll och höll lika hög fart i skogen som de allra bästa i klassen. Efter en riktigt spännande duell i D21 vann hon till slut sitt brons, endast 48 sekunder efter segrande Lisa Risby och 25 sekunder efter tvåan Karolin Ohlsson. De övriga tjejerna var lite olika nöjda med sina tekniska insatser i skogen, men slutade till slut som 15, 17, 26 och 28.

Under eftermiddagen var det även rafflande dueller i B- och C-finalerna mellan herrseniorerna. Oskar tog revansch efter kvalet och blev 3:a i B-finalen, där även Johan och Daniel Forsgren sprang som slutade på plats 16 och 26 efter några fadäser i den tekniskt svåra avslutningen. I C-finalen blev Anton 28:a.

Ellinors första individuella SM-medalj som senior, och för övrigt första topp 10-placeringen, firades storslaget under lördagskvällen med 3 olika sorters tårtor och tacktal till övriga klubbmedlemmar. Kvällen avslutades på bästa sätt med lagpresentation av herrlagen inför söndagens SM-stafett samt lagförberedelser för både tjejer och killar.

Allt som allt bjöd både SM och veckan i Älvsbyn på oförglömliga minnen och ett extra stort tack till Anton som ordnat allt så bra åt oss i elitgänget!

Skribent: Anna Hallmén
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info