Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Rönnols

SL-final på Gotland

30 OKT 2021 19:31
Årets Swedish League-avslutning gick av stapeln på Gotland för en vecka sedan. Läs om hur löparna hade det på de två riktigt kluriga tävlingarna.
  • Skapad: 30 OKT 2021 19:31

Det var ett kallt och blåsigt Gotland (eller taggbuskarnas rike som man skulle kunna kalla det som en vanlig svensk orienterare) vi anlände till på fredagen, dagen innan den första tävlingen. Direkt drog vi till en av träningskartorna och sprang ett välbehövligt träningspass, särskilt för alla oss som inte sprungit på Gotland tidigare. Det var ganska lätt att inse hur svårt det skulle kunna bli även om just denna träningskarta kanske var lite annorlunda mot vad som väntade till tävlingarna. En av de största utmaningarna var helt klart att springa rakt samtidigt som man försökte väja för alla taggbuskar som mer eller mindre fanns överallt. En annan svårighet var att försöka tyda höjdkurvor och stenar som är i miniatyr mot vad man är van vid, vissa stenar var inte särskilt mycket större än en fotboll och att hitta den mitt bland alla taggbuskar var allt annat än enkelt även om det går att lyckas. Vissa kallar det bingo-orientering men jag tror ändå att det oftast handlar om noggrannhet, tålamod och att ha en bra taktik och så lite flyt såklart. 

Resterande del av fredagskvällen gick åt till att ta sig till boendet, som bestod av små stugor, fixa mat innan det var dags att sova och ladda för lördagens viktiga tävling för att skaffa sig ett så bra utgångsläge som möjligt i den efterföljande jaktstarten som väntade på söndag. 

Det var inte mycket varmare ute på lördagsmorgonen och jag tror nog de flesta tänkte över hur bra det hade varit om dessa gotlandstävlingar hade gått på sommaren, men nu var vi här i slutet av oktober istället och vad gjorde det egentligen för så fort man kom iväg till starten så fick man igång både kroppen och huvudet, eller nja, alla kanske ändå inte riktigt var med från start(eller kanske lite för taggade) då banorna inleddes med en av de svåraste kontrollerna på hela banan. Bara genom att kolla på första kontrollen inser man att det skulle bommas mycket denna dag. 

De långa banorna var en rejäl kamp både fysiskt och mentalt. Man var tvungen att hela tiden hålla farten uppe på det snabblöpta underlaget samtidigt som man behövde hålla huvudet kallt och verkligen hålla i kompassen. Det tuffaste var nog ändå att inse att ett lite större misstag här på Gotland är som ett mindre misstag på de flesta andra ställen. En större miss drar lätt ner motivationen och sätter sig i huvudet under loppet men här kunde man vinna extra mycket på att verkligen inte ge upp på grund av det eftersom de allra flesta missade. När till och med Gustav Bergman missar 3-4 minuter på en kontroll förstår man att det är lätt hänt. 

Väl i mål möttes man inte av särskilt många nöjda, i stort sett alla var missnöjda med flera kontroller och klagade på att just kontroll 10(H-20) var alldeles för svår. 

Vissa klarade det bättre än andra och Ellinor tog en fin 6e plats i D21, Salla (finsk utbytesstudent på OLGY, som springer för Tisaren i Sverige) blev 10a i D18 och jag själv (Valter) lyckades ta en 4e plats i H20. 

I övrigt så var det precis som en vanlig tävling i stort sett där uteduschen gjorde lite av en comeback efter att ha varit borta i princip 2 år och fältlunchen var denna dag inte min favorit och får bara 3/10 i betyg, dock pluspoäng för att man fick dricka till. 

Lördag eftermiddag var det lite fri lek så att säga, vissa åkte iväg för att kolla lite på Gotland, andra vilade, och några kollade hockey vilket inte alls gick som tänkt, varför vi istället håller oss till orienteringen. 

Ny dag nya möjligheter och jaktstart, upplagt för spännande tävlingar och mycket omkastningar. Denna dag bjöds det inte på lika mycket misstag, kanske hade många lärt sig ett och annat av gårdagen eller så gjorde stigarna i det delvis nya området att det blev något lättare. Hur som helst så hände det grejer ändå. Inte så förvånande var att dem yngsta juniorerna stod för de största omkastningarna och mycket klunglöpning. Både Emil Larsson och Salla gjorde bra lopp och plockade 10 respektive 6 platser och slutade totalt på placeringarna 20 respektive 8 i de väldigt jämna och stora klasserna H/D18. 

I H20 gick jag(Valter) ut som 3:a, i stort sett tillsammans med 4an men lyckades bli av med honom på slutet och därmed slutade jag på en fin 3e plats. 

Sist men inte minst så har vi H/D21 där framförallt Ellinor imponerade genom att plocka en placering efter en riktigt stark avslutning och slutade på 4:e plats i D21. Flera av de andra tjejerna kom inte till start men både Linnea och Lovisa plockade till 19 respektive 21a plats. 

I H21 slutade vår enda löpare för dagen Daniel Forsgren på 38e plats. 

Kålsoppa till fältlunch och det var en rejäl höjning från gårdagen och landar på 8/10 innan färd hemåt. 

Skribent: Valter Pettersson
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info