Hoppa till sidans innehåll

SM stafett

30 SEP 2019 14:17
SM i stafett 2019 avgjordes i Kyrkbyn i Hälsingland.
  • Skapad: 30 SEP 2019 14:17

Det var ingen direkt trevlig morgon denna dag. Det var kallt, folk gick runt med mössor och vantar, och dessutom så var det lite lätt regningt i luften och åkern började bli alltmer likt en stor lerpöl. Men det skulle såklart inte stoppa oss! Arenan började fyllas på med mer och mer folk och de första två klasserna sprang iväg, H20 och D20 där vi inte hade några lag i någon av klasserna. Sedan så var det dags för den största klassen att få springa iväg, H21. Vi ställde upp med 3 starka lag tillslut efter att Tomas fått hoppa in på den sista sträckan i tredjelaget.

Det var långt till startpunkten då man rundade hela arenan och dessutom var det uppför hela vägen så man fick ingen lätt inledning på sträckan. I tisarens lag så sprang Filip Jacobsson, Valter Pettersson, och Olle Josarp. Det var betydligt mer snabblöpt i dagens terräng än vad det varit tidigare under SM helgerna då det har varit mycket svårare orientering och hala berghällar. Nu gick det undan och de 9.5 km sprangs på under timmen för många av lagen. Först in var Stora Tuna men Filip var med i klungan bara knappa två minuter efter. Strax efter klungan växlade Valter dryga 3 min från täten och ytterligare några minuter senare så kom även Olle in till växling. En bra förstasträcka för alla av oss.

Under denna förstasträcka så startade också D21:orna där Tisaren efter några återbud hade 1 lag till start. Ellinor Tjernlund skulle ut på den första sträckan. Det skulle dessutom bli en rätt speciell förstasträcka där eksjös Sanna Fast var inne för växling över 5 minuter före 2:an och det var rätt utspritt i toppen. Sedan kom den stora klungan där Ellinor såklart var med rätt långt fram och växlade över till Lovisa Persson.

På andrasträckan i H21 öppnade alla tisarlöpare riktigt starkt och plockade många placeringar. Gustav Hindér var redan vid första radion uppe på 3:e plats och det såg riktigt bra ut för oss. Daniel Attås och Erik Lindgren sprang i dem andra lagen och gjorde det riktigt bra. Daniel fortsatte att gå som en raket i resultatet och Gustav höll den fina 3:e platsen hela vägen in. Daniel växlade tillslut så bra som 8:a, dock nedspurtad av Hagabys Filip Dahlgren. Vi hade alltså två lag top10!! efter två sträckor. Erik fortsatte att springa stabilt och fullbordade den starka andrasträckan för tisarlagen.

Damerna var nu ute på andrasträckan och Lovisa hade även hon öppnat bra. Eksjö blev ganska snabbt infångade och det var istället Göteborg som hade fått en liten ledning. Lovisa tog både tid och placeringar och var med i andraklungan vid förvarningen men ett troligt misstag gjorde att hon tappade ett par sekunder men gav ändå Josefin Tjernlund ett riktigt bra utgångsläge på den sista sträckan.

Oskar Andren och Johan Aronsson fick som sagt riktigt fina utgångslägen men det kryllade av landslagslöpare runt om dem och det är inte så lätt att hänga på dem. Johan t.ex. fick rygg på Martin Regborn ut mot startpunkten och var uppe jämsides med honom på väg till startpunkt men när sedan Martin trycker på så är det inte så många alls som hänger med. Det blev tillslut Stora Tuna som vann efter att ha ledit stafetten från start till mål och Oskar sprang jämnt med t.ex. Gustav Bergman stora delar av banan. Det räckte inte riktigt till medalj men det var inte så långt ifrån ändå och den 5:e plats som Oskar tillslut sprang in på är en riktigt bra placering. Johan gjorde också han ett bra lopp i den stenhårda konkurrensen på sistasträckan och efter att ha tagit ett enligt honom bättre vägval till sistakontrollen kunde han spurta ner Johan Runesson och föra in andralaget på en mycket bra 19:e plats. Tomas passerade varvningen och tog ett par glas sportdryck och pratade med funktionärerna och varje fall jag funderade på om han verkligen skulle springa den sista biten, men tillslut så sprang han ändå iväg. Det blev tillslut plats 50 för Tomas när han gick imål.

Damerna då… Jo, Göteborg hade ju ganska stor ledning och bakom så kom i hög fart en viss Tove Alexandersson jagandes för medaljerna. Även här så var det ju fullt med landslagslöpare och andra starka namn och det skulle bli en tuff uppgift för Josefin. Tillsammans med Lidingö och Kåre så var Josefin direkt uppe i kampen om medaljerna på riktigt. Vid varvningen så var Josefin och Lidingö tillsammans, nu på andra och tredje plats, men med Tove nu bara en halv minut efter. Det var upplagd för en otroligt spännande avslutning. Göteborg häll undan till guldet och över åkern ner mot sista såg man dem nu komma en efter en, först Tove, sen Lidingö, sen Josefin. Det var några meter upp för Josefin men det kändes ändå som att hon kom närmare. Vid sista skiljde det inte så mycket och i kurvan gick hon upp jämsides med lidingö och det kändes nu som fördel för Josefin. Lidingös Anna Bachman svarade dock och vi tisare som stått nere vid sista sprang i en stor klunga mot målet för att se hur detta skulle sluta i kampen om den sista medaljen. De var i stort sett jämsides och när de passerade mållinjen så kunde inte speakern avgöra vem som var först och för ett par sekunder så var det nog inte så många som visste hur det gått. Men det visade sig ändå vara Josefin som var först och därmed spurtade hem ett BRONS!!

Det var helt enkelt tisarens dag denna dag, Medalj till damerna och starka lopp av herrarna!

Skribent: Valter Pettersson
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info