Hoppa till sidans innehåll

SM medel och lång

29 SEP 2020 20:28
  • Skapad: 29 SEP 2020 20:28

Årets första SM-helg visade sig för många även bli årets första riktiga tävling. Många av oss löpare var därför lite tävlingsovana, och efter loppen var det många som konstaterade att det nog hade gått bättre om man bara fått in sin tävlingsrutin lite. Så med våra nästintill övertaggade kroppar kastade vi oss ut på en jättesvår kvalbana under fredagen. Det var den som skulle avgöra startlistorna både till lördags medeldistans och söndagens långdistans, synd bara att det kvalet var så fruktansvärt svårt. Det var grönt, bushigt, tätbevuxet och klurigt, och det gällde att vara kylig och lugn för att hitta kontrollerna och kvala sig in i A-finalerna.

Under lördagens medeldistans var vi 5 som sprang A-final, och 6 som sprang B-final. Tyvärr sprang klubbens B-finalister exakt samtidigt som huvudklassens coola TV-sändning, så vi missade livestreamingen därifrån. Men efter att ha sett reprisen finns det massor att rapportera om.

A-finalens damer Andreas, Josefin och Lilian såg ut som hungriga vargar när de gav sig iväg på startgärdet. Alla tre syntes vid olika TV-kameror ute i skogen och de nytryckta blusarna lös upp fint mellan träden. Samtliga var i det stora hela nöjda med sina placeringar, även om känslan i skogen inte var helt övertygande. Lilian (2a) hade årets spurtstrid när hon knep silvret, och Josefin (7a) var med i en tight sekundstrid där hon likväl hade kunnat bli fyra. Andrea (17e) gick inte helt rent och var rejält besviken när hon kom i mål, men tyckte egentligen inte att placering 17 var så pjåkigt med facit i hand.

I A-finalens herrklass hade vi Valter och Gustav till start. Båda fick placering 16 och det hoppas vi att de är nöjda med. Gustav (16e) sprang riktigt snabbt under de långa TV-stunderna då han syntes, och verkar ha haft bra flyt i skogen. Han lyckades tappa sin rygg-GPS i skogen och om det var medvetet eller ej är det ingen som vet. Valter (16e) snurrade lite emellanåt men kom att få sin revansch under långdistansen.

Coola prestationer av våra A-löpare, men vi ska inte glömma bort B-finalisterna som även de la plattan i mattan under lördagen. Bra jobbat Lovisa, Dajje, Johan, Anna, Olle och Ellinor. Ellinor lyckades faktiskt ta guldet i B-finalen vilket firades högtidligt med fika på kvällen. Nästa år håller vi huvudet kallt och tar oss till A-finalerna vi också! 

På söndagen var det så dags för Lång SM, och även här baserades startlistan och uppdelningen i de olika finalerna på resultatet från fredagens kval. Och likt helgens tidigare två tävlingsdagar så var det även idag logistiken ut till tävlingen som gav både ledare och aktiva en tankenöt att knäcka innan avresa. Då det inte fanns parkering ute vid arenan fick ens ledare cirkulera på en 50 min lång rundslinga på grusväg för att lämna och hämta löpare under dagen. Tur för oss att vi hade tillräckligt med coacher med oss!

Arena för både A- och B-finaler var belägen i Svartedalens naturreservat norr om Kungälv. Storskog och rejält kuperat med möjlighet att springa sig riktigt trött. För A-finalisterna i 21-klasserna väntade karantän och TV-kameror både lite här och där i skogen i och med livesändningen på SVT. De yngre A-finalerna och alla övriga finaler hade start någon kilometer bort. Givetvis finns Livelox för den som vill kika lite närmare på banor och vägval (eller se sändningen på SVT play igen kanske?). Oavsett förändringar på grund av restriktioner där man inte ska mötas så många på samma plats så var det mycket som var sig likt. Vi har blivit vana att sitta i karantän, slussas fram mot start och det var precis lika glest mellan löparna som det brukar vara på lång SM.

Klubbens främsta framgång för dagen var Valter som verkligen behärskade den tuffa göteborgsterrängen och tog en fin bronspeng. Snyggt! Klubben skördade ytterligare två SM-löv i och med Lilians 6:e plats och Andrea som knep 9:de platsen i D21 där även Josefin T kom 16:de och Lovisa gjorde ett stabilt lopp som ”reserv” och visade att hon verkligen hör hemma i A-finalen med hennes 21:a plats. I H21A gjorde Gustav ännu ett starkt lopp och visade en stabil nivå när han kom 23:a. Seger-Elle från lördagens medel-B-final tog idag en 10:de plats och Johan blev 15:de i H21C.

Efter en lång helg med många fina prestationer och glädje över att få tävla igen så bar det av hemåt. Vi ser fram emot att få tävla på hemmaplan i Örebro på sprint SM om bara ett par veckor!

Skribent: Ellinor Tjernlund och Lilian Forsgren
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info