Hoppa till sidans innehåll

Som nybörjare på orienteringsskytte i Tumba

18 AUG 2019 21:12
I helgen har det varit både SM och world cup i orienteringsskytte i Tumba, och tävlingspremiär för mig (Nina) och ett gäng klubbkamrater inom sporten. Hur pirrig kan man va?
  • Skapad: 18 AUG 2019 21:12

När Hans kom med förslaget att klubben skulle gå med i mångkampsförbundet för ett tag sen så kände jag direkt, "wow, vilken frän sport, den måste jag testa". Sagt och gjort. När klubben beslutade att gå med (vilket möjliggjorde deltagande i orienteringsskytte) anmälde jag mig till OL-skytte-camp under sommaren direkt. Frågorna snurrade. Vad är egentligen orientringsskytte? Hur går det till? Hur hanterar man ett vapen och vad är puntorientering? 

Alla dessa frågor fick jag svar på under lägret och än mer såld blev jag av sporten. Direkt när anmälan till tävlingshelgen i Tumba öppnade så anmälde jag mig. Jag va nu utan att någonsin tävlat i orienteringsskytte anmäld i SM och world cup samtidigt, i både klassisk distans och sprint. Galet. 

Helgen var äntligen här då det va dags för tävlingspremiär. Jag och Adam åkte upp till Stockholm på fredagen och nervsiteten började infinna sig. Jag har sprungit oräkneligt antal orienteringstävlingar, men ändå va jag så otroligt pirrig och nervös. Tänk att få prova på en ny sport som innehöll både orientering och vapen - coolt om inte annat. 

På lördagsmorgonen gick vi upp tidigt och läste än en gång igenom PM:et inför tävlingen för att inte kunna missa någon liten detalj, och åkte sen mot tävlingen. Pirret steg och jag va som ett barn på julafton. Ville slita upp alla paket, helst med en gång, men fick snällt vänta och göra rätt sak i rätt ordning. Men vad skulle göras och i viken ordning då? 

På tävlingen var det inte mer än ca 95 deltagare som deltog i tävlingen och alla verkade känna alla - mysigt. Lånevapen fick vi hämta ut och sen passera vapenkontrollen och kika så att vapnena är säkrade och redo att skjutas med. Ladda magasin och ställa sig i kö bland alla andra för att skjuta in vapnet. Skjuta ett magasin coh kika med kikaren hur bra träffbilden såg ut och sedan justera siktet och så behövdes. När vapnena var redo började det närma sig start. 

På den klassiska distansen som gick på lördagen innebar det först ca 3km punktorientering där man följer en snitsel och har en bland karta utan kontroller markerade på. Sedan kommer det skärmar i skogen där du som löpare ska markera med en säkerhetsnål var du befinner dig på kartan. När jag provat på detta under lägret jag var på på sommaren så passade det mig som handen i hansken. Jag som kan det här med kartan men inte har mycket fart under benen satte många av kontrollerna och komn därför inte långt efter. 1 mm fel vid nålstick ger nämligen 1 min tidstillägg. Så att få springa punktorientering var jag mer än laddad för! 

Klockan slog 11.18 och det var min tur att ge sig ut på banan. Pirrig och ivrig att komma iväg hetsade jag lite i början och kände mig osäker och kände att det var svårt, men fick hålla tummarna att jag lyckats någorlunda med att sätta kontrollerna (vilket i efterhand visade sig att jag var bäst av alla på hela tävlingen just på punktorienteringen - wohoo!). Efter 3 km punktorientering väntade 7 km vanlig orientering för D21 och 9 km för H21. Jag kände mig trött redan när jag stack ut på den och stumnade med några kilometer kvar. Dålig känsla i kroppen och ville bara i mål och lägga mig ner, men icke. När orienteringen var genomförd väntade skyttet. Först 10 skott liggande skytta, springa en liten löpslinga på ca 200m och sedan 10 skott i stående skytte innan man verkligen fick gå i mål. Det var långa tider och många som kom imål helt slutpumpade. Men jag såg då ingen som faktiskt bröt för att det böev för mycket. Orienteringsskyttar verkar visst vara envisa och uthärdiga. Bara till att vara lika dan själv då. Vilket Adam lyckades bäst av alla med.

Helt ny inom orienteringen i år ger han sig ut i H21 för att kunna få ihop ett lag (då man slår ihop tiderna och tävlar i lag-SM). I mål kom han efter 3h och 50min och publiken gjorde vågen åt honom när han kom i mål. Vilken prestation med kram i hela kroppen, och ett brons i lagtävlingen tog han med sig hem också tillsammans med Gustav som ligger i topp och fajtas med de bästa och fick med sig ett individuellt SM-silver hem, GRYMT! 

Trötta efter dagens prestationer var det dagt för kamratmåltid på kvällen vilket tydligen är en grej som ingår på såna här evengemang. Trevligt att alla åt god mat tillsammans i TMOKs klubbstuga sittade med någon mobil vid varje bord som intensivt följde herrarnas stafett i VM - vilken rysare!

Somna snabbt gjorde man och söndagen var sen ett faktum. Inte lika pirrig idag men definitivt revanshsugen. Nu vet jag hur tävlingen fungerar och nu ska jag njuta av skyttet istället för att plåga mig igenom det. Sagt och gjort, så blev fallet. Hade relativt pigga ben trots gårdagens urladdning och orienteringen flöt på. Ännu roligare blev det när skyttet klaffade. Jag satte 4 av 5 i liggande skytte och fick där bara springa 1 straffrunda som var i skogen upp på en höjd och ner igen. Blev några fler i stå. Men vilken rolig tävlingsform detta är, och va många olika kvalite´er som prövas.

Det som trots av allt var roligast med denna helg var att vi lyckades skramla ihop 6(!) st deltagare från Tisaren som tävlade. På söndagen var nämligen även Malin och Jakob på plats och gjorde tävlingsdebut med samma pirr, men av att dömma också samma glädje. För det är just vad som sprididt i helgen - glädje. Jag hoppas att vi bara blir fler och fler som hänger med på nästkommande tävlingar och deltar. Hans gör ett strålande jobb för denna sport och jag är tacksam att han har kommit till just OK Tisaren och hjälper oss att utvecklas och delta på arrangemang som detta. 

Är du sugen att känna samma glädje och pirr som jag för det här? Snacka med Hans, Micke P, Gustav eller mig så är det klart du ska hänga på. Jag tror vi bara har börjat och att det här är vår grej! 

Tack och hej för mig och en toppenhelg! 

/En trött Nina 

Skribent: Nina Hallor
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
OK Tisaren - Orientering
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Besöksadress:
Korsbergsgatan 3
69437 Hallsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info